Ζημιά στον τουρισμό...

Ο Γιώργος Αμβροσίου γράφει για την ζημιά που έγινε λόγω του ότι η Ελλάδα είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος...

Η εικόνα των Ελληνικών πόλεων να είναι γεμάτες σκουπίδια, μας ντροπιάζει ως χώρα, είναι ένα πλήγμα στον πολιτισμό μας και κάνει τεράστια ζημιά στου τουρισμό. Έχω γράψει άπειρες φορές ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ζει μόνο από τον τουρισμό και από την βιολογική καλλιέργεια της γης. Φέτος, περιμένουμε στην Ελλάδα έως και 30 εκατομμύρια τουρίστες. Αν οργανώσουμε καλύτερα το τουριστικό προϊόν, οι 30 εκατομμύρια μπορούν να γίνουν στα επόμενα χρόνια 60 και 100 εκατομμύρια. Να βουλιάζει κάθε χρόνο η χώρα μας από τουρίστες που όχι απλά θα αφήνουν τα χρήματά τους στη χώρα μας, αλλά θα καταναλώνουν και τα τρόφιμα που εμείς επίσης θα παράγουμε. Έτσι, το κράτος θα εισπράττει ΦΠΑ και θα μπορεί να βάζει λιγότερους άμεσους φόρους, οι αγρότες μας θα κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα κ.λ.π.

Όλα αυτά, ενώ πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα έρχονταν οι μισοί τουρίστες. Αν πάλι γυρίσουμε πίσω από το 2004 όταν με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες η Ελλάδα έτυχε μιας τεράστιας διεθνούς προβολής, τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Η Ελλάδα έχει πλέον καταφέρει να γίνει ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός και μπορεί να σπάσει κάθε ρεκόρ.

Ερχόμαστε όμως εμείς οι ίδιοι και καταστρέφουμε ότι έχουμε χτίσει με κόπο εδώ και χρόνια. Δεν μπορεί οι τουρίστες να έρχονται και να βρίσκουν την Ακρόπολη κλειστή. Ακόμη και τη νύχτα θα έπρεπε να είναι επισκέψιμη. Θα έπρεπε να διοργανώνονται κάθε βράδυ δρώμενα με παραπομπή στην αρχαία Ελλάδα και μόνο με το εισιτήριο εισόδου. Αν όμως η Ακρόπολη είναι κλειστή διότι έτσι αποφάσισαν μια χούφτα εργαζόμενοι που θέλουν να διαμαρτυρηθούν επειδή τους κόπηκε ένα επίδομα ή μέρους του μισθού τους, αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία. Η επίσκεψη στην Ακρόπολη είναι όνειρο ζωής για εκατομμύρια πολίτες και ελάτε στην θέση αυτού που ξεκίνησε από τα πέρατα του κόσμου για να έρθει στην Ακρόπολη και όταν έφτασε εδώ την βρήκε κλειστή!

Πάμε όμως και στο θέμα των ημερών. Η χώρα μας έγινε πλέον ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό μας μιας και ειδικά την περίοδο αυτή που βουλιάζει ο τόπος και κονομάει η χώρα μας, είναι απαράδεκτο να γίνονται απεργίες που έχουν σχέση με τα σκουπίδια, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια κ.λ.π. Όσο δίκιο και να έχουν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να τους επιτρέπει να αφήνουν τις πόλεις να θυμίζουν χωματερές. Εδώ και 15 μέρες η κατάσταση είναι εκρηκτική και ακόμη και με το τέλος της απεργίας θα χρειαστεί άλλη μια εβδομάδα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Στην κυβέρνηση πέφτει το μεγάλο βάρος για να λύσει το πρόβλημα μιας και αυτή το δημιούργησε με τις διαδοχικές συμβάσεις που έκανε στους εργαζόμενους, ενώ ήξερε ότι το απαγορεύει το σύνταγμα. Έκαναν του κεφαλιού τους και τώρα την πληρώνει όλη η χώρα. Ας κάνουν κάτι όμως έστω και τώρα. Ας βρουν μια λύση να τελειώσει ο διεθνής διασυρμός της χώρας μας.

Επίσης, αυτοί που πρέπει να δράσουν άμεσα είναι οι δήμαρχοι. Ας βάλουν ιδιωτικές εταιρείες να καθαρίσουν τις πόλεις. Ας αναλάβουν επιτέλους και αυτοί το κόστος. Στην Καρδίτσα να σκουπίδια μαζεύονταν κανονικά, ώσπου οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έκαναν κατάληψη στο αμαξοστάσιο. Είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να μην παίρνει ο δήμος δραστικά μέτρα;

Οι πόλεις γεμάτες σκουπίδια, η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου και οι πόλεις να μυρίζουν από χιλιόμετρα μακριά. Αν αυτή την Ελλάδα θέλουμε, τότε να είμαστε σίγουροι ότι σε λίγα χρόνια δεν θα μείνει σοβαρός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα και οι ξένοι που θα την επισκέπτονται αντί να αυξάνονται θα μειώνονται καθημερινά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του εργαζόμενου με διαμαρτύρεται και να διεκδικεί, αλλά όλα με μέτρο και χωρίς να ζημιώνεται η χώρα σε τόσο μεγάλο βαθμό.