Εργαζόμενοι και όχι επιδοματούχοι!

Όχι ρε, δεν θέλω τους συμπατριώτες μου ζήτουλες. Δεν θέλω να τους βλέπω να ζουν με επιδόματα και κάρτες. Θέλω να τους βλέπω να εργάζονται και να έχουν αξιοπρέπεια. Αυτή την αξιοπρέπεια αυτοί που κυβερνούν πάνε να μας την στερήσουν και αυτό ο λαός μας δεν τους το συγχωρήσει ποτέ.

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά να εργάζομαι στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας η πρώτη μου πληρωμή ήταν με το περιβόητο μπλοκάκι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έκανα εγγραφή στο ΤΕΒΕ και έβγαλα δελτίο παροχής υπηρεσιών. Κάθε μήνα έκοβα το ποσό της αμοιβής, συν ένα 20% που ήταν ο φόρος και πληρωνόμουν κανονικά. Στην πορεία μπήκαν στο ΙΚΑ και πήρα απαλλαγή από το ΤΕΒΕ. Συνέχισα όμως να έχω το μπλοκάκι και όταν μου τύχαινε καμία δουλειά, έβγαζα κάποια έξτρα χρήματα από το οποίο το κράτος έπαιρνε στην πηγή το 20%. Στην πορεία έγινα επαγγελματίας και άνοιξα την εφημερίδα, αλλά και πάλι είχα το μπλοκάκι. Έτσι πληρωνόμουν όταν έκανα ανταποκρίσεις στο MEGA CHANEL και σε τοπικά τηλεοπτικά κανάλια της εποχής.

Τα χρόνια πέρασαν και πλέον όσοι εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών έχουν υποστεί έναν απαράδεκτο διωγμό. Το κορυφαίο όλων είναι ότι αν ένας είναι μισθωτός σε μια ιδιωτική επιχείρηση και θέλει να έχει και μπλοκάκι, έστω και ένα ευρώ να δηλώσει ότι εισέπραξε σε ένα χρόνο, θα του ζητήσουν να καταβάλλει διπλές ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή το κατώτερο που είναι 167€ το μήνα! Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν και μετά ψάχνουμε να βρούμε πως θα έρθει η ανάπτυξη στον τόπο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το εξής. Υπό το βάρος των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών οι φορολογούμενοι σπεύδουν καθημερινά στις εφορίες για να κλείσουν τα «μπλοκάκια» τους. Συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2016, που εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου οι διακοπές εργασιών ατομικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 56.988, αριθμός που μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να αγγίξει τις 100.000 όπως δήλωσε στο «Έθνος» ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κόλλιας.


Σύμφωνα μάλιστα με υπάλληλο στη ΔΟΥ Ομονοίας στο συγκεκριμένο παράρτημα καταγράφονται καθημερινά κατά μέσο όρο τουλάχιστον τέσσερις διαγραφές, κυρίως από δικηγόρους, μηχανικούς και δημοσιογράφους, ενώ σημειώνει πως κάποιος που κλείνει το «μπλοκάκι» του σπάνια θα μπει στη διαδικασία να το ξανανοίξει, ακόμη κι αν βρει δουλειά. Την ίδια ώρα αξίζει να αναφερθεί πως για κάθε 10.000 «μπλοκάκια» που έκλειναν πέρυσι τα Ταμεία έχαναν 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Τον «αφανισμό» των ελεύθερων επαγγελματιών με μπλοκάκι παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος στην Βουλή λέγοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια διέκοψαν την ασφάλισή τους περισσότεροι από 81.000 εργαζόμενοι. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας στην προσπάθειά του να πείσει ότι η μαζική λήξη της ασφαλιστικής σχέσης ασφαλισμένων με μπλοκάκι και ΟΑΕΕ δεν είναι νέο φαινόμενο και δεν οφείλεται στον νόμο Κατρούγκαλο, είπε πως «Το 2016 διέκοψαν τα μπλοκάκια 44.531 ασφαλισμένοι. Το 2015 ήταν 37.000 ασφαλισμένοι. Το 2014 είχαμε 42.285 άτομα που διέκοψαν με τον ΟΑΕΕ την ασφαλιστική τους σχέση» και πρόσθεσε «άρα δεν έγινε κάτι άλλο τώρα. Από πού ανακάλυψαν τώρα τα ΜΜΕ περί απώλειας ασφαλισμένων, το ίδιο γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια».

Σαν να λέμε δηλαδή, από τις αρχές του 2015 που μας κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, 180 χιλιάδες Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν τα δελτία παροχής υπηρεσιών, κοινός μπλοκάκια. Άραγε, άνθρακας ο θησαυρός. Τους πείραζε να έχουν οι άνθρωποι και αυτή την δυνατότητα και από κάθε πράξη να εισπράττουν ως φόρο το 20%; Τώρα δεν θα πάρουν ούτε αυτά και το κράτος εκεί που πάει για μαλλί θα βγει και κουρεμένο. Επίσης, οι πολίτες θα στερηθούν την δυνατότητα να αποκτήσουν ένα μικρό εισόδημα για να ζήσουν έστω και στοιχειωδώς. Έτσι, όλοι αυτοί σήμερα θα μπουν στη σειρά να βγάλουν κάρτα αλληλεγγύης. Να παίρνουν δωρεάν τρόφιμα και φάρμακα.

Όχι ρε, δεν θέλω τους συμπατριώτες μου ζήτουλες. Δεν θέλω να τους βλέπω να ζουν με επιδόματα και κάρτες. Θέλω να τους βλέπω να εργάζονται και να έχουν αξιοπρέπεια. Αυτή την αξιοπρέπεια αυτοί που κυβερνούν πάνε να μας την στερήσουν και αυτό ο λαός μας δεν τους το συγχωρήσει ποτέ.