Τα νέα μέτρα του 2017- 2019!!!

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 18 Μαϊος 2017 18:44

Γράφει ο Γεώργιος Μακρυνίκας – Μαθηματικός - Πρ. Νομάρχης Γρεβενών

Το Μνημόνιο plus που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς φέρνει τα πάνω-κάτω σε όλα τα βασικά κοινωνικά μέτωπα από φέτος μέχρι και το 2019 .

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την μνημονιακή συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών, ο "χάρτης" των βασικών παρεμβάσεων την τριετία 2017-2019, είναι ο εξής:

1) Το 2017 θα είναι έτος διαρθρωτικών παρεμβάσεων στις ομαδικές απολύσεις, στο Δημόσιο και στο ωράριο το 2017.

ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ :

? Θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στο νέο εργασιακό , με σημαντικότερη την κατάργηση του υπουργικού βέτο στις ομαδικές απολύσεις.

Αυτές θα μπορούν να πραγματοποιούνται χωρίς την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, καθώς το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας , θα κρίνει μόνο τη νομιμότητα των διαδικασιών , τις οποίες "έτρεξε" μία επιχείρηση προκειμένου να υλοποιηθεί μία ομαδική απόλυση.

? Θα έχουμε αύξηση (σε 32) τις Κυριακές κατά τις οποίες θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα. Η τελευταία αλλαγή σημαίνει επέκταση του ωραρίου για μία πολύ σημαντική μερίδα των εργαζομένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

? Στον δημόσιο τομέα μπαίνει πλαφόν στο πλήθος των συμβασιούχων που χρηματοδοτούνται από το κράτος, Το πλήθος αυτών , δεν πρέπει να ξεπεράσει το επίπεδο που είχε κατά μέσο μηνιαίο όρο το 2016.

Εξάλλου, θα συνεχιστεί να ισχύει ο κανόνας προσλήψεων-αποχωρήσεων (1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις ). Στόχος του υπουργείου Οικονομικών η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, να πέφτει κάθε χρόνο σαν ποσοστό του ΑΕΠ.

? Τέλος θα ξεκινήσει η αξιολόγηση και η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

2) Το 2018 είναι έτος παρεμβάσεων στα προνοιακά επιδόματα, στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και στις εισφορές των επαγγελματιών.

Πιό συγκεκριμένα:

? Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει πέντε μεταρρυθμίσεις στα παρακάτω πεδία επιδομάτων - οικογενειακά, αναπηρικά, στεγαστικά, μεταφορικά, εκπαιδευτικά - στην κατεύθυνση του περιορισμού αυτών, με στόχο την μείωση της δαπάνης.

? Με βάση, μάλιστα, τον νόμο Κατρούγκαλου θα πρέπει να κοπεί κατά τα ¾ και η κρατική επιχορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ( ΕΚΑΣ), οδηγώντας ουσιαστικά στον αφανισμό του.

? Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να κοπούν τα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών, των δικαστικών και των πανεπιστημιακών.

? Τέλος θα πρέπει να "τρέξει" ο υπολογισμός των εισφορών των επαγγελματιών με βάση το 85% του ακαθαρίστου εισοδήματος του 2017 , αυτό σημαίνει απλά αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών στους επαγγελματίες.

3) Το 2019, το σημαντικότερο καθήκον της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει το πακέτο περικοπών έως 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

?Εδώ έχουμε τις άγριες περικοπές στις κύριες, και στις επικουρικές συντάξεις.

Η μείωση στις συντάξεις θα γίνει μέσω της μείωσης των "προσωπικών διαφορών".

? Από την άλλη μεριά, θα έχουμε εφαρμογής των "αντι-μέτρων" , εφόσον έχει επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, (κάτι που αρχίζει να θεωρείται δύσκολο , αφού οι εταίροι αναθεώρησαν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη απο φέτος ).

Υ1 . Ο κίνδυνος τα μέτρα του 2019 να εφαρμοστούν απο την άνοιξη του 2018 δεν έχει απομακρυνθεί.....

Υ2. Επίσης η μείωση του αφορολόγητου μπορεί να έλθει ένα χρόνο νωρίτερα δηλ. το 2019... Αν και εφόσον δεν πετύχουμε τους στόχους....

ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ...