Οι εκλογές του επιμελητηρίου...

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου...

Φέτος, λήγει η θητεία των διοικήσεων των εμπορικών και βιοτεχνικών επιμελητηρίων όλης της χώρας και που εκλογές θα γίνουν το διήμερο 10 και 11 Δεκεμβρίου 2017. Ήδη έχει συγκροτηθεί η εκλογική επιτροπή και έγιναν γνωστές οι καταληκτικές ημερομηνίες που είναι ως εξής: α. Εξόφλησης ή διακανονισμού συνδρομών, που λήγει στις 31/10/2017. β. Υποβολής εντύπων υπόδειξης εκπροσώπων για να ψηφίσουν, που λήγει στις 1/12/2017. γ. Υποβολής Αιτήσεων υποψηφιοτήτων για να εκλεγούν, που λήγει την 10/11/2017.

Εδώ και χρόνια, είχα την πρόθεση να είμαι υποψήφιος για το Επιμελητήριο Καρδίτσας, αλλά ποτέ δεν το τόλμησα μέχρι σήμερα. Η αιτία ήταν ότι δεν ήθελα να μπω σε έναν συνδυασμό μιας και ήμουν πάντα υπέρμαχος της άποψης ότι τα ψηφοδέλτια σε επιμελητήρια, συλλόγους ακόμη και της αυτοδιοίκησης έπρεπε να είναι κοινά και να μπορεί ο καθένας να θέτει υποψηφιότητα. Να μπορεί κάποιος να ζητήσει την ψήφο των συμπολιτών του, εμπόρων, επαγγελματιών, μεταποιητών κ.λ.π. μόνος και μακριά από ομάδες. Να εκλέγονται οι 21 σύμβουλοι του ΕΒΕ και ακολούθως να εκλέγουν τον πρόεδρο και την διοικούσα επιτροπή. Το θέμα αυτό τέθηκε αρκετές φορές, αλλά το σαμποτάριζαν πάντα τα επιμελητήρια για να μην χάσουν τις καρέκλες τους.

Με τα κοινά ψηφοδέλτια θα σταματούσαν τα παζάρια και θα υπήρχε και ανανέωση στις διοικήσεις. Διαβάζουμε σήμερα ότι κάποιοι καμαρώνουν ότι είναι 20 χρόνια στην διοίκηση του ΕΒΕ Καρδίτσας. Άραγε, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν θητείες, όπως και για όλα τα αιρετά αξιώματα; Τι παραπάνω θα προσφέρει κάποιος που έχει 8 ή 12 χρόνια σε μια διοίκηση, αν καθίσει άλλα τέσσερα; Πότε θα πάρουν σειρά τα νέα παιδιά, οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι επαγγελματίες; Αυτοί που θα φέρουν νέο αέρα και θα δώσουν ώθηση στα πράγματα; θα δούμε και πάλι στα ψηφοδέλτια και νέους ανθρώπους. Πόσοι όμως από αυτούς θα εκλεγούν, όταν ο παλιός θα στηθεί στην είσοδο του Επιμελητηρίου και θα παίρνει τους ψηφοφόρους παραμάσχαλα... Πως θα ανταγωνιστεί ένας νέος, τον παλιό που όπως λένε κάποιοι έχει ¨ρίζες” στο ΕΒΕ, ξέρει πρόσωπα και πράγματα, ξέρει να κάνει εκλογές ρε αδελφέ;

Αυτή τη φορά όμως σκέπτομαι να μην κάνω σε κανέναν την χάρη να κάτσω για μια ακόμη φορά σπίτι μου. Θα διερευνήσω τις συνθήκες και όσο και να μην το θέλω – μιας και δεν μπορώ να κάνω αλλιώς – θα μπω σε έναν συνδυασμό και να προσπαθήσω να εκλεγώ. Θα γίνω προπαγανδιστής για να ψηφισθούν νέοι και από όλα τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια. Δεν με ενδιαφέρει αύριο να πάρει ένας συνδυασμός τον μαγικό αριθμό 11 και να διοικήσει μόνος το ΕΒΕ Καρδίτσας. Με ενδιαφέρει να γίνει ριζική ανανέωση στην διοίκηση και την επόμενη μέρα θα τα βρούμε όλα. Δεν μας χωρίζει τίποτα. Στις επόμενες ημέρες θα σας ανακοινώσω τις τελικές μου αποφάσεις και ελπίζω στην στήριξή σας.

Αν δεν αλλάξουμε κάτι τώρα στα επιμελητήρια όλης της χώρας, αυτά σε λίγο δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Ήδη, οι επιχειρήσεις που έπαψαν να λειτουργούν είναι χιλιάδες και αν σε αυτούς προσθέσουμε και όσους είναι εν λειτουργία, αλλά αδυνατούν να πληρώνουν την συνδρομή τους, τότε βλέπουμε ότι σε σχέση με πριν από 15 χρόνια ο αριθμός έχει πέσει στο ένα, τρίτο...

Η ίδρυση του ΓΕΜΗ, αφαίρεσε πόρους από τα επιμελητήρια μιας και αναγκάστηκαν να μειώσουν την συνδρομή τους στα μέλη τους, μιας και υπάρχει και στο ΓΕΜΗ συνδρομή. Μάλιστα, το μητρώο πλέον εισπράττει την μερίδα του λέοντος. Οι φωνές που μιλούν για ένα επιμελητήριο ανά περιφέρεια, όλο και πληθαίνουν και ίσως να είναι η πρώτη φορά που γίνονται εκλογές σε επίπεδο νομού.

Όλα αυτά συμβαίνουν, διότι αυτοί που υπηρέτησαν τόσα χρόνια αυτό τον θεσμό ανά την Ελλάδα, δεν μπόρεσαν να τον καταστήσουν απαραίτητο. Έτσι, ότι δεν είναι γίνεται απαραίτητο, φθίνει και πεθαίνει.

Νομίζω όμως ότι είναι στο χέρι όλων μας να αναστήσουμε τον θεσμό αυτό και να τον καταστήσουμε ελκυστικό και απαραίτητο για τον επιχειρηματικό κόσμο της Καρδίτσας και ελπίζουμε και όλης της χώρας.

Θα το διαρπάξω λοιπόν το διάβημα και ελπίζω με την στήριξη όλων σας να στεφθεί από επιτυχία.