Η Ελλάδα της ανομίας...

Αποτροπιασμό προκαλεί η εικόνα μνημείων στο κέντρο της Αθήνας, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο βανδάλων. Κατά καιρούς, εκτός από τα συνθήματα στον ιερό ναό της Παναγίας Καπνικαρέας, στην Ερμού, και στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, άγνωστοι αποκεφάλισαν το άγαλμα της ηθοποιού Κυβέλης και έβαψαν με σπρέι το άγαλμα του ποιητή Κωστή Παλαμά και την προτομή του Γρηγορίου Ξενόπουλου, έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

 

Στην Ελλάδα της κρίσης, όλοι ασχολούμαστε με την οικονομική κρίση, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κρίση των αξιών. Καθημερινά διαβάζουμε κακές ειδήσεις σχετικά με βανδαλισμούς δημοσίων χώρων από άτομα που αυτοαποκαλούνται αντιεξουσιαστές, λες και σπάζοντας και ρημάζοντας κάθε τι δημόσιο, κάνουν αντίσταση στην εξουσία.

Τελευταίο περιστατικό, είχε ως θύμα έναν καθηγητή πανεπιστημίου που τόλμησε να κάνει παρατήρηση σε κάποιους που μουτζούρωνε τους τοίχους του Παντείου Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, θύμα ξυλοδαρμού από τρία άτομα, στο προαύλιο του Παντείου, έπεσε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου. Μετά τον ξυλοδαρμό η αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο και προσήγαγε άλλα δύο. Όπως κατήγγειλε όλα ξεκίνησαν όταν έκανε παρατήρηση σε έναν νεαρό που ζωγράφιζε με σπρέι τον τοίχο. Εκείνος του έριξε σπρέι και τον χτύπησε με το μπουκάλι στο κεφάλι, ενώ δύο ακόμη άτομα τον πλησίασαν και τον χτύπησαν δυνατά με κλωτσιές.

Τα τρία άτομα εξαφανίστηκαν, προτού φτάσουν στο σημείο οι αστυνομικοί, όπως περιέγραψε ο κ. Συρίγος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας για τις πρώτες βοήθειες. Την επίθεση καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ενέργειες τέτοιου είδους δεν έχουν καμία θέση, ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε πουθενά αλλού».Στην καταδίκη του περιστατικού προχώρησε και η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για ακόμη ένα κρούσμα βίας, «που κάνει τους πολίτες να μην αισθάνονται ασφαλείς». «Καλούμε την αστυνομία να ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και τη δίωξη των δραστών. Καλούμε, προπάντων, τον κατ' ευφημισμό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, να αναλάβει τις ευθύνες του», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το περιστατικό, που άπτεται και του λεγόμενου πανεπιστημιακού ασύλου που αποτελεί όνειδος για την δημοκρατία μας, μιας και έχει καταντήσει να δίνει άσυλο στον κάθε παράνομο. Έχουμε αυτούς που καίνε τα λεωφορεία και σπάνε τα ακυρωτικά μηχανήματα των εισιτηρίων, αυτοί που σπάνε τις πλατείες με βαριοπούλες, καίνε τους κάδους απορριμάτων, γράφουν σε κάθε τοίχο, βανδαλίζουν τα αγάλματα, μέχρι και αυτό της Μάνας στο Παυσίλυπο, καίνε ακόμη και περιουσίες ιδιωτών και τι άλλο να θυμηθεί κανένας.

Ποιος όμως φταίει για όλα αυτά; Απερίφραστα ρίχνω το βάρος στο κόμμα που σήμερα κυβερνάει και όταν ήταν στην αντιπολίτευση έδινε ιδεολογικό υπόβαθρο και άλλοθι σε όλους αυτούς. Σήμερα, λούζονται φυσικά και οι ίδιοι αυτά που εξέθρεψαν, αλλά και πάλι δεν κάνουν τίποτα για να τα αποτρέψουν. Δήθεν καταδικάζουν, αλλά από την άλλη δεν κάνουν τίποτα για να προλάβουν ή να καταστείλουν όλα αυτά που συμβαίνουν.

Ζούμε στη χώρα της ανομίας, που την κυβερνάει το κόμμα που όταν ήταν στην αντιπολίτευση πρωτοστατούσε σε κάθε μορφής υποτιθέμενης διαμαρτυρίας και πάντα την πλήρωναν οι δημόσιοι χώροι. Κρίμα, διότι η Ελλάδα που γέννησε την δημοκρατία, σήμερα ζει σε καθεστώς ανομίας και οι κυβερνώντες σφυρίζουν αδιάφορα.