Τρόμος ξανά στην Τουρκία

  • Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016 15:13

Δύο εκρήξεις, μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, σκόρπισαν τον θάνατο και τον τρόμο ξανά στην Κωνσταντινούπολη, κοστίζοντας τη ζωή 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 155, σύμφωνα με τον τελευταίο τραγικό απολογισμό.

Η διπλή επίθεση έγινε με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά και αμέσως μετά με βομβιστή καμικάζι, έξω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο Vodafone Arena της Μπεσίκτας. Το ένα «χτύπημα» έγινε ακριβώς έξω από το γήπεδο και το άλλο δίπλα σε αυτό, στο πάρκο Ματζκά.

Από τους 38 νεκρούς, οι 30 είναι αστυνομικοί, οι 7 πολίτες, ενώ η ταυτότητα ενός θύματος δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε λάβει, 38 από τα παιδιά του έθνους μας έχουν γίνει μάρτυρες μετά τη χθεσινοβραδινή απεχθή επίθεση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι Κούρδοι αυτονομιστές ενδέχεται να ευθύνονται για αυτή. Παράλληλα ο Σόιλου τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες δεν αποθαρρύνουν τους Τούρκους, αλλά αντίθετα τους φέρνουν πιο κοντά ως έθνος. Ακόμη, ο υπουργός Υγείας Ρετσέπ Ακντάγ ανακοίνωσε ότι από τους 155 τραυματίες που νοσηλεύονται, οι 14 βρίσκονται στην εντατική.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά 45 δευτερόλεπτα μετά από το «χτύπημα» με το παγιδευμένο αυτοκίνητο. Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν, με βάση τις αποδείξεις που προέκυψαν από το όχημα.

Σοϊλού: Αργά ή γρήγορα θα πάρουμε εκδίκηση

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού μίλησε για εκδίκηση, στις κηδείες των θυμάτων, στο αρχηγείο της αστυνομίας. «Αργά η γρήγορα, θα έχουμε την εκδίκησή μας. Αυτό το αίμα δεν θα μείνει στο έδαφος, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όποιο το κόστος», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Μαρτυρία: «Ηταν σαν κόλαση»

«Ηταν σαν κόλαση. Οι φλόγες υψώθηκαν μέχρι τον ουρανό. Επινα τσάι στο καφέ δίπλα στο τζαμί», περιέγραψε ο Ομέρ Γιλμάζ, μιλώντας στο Reuters, ο οποίος εργάζεται στο τζαμί απέναντι από το γήπεδο. «Ο κόσμος έσκυψε κάτω από τα τραπέζια, οι γυναίκες άρχισαν να κλαίνε. Οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου έψαχναν καταφύγιο. Ηταν τρομερό», πρόσθεσε.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε «μέρη ανθρωπίνου σώματος να πετάγονται στον αέρα».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στόχος της επίθεσης φαίνεται πως ήταν όχημα που μετέφερε αστυνομικούς, την ώρα που αποχωρούσε από το στάδιο, με τους φιλάθλους να έχουν φύγει ήδη έπειτα από την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης της Μπεσίκτας με την Μπουρσασπόρ.

Ερντογάν: Ηθελαν να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες απώλειες

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη την ώρα των εκρήξεων. Σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση, με στόχο τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες.

«Μια τρομοκρατική επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας μας και των πολιτών μας. Εχει γίνει κατανοητό ότι οι εκρήξεις που συνέβησαν μετά την λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα της Μπεσίκτας με την Μπούρσασπορ και είχε ως στόχο να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων δυστυχώς έχουμε νεκρούς και τραυματίες», ανέφερε η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου.

Κουρτουλμούς: Το PKK ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε την Κυριακή ότι ενδέχεται να ευθύνεται το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) για την τρομοκρατική επίθεση. «Τα στοιχεία δείχνουν το PKK. Πρόκειται ξεκάθαρα για σχεδιασμένη επίθεση. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα οριστικό ακόμη», δήλωσε ο Κουρτουλμούς.

Ημέρα εθνικού πένθους

Η Κυριακή κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ ζήτησε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες, ενώ ο Ερντογάν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Καζακστάν.

Η Τουρκία έχει πληγεί από πολλές βομβιστικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, με κάποιες να αποδίδονται στο Ισλαμικό Κράτος και άλλες σε κουρδικές και ακροαριστερές ομάδες. Τον Ιούνιο 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν τρεις άνδρες, που θεωρείται ότι ήταν τζιχαντιστές, επιτέθηκαν με όπλα και βόμβες στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα καταδίκασε με ανάρτηση της στο Twitter την «άνανδρη επίθεση», διαβεβαιώνοντας ότι στέκεται στο πλευρό «του τουρκικού λαού ενάντια στην τρομοκρατία».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στους Τούρκους πολίτες και στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη».
Τη διπλή επίθεση καταδίκασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Με ανάρτηση στο Twitter, εξέφρασε βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας», ανέφερε ακόμη η ανάρτηση.