Ρήγμα στην κυβέρνηση...

  • Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 21:17

Με αφορμή την ψήφιση του άρθρου για την αλλαγή φύλλου στα 15...

«Ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15 είπαν 148 βουλευτές σε σύνολο 285 που ψήφισαν με αποτέλεσμα να περάσει το νομοσχέδιο.

Απόντες Μιχελογιαννάκης και Μπόλαρης, διαφοροποιήσεις από Γενιά και Κασσιμάτη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Καταψήφισαν το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για τη διόρθωση της ταυτότητας φύλου οι ΑΝΕΛ, με πρώτο τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της Ν.Δ, ζητώντας να αποτελέσει βάση νομοθέτησης η πρόταση που κατέθεσε χθες το κόμμα.

Ρήγμα στην κυβέρνηση, προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο που να επιτρέπει την αλλαγή φύλλου στα 15.

Με τους απόντες να καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα, καθώς η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, εγκρίθηκε η διάταξη που επιτρέπει την αλλαγή φύλου και σε ανηλίκους.

Το επίμαχο άρθρο 3 έλαβε συνολικά 148 θετικές ψήφους και εγκρίθηκε, καθώς συνολικά ψήφισαν 285 βουλευτές (σ.σ. το όριο της πλειοψηφίας έπεσε στις 143 ψήφους).

Ωστόσο, η κυβέρνηση βγαίνει για μια ακόμα φορά «τραυματισμένη», καθώς οι ΑΝΕΛ διαφοροποιήθηκαν και καταψήφισαν τις προωθούμενες διατάξεις (σ.σ. εκτός του Κώστα Ζουράρι), ενώ σημαντικές απώλειες μετρά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, η κυρία Γεωργία Γεννιά (Α' Πειραιά) καταψήφισε το άρθρο 3, ενώ οι κ.κ. Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης εκδήλωσαν την διαφωνία τους με αποχή. Απουσίαζε και ο κ. Τάσος Κουράκης, ο οποίος όμως με επιστολή εξήγησε ότι συμφωνεί με τις προωθούμενες διατάξεις.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ ψήφισε με επιστολή ψήφο, καθώς βρίσκεται στη Βραζιλία.

Αρνητική ψήφο, με άλλη αφετηρία, και από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ψήφισε «όχι» στο άρθρο 3, «παρών» στα υπόλοιπα.

Η Έλενα Κουντουρά, ψήφισε «ναι» στην τροπολογία για τουρκική ένωση Ξάνθης, όχι στο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου.

«Ναι» στην τροπολογία, «όχι» στο άρθρο 3, ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Πειραιώς, Γεννιά Γεωργία.

Η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ, Β Πειραιώς), ψήφισε «ναι» σε όλα, «όχι» στην τροπολογία.

«Ναι» σε όλα, «όχι» στην τροπολογία, ψήφισε ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.

Ο Καμμένος Δημήτρης, ψήφισε «ναι» στην τροπολογία, «όχι» στα άρθρα 1-7.

«Ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15 ψήφισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Όχι» σε όλα, «όχι» και στην τροπολογία για την τουρκική ένωση Ξάνθης από την Αλέκα Παπαρήγα.

Ο Βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ψήφισε «όχι» σε όλα, «ναι» στην τροπολογία. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ψήφισε «ναι» σε όλα, παρών στο άρθρο 3.

«Όχι» σε όλα, «όχι» και στην τροπολογία ψηφίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της ΧΑ.

Ο Νίκος Νικολόπουλος (ανεξάρτητος Αχαϊας), ψήφισε «όχι» σε όλα.

O Κατσίκης Κωνσταντίνος, διόρθωσε την ψήφο του σε «ναι» επί της αρχής, «όχι» στα άρθρα, «ναι» στην τροπολογία. «Δεν το κατάλαβα, όταν είπα όχι σε όλα εννοούσα σε όλα τα άρθρα. Γιατί προκαλεί αντίδραση όταν γίνεται ένα λάθος δεν το καταλαβαίνω;», δήλωσε.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Μάρκου Αικατερίνη (Β Θεσσαλονίκης), ψήφισε «όχι» σε όλα.

Ο Λαζαρίδης Γεώργιος (Β Θεσσαλονίκης), ψήφισε «ναι» στην τροπολογία για τουρκική ένωση, «όχι» στα άρθρα 1-7.

O βουλευτής Γρηγοράκος Λεωνίδας, ψήφισε «ναι» σε όλα, «παρών» στο 3 για την αλλαγή φύλου.

Ο Μπαργιώτας Κωνσταντίνος (Ποτάμι, Λαρίσης), ψήφισε «ναι» σε όλα, «παρών» στο άρθρου 3 για την αλλαγή φύλου.

Οι τρεις βουλευτές του Νομού Ροδόπης, ψήφισαν:

Μουσταφά Μουσταφά: «Ναι» σε όλα, «όχι» στην τροπολογία

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν: «Όχι» στην τροπολογία

Αχμέτ Ιλχάν: «Όχι» στην τροπολογία, «παρών» στο 3

Η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (ΑΝΕΛ Σερρών), ψήφισε «ναι» επί της αρχής, «ναι» στη τροπολογία, «όχι» στα άρθρα 1-7.

Μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη

Η επιλογή του πρωθυπουργού να διατηρήσει ανοιχτό το μέτωπο της προσωπικής αντιπαράθεσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σημάδεψε» το τέλος και της διήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου». Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώθηκε η αίσθηση που από την αρχή είχε διαμορφωθεί στο Κοινοβούλιο, ότι ακόμα και ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα όπως εκείνο το οποίο επιχειρεί να διευθετήσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα, χρησιμοποιείται στο πολιτικό σκηνικό για να στηθούν αντιπαραθέσεις μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Κλείνοντας τη συζήτηση και λίγο πριν από την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησαν η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή, ο κ. Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ παράλληλα και για πολλοστή φορά προσέφερε πολιτική κάλυψη στον κ. Π.Καμμένο και τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, παρά την επιλογή των τελευταίων να καταψηφίσουν κρίσιμο άρθρο του νομοσχεδίου.

«Κάνετε σόου αριστερού προοδευτισμού την ώρα που ασκείτε συντηρητικές πολιτικές. Η ΝΔ δεν ψηφίζει το ανεύθυνο νομοσχέδιο της κυβέρνησής σας» είπε αρχικώς στην τοποθέτησή του ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, και υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει δική της πρόταση νόμου, σημείωσε πως ως κυβέρνηση η ΝΔ αυτό το νομοθέτημα θα ψηφίσει. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επιπροσθέτως ότι «η κυβέρνηση χωρίς να επιδιώξει αναγκαίες συναινέσεις επιχειρεί πάλι να νομοθετήσει», αναφέρθηκε στην διαφωνία των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «Θα δούμε αν υπάρχει αρραγής πλειοψηφία και δεδηλωμένη στο κοινοβούλιο. Με ενδιαφέρον αναμένω το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας».

Λίγη ώρα αργότερα, σε υψηλότατους τόνους, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για «πολιτικές κυβιστήσεις με στόχο «την διατήρηση συνοχής στο εσωτερικό του κόμματός του». Προσδίδοντας δε χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο για «πρόβλημα κατανόησης των επιχειρημάτων», ότι «δεν καταλαβαίνει τί λέει»: «Εχετε χάσει τη μπάλλα, δεν ξέρετε τί σας γίνεται. Μέσα από την άγνοιά σας, αποδεικνύεται γιαλαντζί φιλελεύθερος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Να είστε λίγο πιο ψύχραιμος όταν έρχεστε σε τούτη την αίθουσα» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης τους υψηλούς και επιθετικούς τόνους του πρωθυπουργού, σημειώνοντας: «Σας δημιουργούν μεγάλο πολιτικό πρόβλημα ορισμένα ζητήματα», εννοώντας και διαφωνίες ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη στάση του κ. Καμμένου.

«Ερχεστε με καραμέλα τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο. Με τον Καμμένο στην κυβέρνηση περνάνε σύμφωνο συμβίωσης, ιθαγένεια, και τώρα ταυτότητα φύλου, παρά το γεγονός ότι τους κατηγορείτε ότι είναι ακροδεξιοί και οπισθοδρομικοί», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας.

«Τυχοδιώκτης και όχι ακροδεξιός είναι ο κ. Καμμένος» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και υπεθύμισε με έμφαση ότι τα προαναφερθέντα νομοσχέδια περνούσαν από τη Βουλή με την άρνηση των ΑΝΕΛ και την θετική ψήφο της ΝΔ.