30% μείωση συντάξεων.

  • Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 18:43

Επιμένουν οι θεσμοί σε περικοπές έως 30% στις συντάξεις από το 2019, με την άμεση κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. Ευρώ.

Ζητούν την άμεση προσαρμογή των συντάξεων στο επίπεδο που "δείχνει" ο επανυπολογισμός τους που πρέπει να γίνει από φέτος και η προσαρμογή τους το 2019.

Αν εφαρμοζόταν το σενάριο, το οποίο υποστηρίζουν οι θεσμοί, μία σύνταξη 1200€ θα έπεφτε λογιστικά από φέτος και πραγματικά από το 2019 στα 840€.

Εμμένουν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ στην άμεση κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από το 2019. Η "διαφορά" αυτή θα προκύψει μεταξύ του επιπέδου των συντάξεων μετά το φετινό επανυπολογισμό τους με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και εκείνου το οποίο έχουν σήμερα. Οι θεσμοί, με την κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς", ζητούν την άμεση προσαρμογή των συντάξεων στο επίπεδο που "δείχνει" ο επανυπολογισμός τους. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων προβλέπεται για φέτος και η προσαρμογή τους το 2019.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κατεβάσει τον πήχη της εξοικονόμησης στα 1,4 δισ. ευρώ (αντί των 1,8 δισ. ευρώ που ζητούν οι θεσμοί), αλλά και να "απλώσει" το χρόνο της εξοικονόμησης των κεφαλαίων αυτών σε περισσότερα χρόνια (και όχι εφάπαξ το 2019), αρχής γενομένης από το 2020 δεν φαίνεται μέχρι τώρα να κατορθώνει να αμβλύνει τις πιέσεις των δανειστών όπως αυτές έχουν εκφραστεί στις μέχρι χθες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών.

Ρόλο–κλείδι στη διελκυστίνδα κυβέρνησης–θεσμών για το ύψος των περικοπών των συντάξεων "παίζουν" τα "αντισταθμιστικά" κοινωνικά μέτρα. Αυτά αναμένεται να συζητηθούν σήμερα μεταξύ των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών και της αναπληρώτριας Υπ. Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου.

Θεσμοί :Άμεση κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς"

Συγκεκριμένα,οι θεσμοί ζητούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις να φτάσουν στο επίπεδο το οποίο θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους (ο οποίος προβλέπεται να γίνει φέτος) με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Αυτό σημαίνει μειώσεις έως 30% σε πάνω από τις μισές σημερινές συντάξεις (πλην ΟΓΑ). Οι συντάξεις που θα πληγούν είναι εκείνες που βρίσκονται πάνω από τα επίπεδα των 600 -700 ευρώ. Οι μειώσεις θα είναι, κατά κανόνα, μεγαλύτερες, όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξεις.

Το μεγαλύτερο σοκ θα υποστούν οι συντάξεις των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών οι οποίες δόθηκαν με σχετικά λίγα χρόνια ασφάλισης. Αν εφαρμοζόταν το σενάριο, το οποίο υποστηρίζουν οι θεσμοί, μία σύνταξη 1200 ευρώ θα έπεφτε λογιστικά μετά το φετινό επαναυπολογισμό της στα 840 ευρώ και θα οδηγούνταν πραγματικά στα επίπεδα αυτά από το 2019.

Τρία σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση

Αντίθετα, η κυβέρνηση:

1) Συνεχίζει καταρχήν να υποστηρίζει τη σταδιακή απόσβεση της "προσωπικής διαφοράς" με τις ονομαστικές αυξήσεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου από το 2020. Αυτό σημαίνει –στην περίπτωση του προαναφερθέντος παραδείγματος- πως η σύνταξη των 1200 ευρώ θα παραμείνει σ’ αυτά τα επίπεδα μέχρι τέλος του 2018, αλλά δεν θα λαμβάνει καμία ονομαστική αύξηση από το 2019 μέχρις ότου να αποσβεστεί η "προσωπική διαφορά", δηλαδή μέχρι το άθροισμα των ονομαστικών αυξήσεων που δικαιούται κάθε χρόνο ο συνταξιούχος να φτάσει στο επίπεδο της "προσωπικής διαφοράς" των 360 ευρώ (1200 ευρώ - 840 ευρώ).

2) Σαν δεύτερο σενάριο η κυβέρνηση εξετάζει το πολυετές "πάγωμα" όλων των κύριων συντάξεων και όχι μόνο των συντάξεων άνω των 600 -700 ευρώ. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, δεν θα πρέπει να δοθεί καμία ονομαστική αύξηση σε καμία σύνταξη από το 2020 και έπειτα.

Έτσι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορούσε να εξοικονομήσει έμμεσα κονδύλια από την μη καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις.

3) Σαν τρίτο και πιο σκληρό σενάριο εξετάζει η κυβέρνηση τη σταδιακή κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς".

Με βάση αυτό το σενάριο , η "προσωπική διαφορά" δεν θα κοβόταν εφάπαξ το 2019 ή το 2020 (όπως ζητούν οι δανειστές), αλλά χρόνο με το χρόνο κατ΄ένα συγκεκριμένο ποσοστό (πχ κατά 20% κάθε χρόνο).