Φεύγει το μνημόνιο που μένει...

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου...

Από το 2010 ακούμε τον Αλέξη να λέει ότι θα σχίσει τα μνημόνια όταν γίνει κυβέρνηση. Αφού λοιπόν ψήφισε άλλα δύο και μερικά ακόμη μεσοπρόθεσμα, εξωπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα και άλλα ακόμη μέτρα με διαφορετικά ονόματα για κάλυψη, βρήκαν το αφήγημα ότι το καλοκαίρι τελειώνουμε με τα μνημόνια.

Διαβάσαμε ακόμη ότι θα στήσουν σκηνικό να πάει ο Τσίπρας στο Καστελόριζο και από την ίδια θέση που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε το πρώτο μνημόνιο, αυτός να ανακοινώσει το τέλος των μνημονίων.

Από καιρό γράφω ότι μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα και ότι το μνημόνιο δεν είναι μόνο καιούργια μέτρα, αλλά κυρίως η διατήρηση αυτών που έχουν ήδη ψηφισθεί και κάποια αυτά έχουν ισχύ έως και 99 χρόνια όπως το ταμείο αποκρατικοποιήσεων που θα διαχειρίζονται από κοινού η Ελλάδα με εκπροσώπους των εταίρων μας.

Να λοιπόν που όπως διαβάζω, ο SSM και οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες το ξεκαθάρισαν στους Έλληνες ομολόγους τους και στους εκπροσώπους επιχειρηματικών κλάδων που τους συνόδευαν στη Φρανκφούρτη. Ξεχάστε (κι εσείς και η κυβέρνησή σας) τα περί «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο, προχωρήστε στους πλειστηριασμούς ώστε να περάστε τα stress tests που αρχίζουν σε λίγες μέρες, συνηθίστε στην ιδέα ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 ή θα πορευτείτε καλυμμένοι από μια προληπτική γραμμή στήριξης (και εποπτείας...), ή θα χάσετε το προνόμιο να δανείζεστε φτηνό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και θα πέστε στα νύχια των αγορών...

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, δηλαδή, που κινήθηκε και ο απελθών πρόεδρος του Euro Working Group κ. Τόμας Βίζερ λίγες μέρες πριν, όταν δήλωνε σε συνέντευξή του πως μετά τον Αύγουστο του 2018 θα συζητηθεί μεταξύ Ελλάδος και δανειστών της αν θα υπάρξει κάποιας μορφής μείωση του χρέους«αλλά με επιπλέον υποχρεώσεις της Αθήνας έναντι των δανειστών και όχι καθαρή έξοδο, όπως ελπίζει η ελληνική πλευρά...»

Την ίδια ώρα, εδώ στην Ελλάδα, το «αφήγημα” της καθαρής εξόδου, τέλειωνε και επισήμως. Στην συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός περιέγραψε με... αισιόδοξα χρώματα το οικονομικό μέλλον της χώρας στην μετά μνημόνιο εποχή, αλλά απέφυγε επιμελώς ν’ αναφερθεί, έστω και μια φορά, στην γνωστή επωδό του περί επικείμενης «καθαρής εξόδου» τον ερχόμενο Αύγουστο...

Το κλίμα για την νέα «κωλοτούμπα», είχαν φροντίσει να το προετοιμάσουν υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες μέρες με δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις τους. Ο κ. Σκουρλέτης παραδέχθηκε ότι «δεν μας περιμένει ο Παράδεισος μετά τον Αύγουστο...», κάτι ανάλογο και εξ’ ίσου ρεαλιστικό ανέφερε και ο κ. Σταθάκης, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός κ. Νίκος Ξυδάκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του είπε πολύ προσεκτικά ότι απλώς «μετά τον Αύγουστο, θα σταματήσει η ασφυκτική εποπτεία των δανειστών, δεν θα έχουμε την απόλυτη χαλάρωση και παραμένουν οι γενικοί καταναγκασμοί της Ευρωπαϊκήw Ένωσης και οι ειδικοί καταναγκασμοί του υπερχρεωμένου κράτους».

Αφού λοιπόν δεν υπήρχε πλέον ελπίδα να πουλήσουν την έξοδο από το μνημόνιο, στήνουν σκηνικό εκλογών με επιδόματα. Εκλογές που πρέπει να γίνουν ίσως και γρήγορα μιας και η διαφορά από την ΝΔ ξεπέρασε τις 12 ποσοστιαίες μονάδες. Η καταφυγή στην πολιτική των επιδομάτων, «κοινωνικών μερισμάτων», ανοιγμάτων στις πολύ φτωχές εισοδηματικά κατηγορίες πολιτών στην οποία επιδόθηκε μαζικά η κυβέρνηση στα τέλη του του 2017, μείωσε λίγο την δημοσκοπική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και μείωσε το προβάδισμα της ΝΔ. Φτάνει όμως αυτό για να αντιστραφεί το κλίμα;

Η κυβέρνηση μερικές φορές νομίζεις ότι παίζει παζλ, κάτι που φάνηκε με τα επιδόματα των τριτέκνων και πολυτέκνων. Έδωσε επιδόματα στο πρώτο και δεύτερο παιδί και μείωσε στα περισσότερα με τα περιβόητα εισοδηματικά κριτήρια που όμως δεν είναι αληθινά μιας και έχουμε και τα τεκμήρια διαβίωσης. Αυτά όμως τα ξέρει ο κόσμος μιας και τα βλέπει καθημερινά στην τσέπη του και δεν το ξεγελάει εύκολα κανείς.