Η Γαλλία δείχνει το δρόμο...

  • Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 07:18

Ο Γιώργος Αμβροσίου σχολιάζει τις Γαλλικές εκλογές...

Σεισμός στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό - Προκρίθηκαν δύο υποψήφιοι εκτός παραδοσιακών κομμάτων. - Κατάρρευση για την Δεξιά και το Σοσιαλιστικό κόμμα Ιστορικές στιγμές. - Όλη η αντιπολίτευση, πλην Μελανσόν, κάλεσε να ψηφιστεί ο Μακρόν στον δεύτερο γύρο. - Στις 7 Μαϊου εκλογή προέδρου.

Εδώ και χρόνια, τα μεγάλα κόμματα σε όλο τον κόσμο, είναι το δεξιό και το σοσιαλιστικό. Μπορεί άλλοι να τα ονομάζουν Ρεπουμπλικανικό ή Δημοκρατικό και άλλοι όπως αυτοί νομίζουν, αλλά η ουσία είναι μία. Σε όλον σχεδόν τον κόσμο, έχουμε δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μπει σφήνα κάποιο τρίτο κόμμα, αλλά ο παρανομαστής στο τέλος θα είναι ο ίδιος. Πάρτε το παράδειγμα της Ελλάδας. Μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τη θέση του, αλλά με την σφραγίδα του αριστερού κόμματος. Τι έγινε στη συνέχεια; Στην Ευρωβουλή, φλερτάρει πλέον με τους σοσιαλιστές και γύρισε την πλάτη στους αριστερούς. Δηλαδή, θέλει να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ και να πάρει τη θέση του στο δικομματικό σύστημα. Μάλλον όμως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο που είναι ο λαός.

Από την άλλη, οι δεξιοί ψηφίζουν την Νέα Δημοκρατία και όλα δείχνουν ότι στις επόμενες εκλογές θα την φέρουν ξανά στην εξουσία. Γιατί όμως θα συμβεί αυτό; Γιατί ο λαός θα ψηφίσει το δεξιό κόμμα; Γιατί δεν ψηφίζει κάτι άλλο; Μήπως απλά διότι αυτό δεν υπάρχει; Ποιος θα είναι η εναλλακτική λύση; Μήπως ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ με τον Σταύρο Θεοδωράκη; Γιατί όχι θα πω εγώ, αλλά ο λαός δεν λέει το ίδιο. Από εκεί και πέρα το χάος. Επίσης, είναι παρήγορο που ο λαός δεν πάει στην Χρυσή Αυγή, όπως έγινε στη Γαλλία, την Αυστρία κ.λ.π.

Οι Γάλλοι όμως δείχνουν για μια ακόμη φορά τον άλλο δρόμο. Στις εκλογές της Κυριακής, ο γαλλικός λαός σάρωσε τον δικομματισμό. Το κόμμα του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, υπό τον Μπενουά Αμόν, κόλλησε στο 6,35 %! Οι δεξιοί με τον Φρανσουά Φιγιόν έμεινε στην τρίτη θέση και πρώτο ήρθε ο ανεξάρτητος Εμμανουέλ Μακρόν με δεύτερη την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Πολύ υψηλό ποσοστό, 19,64 % κατέγραψε και ο κομουνιστής Ζαν-Λουκ Μελανσόν που όμως έμεινε τέταρτος.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των 47 εκατ. ψήφων (106 από τις 107 εκλογικές περιφέρειες) σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, οι υποψήφιοι έλαβαν: Εμανουέλ Μακρόν: 23,75 % - Μαρίν Λεπέν: 21,53 % - Φρανσουά Φιγιόν: 19,91 % - Ζαν-Λυκ Μελανσόν: 19,64 % - Μπενουά Αμόν: 6,35 %. Όπως ήταν φυσικό, όλα τα πολιτικά κόμματα στηρίζουν στον δεύτερο γύρο τον Εμμανουέλ Μακρόν που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Οι Γάλλοι, μπορεί να έδωσαν μεγάλα ποσοστά στην Λεπέν, αλλά η ουσία είναι ότι ανέδειξαν μια νέα δύναμη και θα εκλέξουν έναν ανεξάρτητο πρόεδρο. Έριξαν πόρτα στον δικομματισμό και αυτό δείχνει την μεγάλη ποιότητα του γαλλικού λαού. Οι Γάλλοι δείχνουν για μια ακόμη φορά τον δρόμο, όπως έκαναν πολλές φορές στο παρελθών. Μην ξεχνάμε ότι από την Γαλλική επανάσταση ξεκίνησαν οι μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη.

Μήπως ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γαλλίας; Ελπίζω ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές θα βρεθεί ένα νέος πολιτικός σχηματισμός που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού μας. Στην Ελλάδα πλέον το πρόβλημα έχει γίνει πολύπλοκο μιας και ζήσαμε και την χρεοκοπία της αριστεράς, όπως αυτή ενσαρκώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τρέφω την Ελπίδα ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι ούτε από την ΝΔ, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν θα ζήσουμε την νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, δεν θα ήθελα με τίποτα να δω τους ακροδεξιούς να γίνονται έστω και δεύτερη δύναμη.

Η Ελλάδα θέλει μια νέα πολιτική δύναμη χωρίς ταμπέλες. Ο Διαχωρισμούς του λαού μας σε δεξιούς και αριστερούς, μόνο κακό έκανε και κάνει στη χώρα. Άλλωστε, όλοι τις ίδιες πολιτικές εφαρμόζουν. Σε κάθε περίπτωση όμως, η λύση στα προβλήματα της χώρας, έρχεται ότανν τα κόμματα είναι ανθρωποκεντρικά και δεν κρύβονται πίσω από κλισέ του στυλ δεξιός, αριστερός, σοσιαλιστής κ.λ.π.

Ελπίζω ότι το παράδειγμα της Γαλλίας θα γίνει η σπίθα που θα τινάξει την μπαρουταποθήκη της Ευρώπης στον αέρα. Μετά τη Γαλλία, μπορεί να ακολουθήσει η Γερμανία και στη συνέχεια και άλλες χώρες. Αν ψάξουμε και στην Ελλάδα να βρούμε την εναλλακτική λύση στα υπάρχοντα κόμματα. Το νέο κόμμα που θα έχει ως σημαία την πλήρη αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Που θα μειώσει τον αριθμό των βουλευτών, θα ανεξαρτητοποιήσει την δικαιοσύνη, θα μειώσει την βουλευτική αποζημίωση, θα βάλει θητείες σε βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους κ.λ.π.