Η σφαγή του Μάντσεστερ

Ο Γιώργος Αμβροσίου σχολιάζει την βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ...

Οργή προκαλεί η είδηση για την τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι (ανάμεσά τους και παιδιά) και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Η επίθεση έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Μάντσεστερ Αρένα, την ώρα όπου η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε έδινε συναυλία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σφαγή προκάλεσε βομβιστής αυτοκτονίας και ότι ο δράστης της επίθεσης είναι νεκρός. Πιστεύεται πως ο «άνδρας είχε εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος προκάλεσε το μακελειό», ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ τόνισε ότι υπάρχουν παιδιά ανάμεσα στους 22 νεκρούς. Η έκρηξη έγινε στην είσοδο του σταδίου, που έχει χωρητικότητα 21.000 ατόμων και στο ακροατήριο βρίσκονταν πολλά παιδιά!

Εάν το επεισόδιο αποδειχθεί τρομοκρατική επίθεση, θα αποτελέσει την πιο αιματηρή επίθεση από μαχητές στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές αυτοκτονίες σε μεταφορικά μέσα του Λονδίνου. Η έκρηξη στο Μάντσεστερ έγινε δυόμισι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Ένας μάρτυρας ο οποίος παρακολούθησε τη συναυλία είπε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη ενώ έφευγε από το στάδιο, που ακολούθησαν ουρλιαχτά και ποδοβολητό από χιλιάδες άτομα εν φυγή από το κτίριο. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνονται θεατές, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι, να τρέχουν προς τα έξω. «Προχωρούσαμε προς την έξοδο και όταν ήμασταν ακριβώς στην πόρτα υπήρξε μια τεράστια έκρηξη και όλοι άρχισαν να φωνάζουν», είπε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν στο πρακτορείο Reuters. «Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν», πρόσθεσε.

«Δεν έχω λόγια για ό,τι συνέβη», έγραψε στο Twitter η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε. «Από τα βάθη της καρδιάς μου, είμαι τόσο στεναχωρημένη. Δεν έχω λέξεις», έγραψε. Να σημειωθεί πως η Αριάνα Γκράντε βρισκόταν στο Λονδίνο για προγραμματισμένες εμφανίσεις και πως για σήμερα, Τρίτη, ήταν προγραμματισμένο να τραγουδήσει στην Ο2 Αρένα του Λονδίνου.

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους γιόρτασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έκρηξη παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επίσημη ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές. Λογαριασμοί στο Twitter, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησαν μηνύματα νίκης σε σχέση με την έκρηξη, ενώ μερικοί από τους χρήστες παρότρυναν για παρόμοιες αιματηρές ενέργειες και σε άλλες περιοχές. Μερικά μηνύματα περιέγραφαν την έκρηξη στο Μάντσεστερ, ως εκδίκηση κατά των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία.

Τελικά, βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος; Πόσο αδίστακτοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν κατακλύσει τον κόσμο και σκορπούν αδιακρίτως τον θάνατο; Ο θρησκευτικός τους φανατισμός τους έχει φτάσει στο σημείο να μην διστάζουν να χτυπήσουν ακόμη και αθώα παιδιά. Αλλά θα μου πείτε, τα παιδιά που σκοτώνονται από τος βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ αθώα δεν ήταν;

Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να δικαιολογήσω τις σφαγές που πραγματοποιεί το Ισλαμικό Κράτος, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν και οι Σερίφηδες του κόσμου ότι δεν τους έχρισε κανένας στον ρόλο αυτό; Ξεχάσαμε τι έγινε με τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία; Πόσα παιδιά δεν έχασαν τότε τη ζωή τους; Κατέστρεψαν μια ολόκληρη χώρα που ήταν πρότυπο και μετά την χρέωσαν για να φτιάξουν ξανά όσα χάλασαν στον πόλεμο. Γκρέμισαν γέφυρες, χάλασαν αυτοκινητόδρομους, βομβάρδισαν ιστορικά κτίρια. Δημιούργησαν έναν μύθο περί γενοκτονίας από τους Σέρβους και ο Μιλόσεβιτς δικαιώθηκε από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, αλλά μετά θάνατον, με όσα αναγράφονται στην απόφαση για τον Κάρατζιτς.

Καλά θα κάνει λοιπόν η διεθνή κοινότητα να έρθει σε έναν συμβιβασμό με το Ισλαμικό Κράτος που θα σταματήσει αυτή την αιματοχυσία. Στον πόλεμο αυτό, ο νικητής είναι γνωστός εκ των προτέρων και δεν πας σε έναν πόλεμο που είσαι σίγουρος ότι θα χάσεις.