Με πιάνει θλίψη...

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου...

Διαβάζω ένα σημείωμα του συναδέλφου εκδότη Κώστα Τόλη από τα Τρίκαλα με τίτλο, “κατασχέθηκαν τα γραφεία των Επαρχιακών Εφημερίδων, σε δραματική κατάσταση ο κλάδος” και στην κυριολεξία θλίβομαι...

Γράφει ο φίλος Κώστας: Ακόμα και τα ίδια της τα γραφεία χάνει η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων (ΕΙΗΕΕ), που για δεκαετίες την στεγάζουν στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Βησσαρίωνος 4, μεταξύ Ακαδημίας και Πανεπιστημίου. Το ΙΚΑ προχώρησε σε κατάσχεση του ακινήτου για οφειλές 36.000 ευρώ καθώς δεν πληρώθηκε η ρύθμιση των εκατό δόσεων που είχε συναφθεί, ενώ μπλόκαρε και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του συνδικαλιστικού φορέα. Επιπλέον έγινε γνωστό ότι τα συνολικά χρέη της ΕΙΗΕΕ προς υπαλλήλους και τρίτους αγγίζουν τις 200.000 ευρώ!

Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν με στοιχεία κατά την γενική συνέλευση της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στις Σέρρες. Τα νέα δραματικά δεδομένα σε συνδυασμό με καταγγελίες για την οικονομική διαχείριση, οδήγησαν το Σώμα της συνέλευσης στην απόφαση να εκλέξει, ομόφωνα, διοίκηση ειδικού σκοπού, με εντολή να ορίσει ορκωτό λογιστή το πόρισμα του οποίου θα διαβιβαστεί στον οικονομικό εισαγγελέα στην περίπτωση που προκύψουν ευθύνες.

Η απώλεια των εσόδων από το αγγελιόσημο, σε συνδυασμό με την γενικότερη κρίση που μαστίζει τον Τύπο, οδηγούν σε αδιέξοδο την λειτουργία των Ενώσεων Ιδιοκτητών που εκπροσωπούν τις περιφερειακές εφημερίδες – μέλη. Ήδη, στην γενική συνέλευση της ΕΙΗΕΕ στις Σέρρες, παρουσιάστηκε πρόταση για επανένωση του κλάδου σε έναν νέο φορέα, καθώς, όπως έγινε γνωστό, οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Σύνδεσμός Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) οι οφειλές του οποίου υπερβαίνουν τις 70.000 ευρώ. Κατατέθηκε επίσης πρόταση για την δημιουργία νέου ενιαίου φορέα εκπροσώπησης των ιδιοκτητών στον οποίο θα συμμετέχουν τόσο οι ημερήσιες όσο και οι εβδομαδιαίες εφημερίδες της χώρας.

Η είδηση αυτή είναι μαχαιριά στην καρδιά μας, μιας και την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων την υπηρέτησα από το Δ.Σ. Για τέσσερα χρόνια και μάλιστα υπήρξα και ταμίας της. Όταν τελείωσε η θητεία μου στο Δ.Σ. στην Ελλάδα είχαμε ακόμη δραχμή και αφήσαμε ταμείο 400 εκ δραχμές, δηλαδή, 1.173.881 €. Στις τελευταίες εκλογές έγινε το έλα να δεις για να χάσουμε κάποιοι τις εκλογές και να αναλάβουν τα καλόπαιδα που ξετίναξαν το ταμείο, αλλά και πάλι όπως μαθαίνω οικονομικά είναι στα μαύρα τους τα χάλια. Θυμάμαι τις μάχες που δίναμε στα γραφεία της οδού Βησσαρίωνος 4 για να κρατήσουμε τον κλάδο ψηλά. Εκείνη την εποχή όμως διοικούσαμε την Ένωση άτομα που δεν είχαν ανάγκη να πάρουν την μικρή αποζημίωση για την συμμετοχή μας στα συμβούλια. Η πλειοψηφία διοικούνταν από εκδότες με εύρωστες εφημερίδες.

Στη συνέχεια ανέλαβαν άνθρωποι που τις εφημερίδες τις είχαν για βιτρίνα και τίποτε άλλο. Αυτούς ψήφιζαν όμως οι συνάδελφοι εκδότες. Εμείς που τους λέγαμε την αλήθεια μας έριξαν μαύρο. Υπάρχει σήμερα η Ένωση Περιοδικού Τύπου που έχει ταμείο εκατομμυρίων € διότι είχαν νοικοκυραίους διοικούντες. Οι άλλες ενώσεις νόμισαν ότι η συμμετοχή τους στα Δ.Σ. ήταν το μέσο για την μεγάλη ζωή. Διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, ακριβά ποτά και φαγητά, ταξίδια κ.λ.π. Αυτά έφταιξαν φίλε Κώστα Τόλη και μείναμε στον άσσο και όχι η κρίση. Μπορεί να μειώθηκε και τελικά να καταργήθηκε το αγγελιόσημο, αλλά τα γραφεία των ενώσεων δεν μπορεί να κοστίζουν μέσα στο χρόνο, όσα ξοδεύει μια επιχείρηση του τύπου που εκδίδει εφημερίδα με τεράστια έξοδα.

Θυμάμαι ότι το 2001 κάναμε μια μεγάλη δεξίωση σε ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος και μαζέψαμε όλη την κυβέρνηση και όλη την αντιπολίτευση. Στο τέλος, από της χορηγίες που μαζέψαμε είχαμε βγάλει και κέρδος. Στη συνέχεια, μόνο ξόδευαν και νόμιζαν ότι τα λεφτά δεν θα τελειώσουν ποτέ.

Νομίζω όμως ότι ήρθε η ώρα κάποιοι να πληρώσουν για όσα έκαναν. Η ΄γνώμη μου είναι ότι πρέπει στις Ενώσεις να μπουν ορκωτοί λογιστές και να καταλογίσουν στα μέλη του Δ.Σ. Τα χρήματα που σπατάλησαν ακόμη και χωρίς αποφάσεις του Δ.Σ. ή της Γενικής Συνέλευσης. Να γίνουν αγωγές και να τους πάρουν τα σπίτια τους απατεώνες...

Τέλος, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να γίνει μια μεγάλη ένωση με όλες τις εφημερίδες της χώρας μας, ημερήσιες και εβδομαδιαίες. Πέρασε η εποχή που κάποιοι έκαναν τον μεγάλο. Τώρα μικρύναμε όλοι και καλά θα κάνουμε να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα.