Τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο

  • Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 20:03

Συναγερμός έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο. 4 νεκροί: Μία γυναίκα και ένας αστυνομικός.

Συναγερμός έχει σημάνει στη βρετανική πρωτεύουσα, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στο κοινοβούλιο.

Με τις ως τώρα πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, έπεσαν πυροβολισμοί έξω από το κοινοβούλιο, έπειτα από την επίθεση ενός άνδρα, ο οποίος πρόλαβε να μαχαιρώσει τουλάχιστον 3 αστυνομικούς.

Συγκεκριμένα, ο δράστης με το αυτοκίνητό του σκόρπισε τον πανικό κατευθυνόμενος προς το κοινοβούλιο, περνώντας από τη γέφυρα Ουέστμινστερ που βρίσκεται πολύ κοντά, όπου ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και άρχισε να χτυπάει ανθρώπους. Σύμφωνα με το BBC τουλάχιστον μία γυναίκα είναι νεκρή και λίγη ώρα μετά κατέληξε και ένας τραυματίας αστυνομικός (ένας εκ των 3 που τραυμάτισε).

Λίγες στιγμές αργότερα, έπεσε με το όχημα στα κιγκλιδώματα έξω από το κοινοβούλιο. Ο οδηγός βγήκε από το αυτοκίνητο και τρέχοντας πέρασε την πύλη του κοινοβουλίου κρατώντας μαχαίρι. Πρόλαβε να τραυματίσει έναν αστυνομικό, πριν τον πυροβολήσουν οι άνδρες της ασφάλειας και πέσει τραυματίας. Τόσο ο αστυνομικός όσο και ο δράστης είναι τραυματίες και μεταφέρθηκαν στα ασθενοφόρα που έσπευσαν στο κοινοβούλιο. Ασθενοφόρο-ελικόπτερο έφτασε επιτόπου.

«Τρομοκρατικό μακελειό» αποκαλεί η βρετανική εφημερίδα London Evening Standard την επίθεση, στο εξώφυλλό της:

Ο Tom McTague, δημοσιογράφος του σάιτ Politico, αφηγείται τη σκηνή ως αυτόπτης μάρτυρας:

«Τι είδα: το πλήθος να τρέχει και να φωνάζει, έναν δράστη να μπαίνει τρέχοντας στην είσοδο του κοινοβουλίου, να μαχαιρώνει έναν αστυνομικό και να συνεχίζει να τρέχει. Η αστυνομία τον πυροβόλησε δύο φορές, έπεσε».

Τα σημεία-κλειδιά στην επίθεση: Η γέφυρα Ουέστμινστερ, το σημείο στο οποίο έπεσε το αυτοκίνητο στα κιγκλιδώματα του κοινοβουλίου και πού πυροβόλησαν τον δράστη (Wall Street Journal).

Η γέφυρα Ουέστμινστερ γέμισε τραυματίες (ανάμεσα τους και τρεις Γάλλοι μαθητές 15 έως 16 ετών) και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο αριθμός των ανθρώπων που χτύπησε ο δράστης με το αυτοκίνητό του.

Οι πυροβολισμοί σκόρπισαν τον πανικό στην περιοχή. Ο κόσμος που βρισκόταν εκεί- ανάμεσά τους πολλοί τουρίστες- έτρεχαν τρομοκρατημένοι για να φύγουν από το σημείο.

Το Κοινοβούλιο σταμάτησε τις εργασίες του.

Η αστυνομία αποφάσισε να κλείσει τις πόρτες του Buckingham Palace, όπου διαμένει η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ II, για λόγους ασφαλείας.

Δυο οι δράστες λέει δημοσιογράφος του BBC

Δύο δράστες πιστεύεται ότι επέβαιναν στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο Λονδίνο, ανέφερε δημοσιογράφος του BBC σε ανάρτησή του στο Twitter.

Υπουργός έδωσε μάχη για να σώσει τη ζωή του αστυνομικού

Ο Τομπάιας Ελγουντ έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει τη ζωή του αστυνομικού, τον οποίο μαχαίρωσε ο δράστης της επίθεσης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με την Telegraph, έκανε τεχνητή αναπνοή στον τραυματισμένο αστυνομικό και περιόρισε την αιμορραγία πιέζοντας τα τραύματά του.

Ο Ελγουντ, πρώην στρατιωτικός, έμεινε με τον αστυνομικό μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο- ελικόπτερο στην πλατεία του κοινοβουλίου. Αργότερα, τον είδαν με ματωμένα χέρια να μιλά σε αξιωματούχους, πριν επιστρέψει στο γραφείο του.

Ζωντανή ανασύρθηκε γυναίκα που πήδηξε στον Τάμεση για να σωθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, μια γυναίκα στην προσπάθεια της να σωθεί από τον μανιακό τρομοκράτη στη γέφυρα του Ουεστμινστερ πήδηξε στον ποταμό Τάμεση. Μετά από αρκετή ώρα, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να την ανασύρουν ζωντανή.

Σκότλαντ Γιαρντ: Τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο

Η αστυνομία ζήτησε από όσους βρίσκονταν στο κτίριο του κοινοβουλίου να μείνει στα γραφεία και μακριά από τα παράθυρα.

«Πέρασε τρέχοντας δίπλα μου με το μαχαίρι και χτύπησε τον αστυνομικό»

Σοκάρει τα όσα είπε αυτόπτης μάρτυρας για τη στιγμή της επίθεσης, καθώς ο δράστης πέρασε ακριβώς δίπλα του, πριν μαχαιρώσει τον αστυνομικό.

«Περπατούσαμε προς τον σταθμό και ακούστηκε ένας δυνατός κρότος. Ενας άνδρας έριξε το αυτοκίνητο και χτύπησε κάποιους πεζούς. Ηταν πεσμένοι εκεί και ένα τεράστιο πλήθος εμφανίστηκε από τη γωνία, δίπλα στις πύλες του κοινοβουλίου. Ο άνδρας πέρασε δίπλα μου, με ένα μεγάλο μαχαίρι και άρχισε να χτυπάει με αυτό τον αστυνομικό», είπε ο Ρικ Λόνγκλεϊ στο Sky News. «Δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που είδα», πρόσθεσε.

Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί στο κοινοβούλιο

Η περιοχή αποκλείστηκε, ο κοντινός σταθμός του μετρό έκλεισε, ενώ βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί βρίσκονται πλέον στους χώρους του βρετανικού κοινοβουλίου.

Φυγάδευσαν την Μέι

Ενας αστυνομικός με πολιτικά έσπρωξε την Τερέζα Μέι σε ένα αυτοκίνητο και απομάκρυνε την πρωθυπουργό της Βρετανίας ταχύτατα από το σημείο, σύμφωνα με την Daily Mail.

Ενημερώθηκε ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την επίθεση στο κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.