Ομολογία ΟΠΕΚΕΠΕ για κρατήσεις 8% στις επιδοτήσεις

Για τις κρατήσεις στις αγροτικές επιδοτήσεις που φτάνουν το 8%.

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Από το απόγευμα της Τρίτης 24 Οκτωβρίου, λίγες ώρες νωρίτερα από τον αρχικό προγραµµατισµό των αρμοδίων, προς ευχάριστη έκπληξη των αγροτών, άρχισε η πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2017, ύψους 701.915.912,39 ευρώ σε 537.406 δικαιούχους, μειωμένη όμως γύρω στο 10% από τα περσινά ποσά.

Τελικά όμως, τα λεφτά εν μπήκαν στην τσέπη των παραγωγών μιας και έγιναν συμψηφισμοί με χρέη προς το δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ), αλλά και οφειλές προς τους δήμους και ΤΟΕΒ (τέλη άρδευσης), αλλά και τις εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ. Επίσης, εκτός πληρωμής έμεινε το 10% των δικαιούχων βασικής, με 51.459 παραγωγούς να μην παίρνουν χρήματα μιας και αυτά ήταν λιγότερο από 250 ευρώ. Τα χρήματα έγιναν ακόμη λιγότερα λόγο των κρατήσεων που ενώ οι αγρότες τις περίμεναν να είναι 4,5%, τελικά ξεπέρασε το 8%!.

Παρέμβαση έκανε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ που ανέφερε ότι οι αποκλίσεις οφείλονται στο γεγονός ότι, χωρίς καμία προειδοποίηση ή προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή επεξήγηση έστω απ’ την πλευρά του υπουργείου, πέραν του ποσοστού που κρατήθηκε για το Εθνικό Απόθεμα (το οποίο και διπλασιάστηκε φέτος σε σχέση με το τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια), υπήρξε μια οριζόντια μείωση της τάξης του 3+ %, προκειμένου τα κονδύλια αυτά να κατευθυνθούν για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση του 2017 σε προϊόντα που για πρώτη φορά εντάσσονται (μαύρη κορινθιακή σταφίδα, καρποί με κέλυφος, μήλα, κρόκος Κοζάνης, μηδική). Επίσης, ποσοστό της τάξης του 1+% παρακρατήθηκε ως «λογιστική τακτοποίηση», καθώς το 2015 είχαν δοθεί δικαιώματα που δεν έπρεπε, με το αναλογούν ποσό να περιλαμβάνεται στην φετινή, αναπάντεχη μείωση.

Τελικά, αυτό που όλοι φαντάζονταν ήρθε να το επιβεβαιώσει με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ που εξηγεί τι ισχύει με τις κρατήσεις που είδαν οι αγρότες στα ποσά που τελικά έλαβαν ως Βασική Ενίσχυση. Όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ομολογεί ότι οι κρατήσεις ήταν φέτος μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει: Μετά την πληρωμή προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης, επειδή παρατηρήθηκε, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω παραπληροφόρησης, σύγχυση, όσον αφορά στην αξία των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης του έτους 2017, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω: Το έτος 2015 καθορίστηκε η αξία των χορηγηθέντων Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2015-2019 και εκδόθηκαν οι σχετικοί τίτλοι στους οποίους αναγραφόταν η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων. Με βάση το “μοντέλο” υπολογισμού των Δικαιωμάτων με στόχο τη σύγκλιση προς την Περιφερειακή Αξία, η Ατομική Μοναδιαία Αξία Δικαιωμάτων (ΑΜΑΔ) που υπολειπόταν αυτής (Περιφερειακή Αξία) αυξάνεται, ενώ όταν υπερβαίνει την εν λόγω Αξία μειώνεται.

Η παραπάνω “σύγκλιση” πραγματοποιείται κάθε χρόνο με ισόποσα βήματα, επιφέροντας τις ανάλογες αυξήσεις ή μειώσεις στην αξία των Δικαιωμάτων. Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στους δικαιούχους παραγωγούς από το έτος 2015 και η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων αναγράφεται στις Αιτήσεις κάθε έτους. Σχετικά με τις αξίες των Δικαιωμάτων της φετινής περιόδου για τις Αιτήσεις του 2017, με βάση το άρθρο 25 παράγρ. 1 Καν(ΕΕ)1307/2013, η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, αναπροσαρμόζεται οριζόντια για όλους τους δικαιούχους, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την άσκηση πολιτικών και συγκεκριμένα παρακρατείται ποσοστό:

1. 4,5% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωμάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς και δικαιούχους Φόρμας 6,

2. 3,125% προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017 και

  1. 0,79% για την προσαρμογή των δικαιωμάτων στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο.

    Οι ανωτέρω ρυθμίσεις ήταν, ήδη, γνωστές στους παραγωγούς από την Άνοιξη του 2017 κατά την υποβολή των Αιτήσεων, εξαιρουμένου του ποσοστού για το Εθνικό Απόθεμα (ΕΑ) που αρχικά είχε υπολογιστεί στο 2%, όμως στην πορεία μετά τον μεγάλο αριθμό δυνητικών δικαιούχων για το ΕΑ και προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αιτήματα των νέων και νεοεισερχομένων παραγωγών, αυξήθηκε έως 4,5% μετά από την έκδοση της 1630/64709/2017 ΥΑ. Στην περίπτωση που το συγκεκριμένο ποσοστό δεν εξαντληθεί για τη χορήγηση του ΕΑ, το πλεόνασμα θα επιστραφεί οριζόντια στους παραγωγούς κατά την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου.

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παρατηρούνται ατομικές αποκλίσεις στις πληρωμές των δικαιούχων που μπορεί να οφείλονται σε διάφορες προβλεπόμενες κυρώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει μείωση της αξίας των δικαιωμάτων. Τέλος τονίζουμε, ότι το καταβληθέν ποσό 70% της Βασικής Ενίσχυσης 2017, αντιστοιχεί στο 99,6 % της συνολικής δικαιούμενης ενίσχυσης με βάση την Αίτηση, ποσοστό το οποίο αντικατοπτρίζει και την υψηλή ποιότητα της πληρωμής.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραδέχθηκε λοιπόν αυτό που όλοι φαντάζονταν αλλά δεν ήθελαν να πιστέψουν. Οι κρατήσεις στις επιδοτήσεις βάζουν πλέον βαθιά το χέρι στην τσέπη των παραγωγών που κανονικά θα έπρεπε να ενισχύονται επιπλέον για να μείνουν στην πρωτογενή παραγωγή. Εδώ όμως αντιθέτως κάνουν ότι μπορούν για να διώξουν τον κόσμο από τα χωράφια.