Από την Αριάδνη στο Βίκτωρ

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου...

Αυτό που ζούμε εδώ και μέρες στην Καρδίτσα με τον καιρό, δεν έχει προηγούμενο. Τέτοιο χιονιά είχαμε να δούμε από το 2001 με αποτέλεσμα τα χιόνια να μην λένε με τίποτα να λιώσουν μιας και οι θερμοκρασίες τη νύχτα είναι πολύ κάτω του μηδενός. Το κύμα κακοκαιρίας ονομάστηκε Αριάδνη. Πριν όμως μας αφήσει ήσυχους η Αριάδνη έρχεται ο Βίκτωρ.

Από την Ιταλία θα έρθει το βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει την Ελλάδα το τετραήμερο Δευτέρα-Πέμπτη προκαλώντας έντονη κακοκαιρία, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους Σ. Βουγιούκα και Κ. Λαγουβάρδο του meteo.gr. Πρόκειται για τον «Βίκτωρα», ο οποίος θα «αντικαταστήσει» την Αριάδνη έχοντας, ωστόσο, τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά τα οποία θα είναι: οι ενισχυμένοι νοτιάδες, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες ιδίως στη Δυτική Ελλάδα, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Δυτ. Στερεάς, της Δυτ. Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Β. Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος εκτιμά ότι οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι: (α) Η Μακεδονία και η Θράκη όπου οι χιονοπτώσεις θα κατεβούν αρκετά χαμηλά, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να φθάσουν ως τη θάλασσα. (β) Η Ήπειρος όπου υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να χιονίσει στα Γιάννενα και λίγο περισσότερες στην Κόνιτσα. Εννοείται ότι θα χιονίσει και στις υπόλοιπες ημιορεινές περιοχές. (γ) Η Θεσσαλία όπου είναι πιθανό να χιονίσει στα πεδινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας, αλλά πολύ δύσκολα θα χιονίσει στη Λάρισα και το Βόλο. (δ) Αντίθετα στη Στερεά Ελλάδα δεν αναμένεται να χιονίσει στα πεδινά.

Είναι αλήθεια ότι η κακοκαιρία μας άλλαξε τις συνήθειες, αλλά ας σκεφτούμε λίγο και τα ωφέλη του χιονιού και της παγωνιάς. Το χιόνι, διατηρεί τη θερμότητα του εδάφους και προστατεύει τη βλάστηση, από την τήξη του παρέχει άφθονο νερό που τροφοδοτεί ποτάμια και χείμαρρους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων στη γεωργία το χιόνι είναι ωφέλιμο. Καταστρέφει παράσιτα, τα ποώδη φυτά δεν βλάπτονται και γενικά τα χειμερινά σιτηρά και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή καλυπτόμενα από το χιόνι προστατεύονται από τους παγερούς ανέμους. Δημιουργεί βραδεία απορρόφηση και αποθήκευση από την τήξη ύδατος, όπου και χαρακτηριστική η εμπειρία στις ελαιοκομικές περιφέρειες ότι μετά από βαρύ χειμώνα με άφθονες χιονοπτώσεις η σοδειά είναι άφθονη. Τέλος, δεν θα πρέπει να λησμονείται και η μεγάλη προσφορά του στον αθλητισμό, στα χιονοδρομικά κέντρα και στον τουρισμό.

Παλαιότερα που έριχνε πολύ χιόνι, είχαμε επίσης λιγότερες ιώσεις. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούσαμε ότι μέσα στα σπίτια μας υπήρχαν κουνούπια μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό δεν ήταν φυσιολογικό. Ας δούμε λοιπόν και τα καλά του χιονιού και ας καταλάβουμε ότι αξίζει η ταλαιπωρία μας. Το περασμένο καλοκαίρι σε όλο το νομό Καρδίτσας με δυσκολία ευδοκιμούσαν χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων, οι ντοματιές και άλλα φυτά που καλλιεργούμε στους κήπους μας. Να δείτε που φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε τις καλύτερες παραγωγές των τελευταίων ετών και αυτό θα οφείλεται στην Αριάδνη και τον Βίκτωρ...