Θητείες στην αυτοδιοίκηση

Ο Γιώργος Αμβροσίου σχολιάζει την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει στην θέσπιση ανώτατου ορίου θητειών για τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, μια μέρα μετά την πρόταση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν γενικά στο πολιτικό σύστημα.

Πάνος Σκουρλέτης. «Είναι μέσα στη σκέψη μας η καθιέρωση θητειών, το ερώτημα που έχουμε αφήσει για την ώρα, δεν έχουμε καταλήξει αν η θητεία αυτή θα είναι πενταετία ή αν θα ξαναγυρίσουμε στα τέσσερα χρόνια, αυτό θα καθορίσει ίσως και τον αριθμό των θητειών. Να είναι δύο αν είναι πενταετία, να είναι τρεις αν είναι τετραετία».

Βάλτε θητείες πρώτα στους βουλευτές, είναι η απάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη.

Την θέσπιση ανώτατου ορίου θητειών για τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, προαναγγέλλει σε συνέντευξη του στην aftodioikisi.gr, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Είναι μέσα στη σκέψη μας η καθιέρωση θητειών, το ερώτημα που έχουμε αφήσει για την ώρα, δεν έχουμε καταλήξει αν η θητεία αυτή θα είναι πενταετία ή αν θα ξαναγυρίσουμε στα τέσσερα χρόνια, αυτό θα καθορίσει ίσως και τον αριθμό των θητειών. Να είναι δύο αν είναι πενταετία, να είναι τρεις αν είναι τετραετία», λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης θέτει και θέμα της αλλαγής της αυτοδιοικητικής περιόδου.

Φένεται ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης η αυτοδιοικητική περίοδος να ξεκινάει από 1η Ιανουαρίου και όχι 1η Σεπτεμβρίου, η θητεία των αιρετών θα παραταθεί έως το φθινόπωρο του 2019: «Οι εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το τέλος της παρούσας θητείας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα αν θα αλλάξει λοιπόν η ημερομηνία θα είναι έτσι ώστε να πάμε πιο πέρα, πιο πίσω δηλαδή. Εγώ θεωρώ απαραίτητο – λέει ο κ. Σκουρλέτης - το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα είναι άλλο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους αν θέλετε υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών», τονίζει.

Αναφορικά με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού προκειμένου να επιτευχθεί η περίφημη κυβερνησιμότητα. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για σκέψεις, ένας συνδυασμός που λαμβάνει άνω του 45% στον α΄ γύρο να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων ή, κατ’ επέκταση ο πρώτος συνδυασμός να λαμβάνει μία μικρή πριμοδότηση στον αριθμό των συμβούλων του. Ιδιαίτερη, όμως, σημασία δίνει το θέμα των θεσμικών ασφαλιστικών δικλείδων προκειμένου να μην οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, ζητώντας, μάλιστα, από όλους τους φορείς αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ο ίδιος, δε, αναφέρει ενδεικτικά το πλαφόν των τριών συνεδριάσεων σε σχέση με την ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά του προγράμματος τεχνικών έργων, ώστε μετά από αυτές να μπορούν να υπερψηφιστούν και με μικρότερη του 50%+1 πλειοψηφία «ή κάποια ζητήματα να μην αποφασίζονται σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου αλλά Επιτροπών».

Το ποιο σημαντικό όλων όμως είναι η καθιέρωση θητειών. Δεν μπορεί ένας δήμαρχος ή Δημοτικός Σύμβουλος να εκλέγεται για 20 και 30 χρόνια. Υπάρχουν σήμερα εκλεγμένοι στην αυτοδιοίκηση που είναι στην ίδια θέση δεκάδες χρόνια. Τι έχουν άραγε παραπάνω να προσφέρουν όλοι αυτοί;

Το μόνο που κάνουν είναι να έχουν φτιάξει έναν μηχανισμό που δεν επιτρέπει σε κανέναν άλλο να εκλεγεί πουθενά. Αν θέλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προσφέρει υπηρεσίες στον τόπο, αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα.

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη προκάλεσαν τα όσα είπε ο υπουργός. Ο κ. Πατούλης εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο: «Βάλτε όριο πρώτα στις θητείες των βουλευτών και μετά στις θητείες των Δημάρχων κε Σκουρλέτη», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει: «Όσον αφορά την άποψη που εξέφρασε ότι μελετά τη θέσπιση ορίου για τις θητείες των Δημάρχων, θα ήθελα να του επισημάνω ότι το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης δεν είναι πολιτικό προσωπικό β’ κατηγορίας. Αν θέλει να βάλει όριο θητειών , ας ξεκινήσει από τους βουλευτές και στη συνέχεια να φτάσει και στους Δημάρχους.Το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. , όπου θα κληθεί το Σώμα να πάρει θέση», προαναγγέλλει με τη σειρά του ο κ. Πατούλης.

Δίκιο έχει και ο υπουργός, δίκιο και ο Δήμαρχος. Θητείες πρέπει να μπουμ σε όλους και όλα. Να ανανεωθεί επιτέλους το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας για να πάει το τόπος μπροστά. Να εκλεγούν νέοι άνθρωποι που σήμερα στραγγαλίζονται από τους καρεκλοκένταυρους που είναι στα ίδια αξιώματα για δεκάδες χρόνια. Δύο θητείες σε όλους και όλα για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία. Αν ανατρέξουμε όλοι στο μυαλό μας πόσοι από όσους γνωρίζουμε σήμερα δίπλα μας που έχουν γίνει επαγγελματίες στην αυτοδιοίκηση θα πάθουμε την πλάκα μας...