Στενεύουν τα περιθώρια...

  • Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 17:50

Μπροστά στο δίλημμα νέα μέτρα ή παράταση της αβεβαιότητας βρίσκεται η κυβέρνηση.

Στο σενάριο του Grexit για το οποίο υποστηρίζει ότι επανέρχεται αναφέρεται σε σύντομη ανάλυσή του ο κύριος οικονομικός αναλυτής του Economist, Σάιμον Μπάπτιστ.

Στενεύουν τα περιθώρια για το Μαξίμου, που μετρά τις αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας.

Στον αέρα βρίσκονται όλες οι προσδοκίες και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την αναζήτηση ενός ήπιου συμβιβασμού για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με μερικές μόνο υποχωρήσεις, όπως η μείωση του αφορολόγητου και η μετάθεση των όποιων άλλων μέτρων για το μέλλον.

Η Αθήνα βλέπει το τελευταίο 24ωρο να τορπιλίζονται οι πρωτοβουλίες που είχαν αναλάβει οι μετριοπαθείς δυνάμεις στην Ευρώπη (με πρώτη την Κομισιόν) για το ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης και την επίτευξη μίας λύσης, που δεν θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να λάβει αφόρητα επώδυνα μέτρα, όπως ζητούν το ΔΝΤ και το Βερολίνο.

Το Μαξίμου, που επέμεινε έως και την Τετάρτη στην ανάγκη μίας πολιτικής λύσης, βλέπει τώρα ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, ενώ τα περιθώρια στενεύουν και ο χρόνος εξαντλείται, καθώς μετρά συμμάχους και φίλους και διαπιστώνει ότι οι δεύτεροι είναι δύσκολο να επιβάλλουν έναν έντιμο συμβιβασμό.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, μόνο με την παρουσία του ΔΝΤ, αλλά και η επιμονή της Κριστίν Λαγκάρντ ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή των συντάξεων, προκαλούν ασφυξία στις διαπραγματεύσεις και παγώνουν τις ελπίδες της κυβέρνηση για την ευόδωση των μετριοπαθών προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας σύντομα.

Παράλληλα το κλίμα βάρυνε επικίνδυνα από τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα του χρέους (όπως ζητά το ΔΝΤ) για χώρα εντός του ευρώ και ότι η Ελλάδα οφείλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, εννοώντας και σκληρά νέα μέτρα.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, με το χειρότερο δυνατό σενάριο επίλυσης των διαφορών στο τραπέζι, η κυβέρνηση έχει ένα μεγάλο δίλημμα: Ή θα συμφωνήσει τώρα, σηκώνοντας ένα νέο πακέτο σκληρών μέτρων και προσδοκώντας στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και στη σταθερότητα της οικονομίας με τη λήξη της εκκρεμότητας, ή θα διακινδυνεύσει μία νέα παράταση στις διαπραγματεύσεις, ελπίζοντας ότι αργότερα θα πάρει μία καλύτερη συμφωνία, αλλά με άγνωστες και μάλλον αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, λόγω έλλειψης ρευστότητας και ηρεμίας.

Για το λόγο αυτό άλλωστε και εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες, καθώς το Μαξίμου επιχειρεί να μετρήσει τις αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ σε μία πιθανή δραματική υποχώρηση έναντι των απαιτήσεων των δανειστών. Αλλά και να διαπιστώσει και τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, αφού το πολιτικό κόστος από έναν συμβιβασμό με νέα μέτρα μπορεί να είναι μεγάλο. Ήδη το Μαξίμου ρίχνει στο τραπέζι ξανά το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο περιλαμβάνει κοινωνικές δράσεις και πολιτικές που θα εξισορροπούν τις επιπτώσεις από μέτρα λιτότητας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έχει ενδιαφέρον εάν θα ενταθούν οι φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν να επανεξεταστούν οι στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας και η επιμονή της να υποχωρεί σε ένα όλο και χαμηλότερο σημείο συμβιβασμού με τους δανειστές και αν η αποφυγή των εκλογών μπορεί να είναι αδιαπραγμάτευτο στοιχείο αυτής της στρατηγικής.

Economist: Οι τρεις λόγοι που καθιστούν υπαρκτό το σενάριο του Grexit

Υπάρχει μικρότερο ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας, τα νοικοκυριά δεν είναι τόσο εκτεθειμένα, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν θα είναι χειρότερη σε σχέση με αυτό που περνάνε.

Στο σενάριο του Grexit για το οποίο υποστηρίζει ότι επανέρχεται αναφέρεται σε σύντομη ανάλυσή του ο κύριος οικονομικός αναλυτής του Economist, Σάιμον Μπάπτιστ.

Ο Μπάμπτιστ παρουσιάζει τρεις λόγους για τους οποίους το σενάριο είναι υπαρκτό και καταλήγει με το ερώτημα: Είσαστε έτοιμοι για Grexit;

Η ανάλυσή του έχει ως εξής:

Παρά την επικράτηση του Brexit στις ευρωπαϊκές επικεφαλίδες τον τελευταίο χρόνο, ο «δίδυμός» του, το Grexit δεν έχει εξαφανιστεί. Πέντε χρόνια μετά την πρώτη φορά που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σοβαρά το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το χρέος της Ελλάδας κάθε άλλο παρά βρίσκεται κοντά σε έναν δρόμο που θα επέτρεπε στη χώρα να παραμείνει με βιώσιμους όρους στη νομισματική ένωση. Και τώρα που το μεγαλύτερο τμήμα του χρέους οφείλεται σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμούς, η χώρα είναι όμηρος των λαϊκίστικων πολιτικών κινήσεων που εμφανίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αν και πιστεύουμε ότι το Grexit είνα πιο πιθανό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να είμαστε λιγότεροι ανήσυχοι από ό,τι στο παρελθόν.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι δεδομένου πως τα χρέη οφείλονται κυρίως σε άλλες κυβερνήσεις, μια ελληνική πτώχευση πλέον συνοδεύεται από ένα χαμηλότερο ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και επιρροής του υπόλοιπου οικονομικού συστήματος.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με το ότι η πιθανότητα του Grexit δεν είναι τόσο σοκαριστική όσο ήταν πριν από μερικά χρόνια καθώς εταιρείες, νοικοκυριά και κυβερνήσεις έχουν πάρει τα μέτρα τους για να μειώσουν την έκθεσή τους.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι μετά από έξι χρόνια σχεδόν μόνιμης ύφεσης, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι ο οικονομικός πόνος από την αλλαγή νομίσματος δεν θα είναι και τόσο χειρότερο σε σχέση με αυτό που περνάνε.

Η πίεση κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογικών αναμετρήσεων μέσα στο χρόνο ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Είσαστε έτοιμοι για Grexit;