Τα χαμένα χρόνια...

Άρθρο παρέμβαση του Γιώγου Αμβροσίου για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές...

Ξαφνικά, η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να βγει και να δανειστεί από τις αγορές. Έτσι, την χθεσινή ημέρα η χώρα μας μέσω της έκδοσης νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας, άντλησε 3 δισ. Ευρώ, ενώ κατατέθηκαν προσφορές άνω των 6 δις. Πολλοί περισσότεροι δηλαδή είναι αυτοί που ήθελαν να μας δανείσουν. Αυτό ως γεγονός είναι πολύ θετικό, μιας και πλέον αποδεικνύεται ότι μια χώρα, δύσκολα φτάνει στη χρεοκοπία, ενώ μια χώρα της Ευρωζώνης, δεν χρεοκοπεί ποτέ, εκτός και να γυρίσει ο ουρανός ανάποδα.

Πάμε όμως στα κυρίως θέματα της υπόθεσης αυτής. Ποσό προσφορών άνω των 4 δισ. ευρώ αφορά νέο χρήμα, ενώ οι ανταλλαγές με ομόλογα τις σειρές του 2014 έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Τα χρήματα αυτά θα πάνε για να πληρωθεί το παλιό ομόλογο που πήρε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014. Από αυτούς που μας είχαν δανείσει το 2014 τα 3 δις Ευρώ, μόνο οι κάτοχοι του 1δις έσπευσαν να ανανεώσουν το ομόλογο και οι υπόλοιποι κάτοχοι των 2δις€ πήραν τα λεφτά τους και έγιναν καπνός.

Πάμε τώρα και στο επιτόκιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δανειστούμε χρήματα με επιτόκιο 4,75%, ενώ στο ξεκίνημα των προσφορών ήταν 4,875%. Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η διασφάλιση ενός επιτοκίου κάτω του 4,95%, που ήταν το επιτόκιο στο ομόλογο Σαμαρά το 2014. Κάποιοι μιλούσαν ακόμη και για 4%. Τελικά, ποιο ήταν το κέρδος μας; Είχαμε μια μείωση της τάξεως του 0,15%! Σαν να λέμε δηλαδή ότι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ η βελτίωση της οικονομίας μας ήταν στα επιτόκια, 0,05% ετησίως. Αν βάλουμε και τα έξοδα που είχε όλη αυτή η διαδικασία, το κράτος έχασε αντί να κερδίσει από την επανέκδοση αυτού του ομολόγου.

Το θετικό είναι ότι πλέον το κράτος μας βγήκε ξανά στις αγορές για να δανειστεί και αυτό είναι μια πολύ καλή, θετική, πρώτη κίνηση. Κλειδί είναι η συνέχιση του θετικού κλίματος όπως και η εικόνα που θα δείξουν οι επόμενες εκδόσεις στις οποίες θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο, με ομόλογα άλλων διαρκειών. Φυσικά, δεν μπορεί ο δανεισμός να συνεχιστεί με τέτοια επιτόκια μιας και το χρέος θα αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Το 2014 τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας ήταν ίδια με αυτά της Ιρλανδίας, ενώ λίγο ποιό κάτω ήταν της Ισπανίας. Σήμερα που η χώρα μας δανείζεται με 4,75% από το 4,90% του 2014, Το επιτόκιο των ομολόγων της Ιρλανδίας διαμορφώνεται σε 1,14%, ενώ της Ισπανίας φτάνει το 1,63%. Την ίδια στιγμή τα επιτόκια για τα αντίστοιχα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας ξεπερνούν το 2,20% και της Πορτογαλίας το 4,10% σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας είναι Α, ενώ σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να ανέβει και η αξιολόγηση της Ισπανίας.

Ενώ λοιπόν η Ιρλανδία μείωσε τα επιτόκια από 4,9% στο 1,63%, εμείς πανηγυρίζουμε για το 4,75%. Πολύ καλά έκανε τότε η κυβέρνηση Σαμαρά και εξέδωσε το συγκεκριμένο ομόλογο, διότι πλέον υπάρχουν συγκρίσιμα μεγέθη και δυστυχώς, μιλάμε πλέον για τρία χαμένα χρόνια. Στα χρόνια της διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας έκανε βήματα πίσω και τώρα γυρίσαμε στα επίπεδα του 2014! Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και σε όποιον αρέσει...