ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΘΕΟΔΟΣΙΑΝΑ ΤΕΙΧΗ

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 21:54

Η Τουρκία του «σουλτάνου» απομακρύνεται από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη

Απάντηση Κοτζιά για τις επεμβάσεις στο βυζαντινό παρελθόν

«Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να πάψει να συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με ένα σύγχρονο κράτος, που σέβεται τους διεθνείς κανόνες και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Οι βυζαντινές εκκλησίες και τα βυζαντινά τείχη της Πόλης δεν είναι χώροι πάσης χρήσεως. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να καταδικάσει τις αυθαιρεσίες της Άγκυρας και να την επαναφέρει στην τάξη πριν να είναι αργά. Φοβούμαι, όμως, ότι μετά και το δημοψήφισμα, η Τουρκία του "σουλτάνου" Ερντογάν απομακρύνεται οριστικά από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, μετά από σχετικό ερώτημά του για την μετατροπή των Θεοδοσιανών τειχών σε χώρο τέλεσης γάμων και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα η απάντηση του κ. Κοτζιά έχει ως εξής: 

«Το όλο ζήτημα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τα πρότυπα της Συμβάσεως του 1972 για την προστασία της κληρονομιάς αυτής, απασχολεί την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Committee) της ΟΥΝΕΣΚΟ σταθερά εδώ και πολλά χρόνια. Η εν λόγω Επιτροπή εξετάζει τακτικά τη συμπεριφορά της Τουρκίας και τα μέτρα που λαμβάνει προς το σκοπό διατήρησης και ανάδειξης της προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της σχετικής διεθνούς Σύμβασης.

Η τελευταία απόφαση-έκθεση της Επιτροπής ως προς τα ληπτέα, εκ μέρους της Τουρκίας, μέτρα προστασίας των μνημείων του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα "Τείχη του Θεοδοσίου", δημοσιεύτηκε το 2015 με στοιχεία "C 356/2015" και κάνει ειδική αναφορά σε επείγον σχέδιο που πρέπει να εκπονηθεί για τα Τείχη, καταγγέλλοντας την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί η Τουρκία. Το θέμα παρακολουθείται και φαίνεται ότι θα συζητηθεί και στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής τον προσεχή Ιούνιο. Άλλωστε, η Επιτροπή παραθέτει την υποβάθμιση της τοπικής αρχιτεκτονικής και τις επεμβάσεις στα Βυζαντινά Τείχη ως μεταξύ των παραγόντων που συνεχίζουν να επηρεάζουν τη διαχείριση του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και για το λόγο αυτό ασκούνται συνεχείς πιέσεις προς την Τουρκία να τηρήσει τις σχετικές υποχρεώσεις της»