Παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Διάβασα το σαββατοκύριακο στην ιστοσελίδα http://ispmedia.gr/ ένα ρεπορτάζ που αφορούσε την απόφαση του Σ.τ.Ε. να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και στην κυριολεξία πάγωσα. Στο ρεπορτάζ αναφέρονταν σαφείς παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων προς δικαστές του Σ.τ.Ε. ακόμη και στα διαλείμματα των συνεδριάσεων. Αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ.

Ο Νίκος Παππάς εμφανιζόταν σίγουρος ότι ο νόμος που έφτιαξε δεν θα καταπέσει και ο διαγωνισμός που με τόσο κόπο πραγματοποίησε θα ήταν γόνιμος. Το alter ego του Αλέξη Τσίπρα δεν αρεσκόταν να διαβεβαιώνει τους πάντες για την έκβαση πίσω από κλειστές θύρες, αλλά το βροντοφώναζε και δημόσια. Όταν ο νόμος κατέπεσε ως αντισυνταγματικός, στο Μαξίμου δημιουργήθηκε εσωτερική κρίση. Πραγματική ή όχι, ελάχιστοι το γνωρίζουν. Η απόφαση αιφνιδίασε, διότι όλο το προηγούμενο διάστημα και πολύ πιο έντονα την επίμαχη ημέρα το επικρατέστερο σενάριο ήθελε την απόφαση να μιλά για αντισυνταγματικότητα του νόμου, αλλά παράλληλα να δίνει προθεσμία στην κυβέρνηση να τον «διορθώσει» με τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Τι έγινε όμως και όλα ήρθαν «τούμπα» μέσα σε λίγες ώρες;

Κορυφαίος δικαστικός λειτουργός τόνιζε με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών δημιούργησαν εντυπώσεις όχι μόνο στην κοινή γνώμη αλλά και στους κόλπους της Δικαιοσύνης. «Οι δικαστές πρέπει να τηρούμε τους νόμους κατά γράμμα. Να ερμηνεύουμε και όχι να παρερμηνεύουμε τον νομοθέτη. Είμαστε όμως και μέλη της κοινωνίας και γινόμαστε αποδέκτες του κλίματος, της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και των πιέσεων. Δεν πρέπει, δεν είναι αποδεχτό, αλλά είναι ανθρώπινο». Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κορυφαίος αυτός δικαστικός λειτουργός με πολύ μεγάλη ιστορία πίσω του –ευνόητοι οι λόγοι που διατηρεί την ανωνυμία του– μας εξηγεί πως εκείνη την περιβόητη βραδιά υπήρχαν σκληροπυρηνικοί δικαστές εναντίον του νόμου Παππά, που ήθελαν να αποφασίσουν με βάση την ανάρμοστη όπως τη χαρακτήριζαν συμπεριφορά της κυβέρνησης και οι πιο μετριοπαθείς που ήθελαν να κρίνουν με βάση τα δεδομένα. «Η πρώτη μάχη είχε να κάνει με εμάς τους ίδιους. Οφείλω να σας πω ότι ήταν πολύ μεγάλη νίκη για τη Δικαιοσύνη η επικράτηση των ψυχραιμότερων. Και ναι, αναπτύξαμε όλα τα επιχειρήματα με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος και του νόμου»

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις πεντέμισι ώρες που διήρκεσε η επίμαχη διάσκεψη έγιναν δύο διαλείμματα προκειμένου να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα, ενώ κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων είχαν δημιουργηθεί πηγαδάκια. «Όχι μόνο πηγαδάκια», αναφέρει ο δικαστικός και αποκαλύπτει. «Υπήρξε και παρέμβαση διά ζώσης. Δεν θα σας πω τη χρονική στιγμή και δεν θα σας αναφέρω πώς το γνωρίζω, αλλά κομματικό στέλεχος είχε το θράσος να μας επιβάλει την άποψή του απειλώντας ότι μια αρνητική απόφασή μας θα έστελνε τη χώρα σε εκλογές και στο χείλος της καταστροφής. Είχε μάλιστα το θράσος να μας πει για τις εκκρεμότητες του μισθολογίου μας. Πραγματικά, κάποια στιγμή οι πολιτικοί αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν και σοβαροί δικαστικοί λειτουργοί».

Η αποκάλυψη αυτή προκαλεί πολιτικό σεισμό στη χώρα μιας και όταν γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις από την κυβέρνηση στην δικαιοσύνη, τότε μιλάμε για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν μπορεί οι κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στην δικαιοσύνη με οποιοδήποτε τρόπο διότι έτσι καταλύεται η διάκριση των εξουσιών.

Άραγε τι περίμενε ο κόσμος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Μα να καταργήσει τον διορισμό των ανωτάτων δικαστών από την κυβέρνηση και να εκλέγονται με εκλογές από το ίδιο το σώμα. Αντί όμως να κάνει κάτι τέτοιο, μαθαίνουμε για συναλλαγές με δικαστές, κουβέντες για μισθούς κ.λ.π. Αυτό δεν είναι αριστερά; Αυτές είναι πρακτικές που αγγίζουν τα όρια του φασισμού. Ευτυχώς όμως υπάρχουν έντιμοι δικαστές που δεν το βάζουν κάτω.