Ώρα για ενωτικό επιμελητήριο με συμμετοχή όλων των συνδυασμών.

Άρθρο παρέμβαση του Γιώργου Αμβροσίου...

Οι εκλογές του επιμελητηρίου Καρδίτσας τελείωσαν και πλέον μια νέα μέρα ξημέρωσε για τον κορυφαίο επιχειρηματικό θεσμό του νομού μας. Όπως ανέφερα και στο κύριο θέμα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, στις εκλογές αυτές, ο μεγάλος νικητής ήταν η αποχή μιας και όπως δείχνει η συμμετοχή, οι επιχειρηματίες γύρισαν την πλάτη θεσμό μιας και τα μόλις 1566 άτομα που έσπευσαν να ψηφίσουν, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Είναι ενδεικτικό ότι στις εκλογές πριν τέσσερα χρόνια είχαν ψηφίσει 2500 και πλέον άτομα, ενώ ποιο πριν είχαν φτάσει να ψηφίζουν μέχρι και 5000 επιχειρηματίες. Δεν αποτελεί δικαιολογία η οικονομική κρίση, μιας και ενώ δικαίωμα ψήφου στις εκλογές αυτές είχαν 2556 άτομα, οι ενεργές επιχειρήσεις είναι διπλάσιες, αλλά δεν είναι τακτοποιημένες οικονομικά, μιας και το κλίμα ήταν, “γιατί να πληρώνουμε το επιμελητήριο όταν αυτοί που εκλέγονται σπαράσσονται και έφτασαν στο σημείο να είναι στα δικαστήρια ως αντίδικοι.

Θυμάμαι εποχές που υποψήφιοι ήταν ο Γιώργος Διδάγγελος, ο Τάσος Παλάσκας, ο αείμνηστος Γιώργος Κατσάρας και άλλοι που οι εκλογές ήταν μια πραγματική γιορτή του επιχειρηματία. Δυστυχώς, όσα συνέβησαν την προηγούμενη τετραετία, αλλά και τα παρατράγουδα μετά την προκήρυξη των εκλογών, δηλητηρίασαν το κλίμα και έφτασαν στο σημείο αυτό να αποτυπώνεται και τις ημέρες της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας.

Τελικά, το εκλογικό σώμα ανέδειξε πρώτο τον συνδυασμό του Κώστα Ζυγογιάννης με 587 ψήφους και 8 έδρες, δεύτερο τον συνδυασμό του Ευάγγελου Λέμα με 342 και 5 έδρες, τρίτο τον συνδυασμό του Γιώργου Κατσίκη με 290 ψήφους και 4 έδρες και τέταρτο τον συνδυασμό του Γιώργου Ντενίση με 286 ψήφους και 4 έδρες.

Ουσιαστικά, δεν έδωσε σε κανέναν συνδυασμό ξεκάθαρη εντολή να διοικήσει μόνος του. Έτσι, η λύση είναι μια και είναι η εξής. Όλοι μαζί και οι τέσσερις συνδυασμοί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συγκροτήσουν την νέα πενταμελής διοικητική επιτροπή του επιμελητηρίου Καρδίτσας. Μαθαίνω ότι κάποιοι εξωθεσμικοί άρχισαν ήδη τις βολιδοσκοπήσεις για την συγκρότηση του προεδρείου. Καλά θα κάνουν να καθίσουν στα αυγά τους. Ας σταματήσουν αμέσως τα ανατολίτικα παζάρια, οι συναντήσεις στα καφενεία και ας βρεθούν όλοι μαζί στα γραφεία του επιμελητηρίου και οι 21 νεοεκλεγμένοι και ας αποφασίσουν. Ας δεν μπορέσουν να τα βρουν, η ευθύνη θα είναι δική τους. Δεν λέω όμως σήμερα περισσότερα και περιμένω τις ενέργειές τους.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και στην δική μου συμμετοχή στις εκλογές. Μπορεί να μην εκλέχτηκα μιας και ο συνδυασμός μας εξέλεξε μόνο μια έδρα στο τμήμα μεταποίησης, αλλά μόνο ικανοποιημένο με βρίσκει το προσωπικό αποτέλεσμα. Το όνομά μου ήταν σταυρωμένο κοντά στο 80% των ψηφοδελτίων του συνδυασμού μας και αυτό με τιμά ιδιαίτερα. Ο αριθμός των ψήφων που εμφανίζεται στο τελικό αποτέλεσμα είναι πλασματικός μιας και υπήρχαν δεκάδες ακόμη ψηφοδέλτια που δεν καταμετρήθηκαν οι σταυροί προτίμησης μιας και είχαν σταυρό σε διαφορετικό τμήμα.

Είναι και αυτό ένα δείγμα της κακής οργάνωσης του επιμελητηρίου μας. Τόσο δύσκολο και κοστοβόρο θα ήταν αλήθεια να τυπώσουν διαφορετικά ψηφοδέλτια ανά τμήμα; Το γεγονός ότι ήταν όλα τα τμήματα μαζί, προκάλεσε σύγχυση στους ψηφοφόρους και αλλοίωσε το εκλογικό αποτέλεσμα ως αναφορά τους εκλεγέντες, κυρίως εκεί που υπάρχουν μικρές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων. Να θυμίσω ότι παλαιότερα υπήρχε διαφορετικό ψηφοδέλτιο ανά τμήμα, αλλά κάποιοι φωστήρες το άλλαξαν.

Αυτό που κρατάω εγώ από αυτή την διαδικασία είναι ότι γνώρισα καλά παιδιά, έκανα νέους φίλους και πήρα το βάπτισμα του πυρός στις εκλογικές μάχες. Ποτέ άλλη φορά δεν ήμουν υποψήφιος σε έναν τόσο μεγάλο θεσμό και αυτό το θεωρούσα ως ένα προσωπικό έλλειμμα. Μέσα από την διαδικασία αυτή, είδα την καλή και καλή πλευρά των εκλογών, βίωσα την αλήθεια και το ψέμα, την μπέσα και την κοροϊδία και τόσα άλλα. Αν αύριο αποφασίσω να θέσω τον εαυτό μου στην διάθεση των πολιτών από οποιοδήποτε μετερίζι, θα είμαι σοφότερος και θα κάνω λιγότερα λάθη. Φυσικά, δεν διανοούμαι καν να μπω στην λογική του ποιος με ψήφισε και ποιος όχι ή να κρατήσω κακία σε κανέναν. Αντιθέτως τους ευχαριστώ όλους διότι με έκαναν σοφότερο. Άλλωστε το εκλογικό αποτέλεσμα για μένα προσωπικά είναι άριστο.

Θα ήθελα τέλος να πω σε όλους ότι θα είμαι πάντα κοντά στο επιμελητήριο και θα κάνω προτάσεις για την αναβάθμισή του. Στην ένα διοίκηση υπάρχουν παιδιά που είναι φίλοι μου σε όλους τους συνδυασμούς που πιστεύω ότι θα ήθελαν τη γνώμη μου. Αυτό που προέχει όμως τώρα είναι να εμπεδώσουν όλοι πως η μόνη λύση για το καλό του θεσμού, είναι να υπάρξει μια ενωτική διοίκηση.