ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 18:17

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Με την συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγει ο διάλογος για την πορεία της.

Είναι βέβαιο ότι από το 1957 η Ευρώπη βίωσε τα εξήντα καλύτερα χρόνια της. Η Ενωμένη Ευρώπη εξασφάλισε ειρήνη και σταθερότητα. Σκοπός της Συνθήκης ήταν η παγίωση της Ειρήνης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου πολέμου. Δημιούργησε ευημερία και ανάπτυξη. Η Ελλάδα ωφελήθηκε τα μέγιστα με την ένταξη της το 1981 στην τότε ΕΟΚ. Ωφελήθηκε οικονομικά, αναπτυξιακά και γεωστρατηγικά. Αυτοί άλλωστε ήταν και οι βασικοί λόγοι που ώθησαν τον Κων/νο Καραμανλή να κατευθύνει την Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Έτσι πετύχαμε ως χώρα να διασφαλίσουμε ασφάλεια, ανάπτυξη, ευημερία και σταθερή Δημοκρατία. Ήταν μια κορυφαία πολιτική επιλογή.

Σήμερα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει κινδύνους και προκλήσεις. Οικονομική κρίση, προσφυγικό και τον ανερχόμενο λαϊκισμό.

Είναι αναγκαίο να ληφθούν σύντομα αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μέλλον της. Ο μόνος δρόμος είναι να ενδυναμωθούν περισσότερο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ώστε να αντιμετωπίζονται από κοινού τα προβλήματα. Ο στρατηγικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από μια Ευρώπη πιο ενωμένη. Μια μεγάλη δημοκρατική κοινότητα λαών, αρχών, αξιών και αλληλεγγύης. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη με απολύτως κοινή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας.

Ως χώρα έχουμε περισσότερο σήμερα ανάγκη την Ευρώπη και την στήριξη των εταίρων. Μόνο μέσα στην Ευρώπη η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τα βαθειά οικονομικά προβλήματα, το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, τις εξωτερικές απειλές και προκλήσεις. Έτσι, θα έχουμε ενεργά διαρθρωτικά ταμεία, προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας και στήριξη της ανάπτυξης, προγράμματα για τον αγροτικό τομέα. Θα έχουμε κοινή φύλαξη των συνόρων μας, αφού τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδας και αντίστροφα. Έτσι, θα διασφαλίσουμε κοινή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, και κοινή πολιτική άμυνας. Και όσο ενισχύεται η κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας, τόσο διασφαλίζονται τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα.

Συνεπώς, για την Ελλάδα ο μόνος δρόμος είναι ο ευρωπαϊκός. Να παραμείνουμε στον πυρήνα της Ευρώπης. Στην αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει η περιθωριοποίηση μας στην Ευρώπη που θα είναι σε βάρος της οικονομίας και της ασφάλειας μας. Άλλωστε, λόγω της γεωγραφικής μας θέσεως ζούμε με γείτονες που συχνά είναι απρόβλεπτοι. Η συμμετοχή μας όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας παρέχει ασφάλεια. Ο αντι-ευρωπαϊκός λαϊκισμός, που συχνά ακούγεται, πρέπει να τεθεί στο πολιτικό περιθώριο. Και τούτο γιατί μόνο οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς κινδύνους μπορεί να φέρει.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να είμαστε ως χώρα παρόντες στην προσπάθεια που ξεκινά για μια πιο ενωμένη Ευρώπη. Με περαιτέρω εμβάθυνση που θα προχωρά σε όλους τους τομείς. Είναι βέβαιο ότι οι πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος πρέπει να αναβαθμιστούν. Να προχωρήσει η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με κύριο άξονα την ενότητα της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, όχι να αποδυναμωθεί. Η ενότητα της είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ άλλοτε.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει άμεσα να κινηθούμε. Να λάβουμε και τα αναγκαία μέτρα αναδιάρθρωσης της οικονομίας μας. Να αποκτήσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία και μια ισχυρή και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση. Έτσι, θα παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχοντας παράλληλα στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα και το μέλλον των Ελλήνων.