Τα πλαστικά απορρίμματα...

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου...

Από την αρχή του έτους, επιβλήθηκε στα σούπερ μάρκετ να χρεώνουν τις πλαστικές σακούλες στους πελάτες και ως δια μαγείας, ενώ μέχρι τότε ο καθένας μας ήθελε από μια σακούλα για κάθε προϊόν και φεύγαμε όλοι με πέντε σακούλες κάθε φορά, τώρα οι περισσότεροι τα παίρνουν στα χέρια! Αν υπολογίσει κανείς ότι ακόμη και αυτά τα 4 λεφτά του ευρώ, στο σύνολο του χρόνου είναι ένα υπολογίσιμο ποσό, ήταν βέβαιο ότι το μέτρο θα είχε αποτέλεσμα.

Υπήρχαν οικογένειες που πήγαιναν κάθε μέρα στο σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα και χρησιμοποιούσαν ακόμη και 10 σακούλες την ημέρα. Αν δηλαδή σήμερα θέλει κάποιος να κάνει το ίδιο και το κάνει για τις 300 ημέρες το μήνα από τις 365, τότε το κόστος που θα επιβαρυνθεί θα φτάσει τα 120€ το χρόνο. Άραγε, καλώς εφαρμόστηκε το μέτρο και πάμε στα παρακάτω.

Αμέσως κάποιοι άρχισαν τα σχόλια του στυλ, θα έχουμε χάρτινη σακούλα για να βάζουμε μέσα τις πλαστικές συσκευασίες. Άδικο φυσικά δεν είχαν, αλλά αντί να ζητάμε να εφαρμοσθεί μια περιβαλλοντική νομοθεσία και στο θέμα όλων των συσκευασιών, μηδενίζουμε το μέτρο με τις σακούλες.

Να όμως που θα πάει και εκεί το θέμα. Διαβάζω ότι «πόλεμο» στα πλαστικά απορρίμματα κηρύσσει η ΕΕ, επιδιώκοντας μέχρι το 2030 να είναι ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες όλες οι συσκευασίες. Το επείγον σχέδιο που ανακοινώθηκε προχέες Τρίτη προβλέπει ακόμη τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των μικροπλαστικών και στόχος είναι να θέσει «τα θεμέλια για μια νέα πλαστική οικονομία». Οι Ευρωπαίοι παράγουν ετησίως 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων, εκ των οποίων μόνον το 30% ή και λιγότερο ανακυκλώνεται, ενώ μικροπλαστικά που εισέρχονται στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία ανθρώπων και ζώων.

«Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπου που παράγουμε και χρησιμοποιούμε τα πλαστικά, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στους ωκεανούς παρά ψάρια. Κι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι να μειώσουμε τα πλαστικά απορρίμματα με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς. Σύμφωνα με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι το 2030 θα πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες όλες οι πλαστικές συσκευασίες στην ευρωπαϊκή αγορά της ΕΕ, ενώ θα μειωθούν τα πλαστικά μιας χρήσης και θα περιοριστούν δραστικά τα μικροπλαστικά, τα οποία απαντώνται στα καλλυντικά και άλλα προϊόντα.

Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα προβλέπεται η ενίσχυση της χρηματοδότησης και των επενδύσεων σε σε φιλικότερα προς το περιβάλλον ανακυκλώσιμα πλαστικά υλικά και η βελτίωση των διαδικασιών ανακύκλωσης. Στόχος της Κομισιόν είναι να βάλει τα θεμέλια για «μια νέα πλαστική οικονομία», πιο βιώσιμη, που θα οδηγεί στην καινοτομία και την ενίσχυση της απασχόλησης.