Σεξουαλικός μεσαίωνας...

Ο Γιώργος Αμβροσίου σχολιάζει την είδηση ότι 30.000 νεαρά κορίτσια, ηλικίας κάτω των 16 χρόνων, καταφεύγουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα στην «επιλογή» της τεχνητής έκτρωσης προκειμένου να διακόψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Η είδηση είναι συγκλονιστική και λέει ότι τουλάχιστον 30.000 νεαρά κορίτσια, ηλικίας κάτω των 16 χρόνων, καταφεύγουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα στην «επιλογή» της τεχνητής έκτρωσης προκειμένου να διακόψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Επίσης, ότι τις 150.000 ετησίως αγγίζει ο αριθμός των αμβλώσεων στην Ελλάδα, κάτι που δείχνει την παντελή έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στον πληθυσμό.

Πριν σας παρουσιάσω αναλυτικά τα στοιχεία, θέλω να κάνω την εξής διαπίστωση. Είναι δυνατόν εμείς οι Έλληνες που καταγόμαστε από την Αρχαία Ελλάδα που γέννησαν τα γράμματα, τον πολιτισμό και τις τέχνες, εμείς οι απόγονοι του Ιπποκράτη και εμείς οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα λεγόμαστε Ευρωπαίοι, να μην μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας πως δεν θα έχουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες;

Έχω τρία κορίτσια και τρέμω στη ιδέα ότι αύριο θα τους συμβεί κάτι άσχημο που θα τους χαλάσει τη ζωή και δίνουμε καθημερινά ως οικογένεια μια αληθινή μάχη για να ενημερώσουμε τα παιδιά μας. Σήμερα που τα παιδιά ξεκινούν πολύ νωρίς σχέσεις, η ανάγκη για ενημέρωση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Κάποιοι γονείς αισθάνονται άβολα ή νομίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ, αλλά κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Έτσι, φτάνουμε σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και πολλά άλλα που καταστρέφουν τα παιδιά ψυχολογικά και σωματικά.

Την δουλειά αυτή έπρεπε βασικά να την κάνει το σχολείο, αλλά με τέτοιο κράτος και τέτοιους λειτουργούς που έχουμε, άστα να πάνε στο διάολο. Σιγά μην περιμένουμε από τους δασκάλους να ενημερώσουν τα παιδιά μας. Η δουλειά αυτή πέφτει στην οικογένεια. Είτε αγόρι είναι είτε κορίτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να τους διδάξουμε είναι να σέβονται τον σύντροφό τους. Όταν όμως το κορίτσι είναι στο σκοτάδι και το αγόρι μεγάλωσε με την λογική, εγώ είμαι άντρας και θα έχω γκόμενες, θα περνάω καλά και δεν με νοιάζει τίποτα, τότε θα έχουμε άσχημα αποτελέσματα.

Έτσι, τουλάχιστον 30.000 νεαρά κορίτσια, ηλικίας κάτω των 16 χρόνων, καταφεύγουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα στην «επιλογή» της τεχνητής έκτρωσης προκειμένου να διακόψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ο συνολικός ετήσιος αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας αγγίζει τις 150.000, αριθμός που μαρτυρά ότι το στοίχημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της αντισύλληψης έχει χαθεί. Οι ειδικοί δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τα θλιβερά δεδομένα των ανεπιθύμητων κυήσεων και των εκτρώσεων – που δεν αποτελούν φαινόμενο μόνο ελληνικό- και επιχειρούν να ξανασχεδιάσουν τον χάρτη της αντισύλληψης.

«Οι μισές έφηβες ξεκινούν στην Ελλάδα την σεξουαλική τους ζωή πριν από τα 17 τους χρόνια, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών είχαν μιας κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με εκείνα για τις εκτρώσεις μας κάνουν να συνειδητοποιούμε, ολοένα και περισσότερο, πόσο αναγκαία είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων στην Ελλάδα, μια προσπάθεια, που αποτελεί βασικό άξονα της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής» τόνισαν σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας στις 11 – 12 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας/ Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, Ειδικός Παιδογυναικολόγος, Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Αρεταίειο», κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού κ. Νικόλαος Σαλάκος.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, όλες οι Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Γυναικολογικές Εταιρείες έχουν προβληματισθεί από τα ποσοστά των ανεπιθύμητων κυήσεων και εκτρώσεων στην εφηβεία, που παραμένουν υψηλά παγκοσμίως, παρά την ευρεία διάδοση και χρήση, εδώ και πολλά χρόνια, τόσο του αντισυλληπτικού δισκίου, όσο και του ανδρικού προφυλακτικού. Είναι ενδεικτικό ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 615.000 έφηβες κάθε χρόνο έχουν τουλάχιστον μια ανεπιθύμητη κύηση, με το 26% αυτών να καταφεύγει στη μέθοδο της τεχνητής έκτρωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ελλάδα απέχει πολύ από τις ιδανικές κατευθυντήριες οδηγίες. Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους έφηβους στη χώρα μας είναι η διακοπτόμενη συνουσία (ποσοστό 40%). Σημειωτέον πως το ποσοστό μιας ανεπιθύμητης κύησης με τη διακοπτόμενη συνουσία αγγίζει το 20%, ενώ δεν παρέχεται καμία προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ).

Το ανδρικό προφυλακτικό, που αποτελεί τη δεύτερη χρησιμοποιούμενη μέθοδο μεταξύ των εφήβων στη χώρα μας, πλεονεκτεί στην προστασία έναντι των ΣΜΝ, ενώ αγοράζεται εύκολα από τους έφηβους χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή. Το ποσοστό αποτυχίας του, όταν χρησιμοποιείται ιδανικά, είναι 2%, ενώ με την τυπική χρήση φτάνει το 18%, ποσοστό που μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο στους εφήβους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι λιγότεροι από τους μισούς εφήβους που το χρησιμοποίησαν αρχικά στις σεξουαλικές επαφές τους, συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν μετά από ένα χρόνο. Ακολουθεί η χρήση του αντισυλληπτικού δισκίου σε πολύ χαμηλό ποσοστό, μόλις 4% -σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 45%.

Οι ειδικοί της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράμμισαν πως πρέπει η πολιτεία να επικεντρωθεί στην προαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων. «Η συμβουλευτική και η εκπαίδευση των εφήβων αποτελούν τα μοναδικά μας όπλα απέναντι στη μάστιγα των ανεπιθύμητων κυήσεων, των εκτρώσεων και των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων. Θα πρέπει να δώσουμε βάση στην ενημέρωσή τους γύρω από κάθε αντισυλληπτική μέθοδο, με ιδιαίτερη μνεία στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους» τόνισαν. Στην κορυφή αυτής της ενημέρωσης θα πρέπει να βρίσκεται το ανδρικό προφυλακτικό, ενθαρρύνοντας τους εφήβους να το χρησιμοποιούν σε κάθε σεξουαλική τους επαφή, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα κρούσματα Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων.