Κλοπή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου...

Εδώ και χρόνια, ακούμε πολύ συχνά συνανθρώπους μας να μιλάνε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς με καρκίνο. Έχω ακούσει ανθρώπους να μιλάνε για πόσους μήνες έχουν μπει στην ουρά για να κάνουν ακτινοθεραπείες. Για συμπολίτες μας που τρέχουν στην Θεσσαλονίκη ή τα Γιάννενα μιας και τα μηχανήματα στη Λάρισα ήταν για μεγάλο διάστημα χαλασμένα.

Την λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα ήρθε να δώσει μια δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».Το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας προμηθεύτηκε με λεφτά του ιδρύματος έναν υπερσύγχρονο γραμμικό επιταχυντή για την θεραπεία ογκολογικών ασθενών από όλη τη Θεσσαλία. Μηχάνημα νέας τεχνολογίας που δεν θα δημιουργεί τα εγκαύματα που δημιουργούσαν οι παλιότεροι μέθοδοι. Το μηχάνημα ήρθε στη Λάρισα και ήταν έτοιμο να μπει σε λειτουργία μέχρι που συνέβη κάτι απρόβλεπτο!

Όπως γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας, έγινε μια κλοπή στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και άγνωστοι αφαίρεσαν δύο μόνιτορ (οθόνες) που ήταν μέρος του εξοπλισμού του γραμμικού επιταχυντή. Τον χώρο ερεύνησαν αστυνομικοί, μετά τη σχετική αναφορά από το νοσοκομείο, μόλις έγινε αντιληπτή η κλοπή, ενώ μήνυση κατ’ αγνώστων κατέθεσε ο διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όπως συμβαίνει καθημερινά, οι σχετικοί χώροι της κλινικής, στους οποίους υπήρχαν τμήματα της δωρεάς «Νιάρχου», κλειδώθηκαν από τους υπεύθυνους του τμήματος, αλλά το πρωί της Παρασκευής εντοπίστηκε η έλλειψη κιβωτίων που περιείχαν δύο μόνιτορ της συγκεκριμένης εγκατάστασης.

Επισημαίνεται ότι η αξία των κλοπιμαίων δεν είναι μεγάλη και ήδη ξεκίνησε η διαδικασία, σε συνεννόηση με την εταιρία Elekta, για την αντικατάστασή τους, υπάρχει όμως έντονος προβληματισμός για την επιλογή των δραστών να «απλώσουν χέρι» σε κομμάτι της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», αξίας μεγαλύτερης των 2 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία μάλιστα βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν την κλινική της λειτουργία, αναβαθμίζοντας στον μέγιστο βαθμό την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς της ευρύτερης περιοχής που έχουν την ανάγκη ακτινοθεραπειών.

Οι γραμμικοί επιταχυντές διαφέρουν από τα φυσικά ραδιενεργά στοιχεία, όπως το ράδιο ή το κοβάλτιο, στον τρόπο με τον οποίο παράγουν την ακτινοβολία. Στα ραδιενεργά στοιχεία η ακτινοβολία παράγεται διαρκώς από τις αυθόρμητες διασπάσεις των πυρήνων και η ενέργεια που εκπέμπεται είναι συγκεκριμένης τιμής. Με τους γραμμικούς επιταχυντές τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού επιτρέπουν στους χειριστές να ρυθμίζουν πότε θα ακτινοβολούνε (και πότε θα σταματάνε), να ρυθμίζουν την ένταση της δέσμης, την ενέργεια της (άρα και τη διεισδυτικότητά της) καθώς επίσης και το σχήμα της. Αυτό προκαλεί πολύ λιγότερες βλάβες στους ασθενείς.

Άραγε, ήταν τυχαία αυτή η κλοπή; Είδε κάποιος τα κουτιά αφύλακτα και τα έκλεψε ή ήταν μια στοχευμένη ενέργεια που είχε ως σκοπό να καθυστερήσει η λειτουργία του μηχανήματος; Ποιος θα είχε συμφέρον να μην μπει σε λειτουργία το μηχάνημα; υπάρχουν ιδιώτες που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες; υπάρχουν γιατροί που μπορεί να γνωματεύουν ότι λόγο αδυναμίας του ιδρύματος να παράσχει την υπηρεσία, ανοίγει ο δρόμος για θεραπεία στον ιδιωτικό τομέα με δαπάνες φυσικά του ΕΟΠΥΥ;

Στη χώρα αυτή έχουν δει πολλά τα μάτια μας και φυσικά, αυτό μας κάνει πολύ καχύποπτοι. Ελπίζουμε ότι δεν θα βρέθηκε ανθρώπινο χέρι που θα έκανε μια ενέργεια εις βάρος των ασθενών της Θεσσαλίας, μόνο και μόνο για το κέρδος. Ελπίζω ότι ο κλέφτης δεν ήξερε τι έκλεψε και τώρα που το έμαθε θα γυρίσει πίσω τα εξαρτήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, είμαι σίγουρος ότι ο Παναγιώτης Νάνος με την μεγάλη του ευαισθησία θα βρει πολύ γρήγορα την λύση.