Πάγος από Λαγκάρντ...

  • Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 21:36

Πάγος από Λαγκάρντ

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις: Σ' αυτό επέμεινε και σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της στις Βρυξέλλες. Η κ.Λαγκάρντ είπε ότι θα χρειασθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά το πως θα γίνει αυτό θα αποφασισθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Το Ταμείο δεν ζητά περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα, αλλά ζητά να εφαρμοσθούν όλα όσα έχουν αποφασισθεί από το 2016.

Μητσοτάκης: Βατερλό της κυβέρνησης η δεύτερη αξιολόγηση…

 

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις: Σ' αυτό επέμεινε και σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της στις Βρυξέλλες. Η κ.Λαγκάρντ είπε ότι θα χρειασθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά το πως θα γίνει αυτό θα αποφασισθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Συνεχίζοντας η σιδηρά κυρία, σημείωσε ότι το περίγραμμα της αναδιάρθρωσης μπορεί να συζητηθεί πριν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ.Λαγκάρντ υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν ζητά περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα, αλλά ζητά να εφαρμοσθούν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συνομολογηθεί από το 2016.

H κ.Λαγκάρντ είπε ότι «βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και ακόμη υπάρχει διχογνωμία στο αν θα συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ή όχι».

Η κ.Λαγκάρντ, υιοθετώντας ουσιαστικά τη γραμμή Σόιμπλε, υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν θα επιμείνει σε μέτρα για το χρέος πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Νωρίτερα, η κ.Λαγκάρντ είχε σημειώνει ότι θα ήθελε να μπορούσε να πει ότι «μιλάμε για νίκη στην Ελλάδα», αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Όλοι ξέρουμε και σκεφτόμαστε τη μεσαία τάξη, που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, όλοι ξέρουμε την ανεργία και ειδικά των νέων στην Ελλάδα και όλοι ξέρουμε πόσοι νέοι επιστήμονες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα».

Για την επικεφαλής του ΔΝΤ κρίσιμο είναι «να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ώστε οι επενδυτές να επιστρέψουν.»

Όπως επισήμανε η κ.Λαγκάρντ, ο μέσος όρος του δημοσίου χρέους στις προηγμένες οικονομίες βρίσκεται σε μεταπολεμικό υψηλό στο 108% του ΑΕΠ και οι λύσεις που μπορεί να δοθούν γι' αυτό είναι τρεις:

1. Πόλεμος, κάτι που βεβαιως δεν αποτελεί επιλογή

2.Μαζική αναδιάρθρωση των χρεών, κάτι που επίσης δεν αποτελεί επιλογή και

3.Ο μακροπρόθεσμος δρόμος για την απομείωση των χρεών μέσα από επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Μητσοτάκης: Βατερλό της κυβέρνησης η δεύτερη αξιολόγηση…

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για όσα συμφώνησε στο Eurogroup της Μάλτας εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του στη Βουλή τη συζήτηση για την εξεταστική στα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας ενώ ειδικά για την πρόταση της κυβέρνησης σχολίασε καυστικά ότι «άρτο δεν μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση και κάνει θέαμα με τις εξεταστικές».

Όπως είπε η δεύτερη αξιολόγηση δεν συνιστά αυτογελιοποίηση αλλά αποτελεί το Βατερλό της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι το παρελθόν εκδικείται.

«Το ψέμα του παρόντος παράγει ενδεχομένως μια εθνική τραγωδία του μέλλοντος» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι υπάρχει πολύ γκρίζο πίσω από το προπέτασμα του λευκού καπνού της συμφωνίας της Μάλτας.

«Τα μέτρα είναι οδυνηρά για όλους τους Έλληνες και πιο οδυνηρά για τους πιο αδύνατους. Η καθυστέρηση είχε και έχει κόστος για την οικονομία. Η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της χωρίς να πάρει κάτι χειροπιαστό για το χρέος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Έκανε ειδική αναφορά, δε, στο θέμα των συντάξεων λέγοντας ότι οι συνταξιούχοι θα δουν ότι χάνεται και η 12η σύνταξη εκεί που τάζατε 13η σύνταξη. «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» υπογράμμισε.

Με αφορμή το θέμα της ΔΕΗ παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας με τους μόνους που διαπραγματεύεται είναι οι συνιστώστες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ύφεση επέστρεψε και τα μηνύματα από την αγορά είναι άσχημα στην αρχή του 2017 ενώ χάθηκαν πάνω από 144.000 θέσεις το τετράμηνο Οκτώβριος 2016-Ιανουάριος 2017, η ρευστότητα μειώνεται τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι όλα αυτά δείχνουν την άσχημη κατάσταση στην οικονομία.

«Οι επενδύσεις γίνονται με το σταγονόμετρο καθώς κανείς δεν εμπιστεύεται μια κυβέρνηση που άλλα τάζει και άλλα κάνει» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε, δε, ανεφάρμοστο γραφειοκρατικό σύστημα τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Συνομολογήσατε τέταρτο Μνημόνιο χωρίς χρήματα

Όλοι γνωρίζουμε ότι έχει χαθεί ο στόχος για την ανάπτυξη του 2017, θα είμαστε τυχεροί αν πιάσουμε το 1,5% και αυτό ενέχει κίνδυνο για νέα μέτρα όχι το 2018 αλλά το 2019 είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε: Βουλιάξατε τη χώρα και αντί να πετάξετε το σωσίβιο πνίγετε το λαό.

Επέκρινε, μάλιστα, ορισμένους από τους θεσμούς ότι έδειξαν σιωπηρή ανοχή και ανέχθηκαν την υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας για να χρηματοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό του κράτος.

«Τέταρτο μνημόνιο χωρίς λεφτά αυτό συνομολογήσατε. Επιλέξατε τη συνθηκολόγηση αλλά δεν θα αποφύγετε τις εκλογές» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «για να φύγει η κυβέρνηση από το τέλμα πρέπει να έρθει μια πολιτική αλλαγή σε όλα που θα φέρει την αξιοκρατία την λογοδοσία και θα φέρει στην εξουσία τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος».

«Αυτή την αποστολή δεν μπορείτε να τη φέρετε γιατί απλά δεν έχετε το απαραίτητο πολιτικό κεφάλαιο. Κανείς δεν συζητά με μια κυβέρνηση που παραπαίει. Είστε μια κυβέρνηση σε αποδρομή» πρόσθεσε.

Ναι στην εξεταστική αλλά να συμπεριληφθεί και το 1996 και η δική σας θητεία

Μιλώντας για την εξεταστική όσον αφορά τον χώρο της υγείας είπε ότι «συμφωνούμε για την εξεταστική». «Θέλετε να υπογράψουμε κι εμείς; Μαζί σας με έναν όρο. Να μπει το 1996 και τα δύο τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης σας» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στη συνέχεια «κάρφωσε» την κυβέρνηση ότι «ο λόγος που θέλετε να αποφύγετε το 1996 είναι για να αποφύγετε την περίοδο που ήταν ΓΓ του υπ. Υγείας ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ευρηματικό δεν μπορώ να πω».

«Όταν ανοίξατε την πόρτα στα ορφανά του Τσοχατζόπουλου και στο παλαιό ΠΑΣΟΚ πήρατε μαζί και τις πράξεις τους. Εάν ουδέν μεμπτόν προκύψει τόσο το καλύτερο για όλους, η άρνησή σας όμως κάτι λέει» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία διετία το θεωρούμε θέμα στοιχειώδους ηθικής πράξης ειδικά που έχουν σταλεί στη δικαιοσύνη φάκελοι για ενέργειες υπουργών αυτής της περιόδου κατέληξε τη γενική του αναφορά για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.