ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 21:21

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Μετά τις εκλογές σε Αυστρία, Ολλανδία, Βρετανία, Γαλλία και την αναμενόμενη εκλογική νίκη της Μέρκελ τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία, η Ευρώπη φαίνεται ότι βρίσκει ξανά τις ισορροπίες της. Φαίνεται ότι αφυπνίζεται από το λήθαργο και την αδράνεια που είχε περιπέσει τα τελευταία χρόνια, πράγμα που επέτρεψε στις ακραίες ευρωαπορριπτικές και εθνολαϊκιστικές δυνάμεις να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική σκηνή. Σε όλες τις περιπτώσεις πολιτικές δυνάμεις με σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό αναδείχτηκαν ισχυροποιημένες.

Είναι συνεπώς ανάγκη η Ευρώπη τώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε τρείς τομείς: Πρώτον, στην οικονομία της, ώστε να είναι διεθνώς ανταγωνιστική. Δεύτερον, στην κοινωνική πολιτική, ώστε να στηριχθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι και να υπάρξει μια κοινωνική Ευρώπη. Τρίτον, στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα αναληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες. Ήδη, στα θέματα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκπονήσει σχετικές εκθέσεις-προτάσεις.

Ειδικότερα:

Πρώτον, στον τομέα της οικονομίας η περαιτέρω ενοποίηση θα προωθηθεί με την ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, με την υιοθέτηση κοινών προϋπολογισμών, την τοποθέτηση υπερυπουργού Οικονομικών και σε βάθος χρόνου με την έκδοση ευρωομολόγων, που θα καλύπτουν χρηματοδοτικά με ενιαίο τρόπο όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Δεύτερον, στον τομέα της άμυνας-ασφάλειας φαίνεται ότι θα υπάρξουν κοινοί αμυντικοί προϋπολογισμοί και περισσότερες εγγυήσεις πανευρωπαϊκής ασφάλειας.

Τρίτον, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Προφανώς, η πορεία θα είναι δύσκολη. Είναι όμως αναγκαία να υπάρξει μία περαιτέρω ενοποιητική πορεία της Ευρώπης στην οικονομία και στην άμυνα. Έτσι, θα υπάρξει παντού ανάπτυξη, ειρήνη και ευημερία.

Η Ελλάδα έχει πολλούς λόγους να συμμετάσχει ενεργά στις διεργασίες που θα αναπτυχθούν για την νέα Ευρώπη. Αν όντως οδηγηθούμε σε μια περισσότερο ενοποιημένη οικονομικά και αμυντικά Ευρώπη, η Ελλάδα, στον βαθμό που παραμείνει στον σκληρό πυρήνα των χωρών της ευρωζώνης, θα ισχυροποιήσει τη θέση της, θα ασφαλισθεί έναντι οικονομικών κινδύνων και –το σημαντικότερο- θα καλυφθεί έναντι εθνικών κινδύνων. Ειδικά για το τελευταίο ας μην ξεχνάμε ότι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους ένταξης μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Άλλωστε, η Ελλάδα έλαβε από τότε που εντάχθηκε στην ΕΟΚ 168 δις ευρώ για αναπτυξιακά έργα, για κοινωνική πολιτική και αγροτικές επιδοτήσεις. Συνεπώς, από οικονομικής πλευράς στηρίχθηκε και ωφελήθηκε σημαντικά.

Το δυστύχημα για τον ελληνικό λαό είναι ότι στη κρίσιμη αυτή συγκυρία κατά την οποία η ευρωπαϊκή ενοποίηση ανοίγει πλέον νέα περπατησιά, η Ελλάδα δεν είναι μόνο απούσα, αλλά έχει μία κυβέρνηση που αντιμετωπίζει με μεγάλη καχυποψία, για να μην πούμε επιθετικότητα, την Ευρώπη και τις Βρυξέλλες θεωρώντας τις εκφραστές ενός φιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου.

Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι σήμερα απεχθάνεται τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της οικονομίας όπως: μείωση του δημοσίου τομέα, ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, απελευθέρωση επαγγελμάτων, μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, εξωστρέφεια στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και στροφή προς την αγορά, ενίσχυση του επιχειρείν ακόμη και αν υποχρεώθηκαν με την απειλή της χρεοκοπίας να υλοποιήσουν κάποιες από αυτές.

Συνεπώς, είναι ανάγκη να υπάρξει προσαρμογή στη νέα εποχή για να διασφαλίσει η Ελλάδα τα συμφέροντα της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως την μελλοντική της πορεία. Αυτό όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, μόνο μια άλλη Κυβέρνηση μπορεί να το πετύχει. Μια Κυβέρνηση που πιστεύει στα οφέλη της χώρας από την ευρωπαϊκή της συμμετοχή. Μια Κυβέρνηση που θα προσαρμόσει την πολιτική της στις αλλαγές της νέας Ευρώπης που έρχεται. Είναι αναγκαία η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα Ευρώπη.