Κώστας Τσιάρας: «Στον πάγο» 21 δράσεις του ΕΣΠΑ

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 19:22

Τα δραματικά αποτελέσματα της κυβερνητικής ανικανότητας στο ΕΣΠΑ επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης 54 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κ. Κώστας Τσιάρας.

Στην ερώτησή τους οι γαλάζιοι Βουλευτές αναδεικνύουν μία σειρά από περιπτώσεις αναπτυξιακών προγραμμάτων, για τα οποία ενώ υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους, αυτά λιμνάζουν ανεκμετάλλευτα εξ’ αιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας να τα προωθήσει έγκαιρα.

Είναι χαρακτηριστικά τα τέσσερα παραδείγματα που παραθέτουν οι βουλευτές για προγράμματα του 2016, α) «Ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων», «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» και «Ενίσχυση πτυχιούχων – α’ κύκλος προκήρυξης».

«Τα προγράμματα αυτά, θα έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν πιστωθεί τα χρήματα στους δικαιούχους, αλλά δυστυχώς παραμένουν κολλημένα στην ανικανότητα και τις ιδεοληψίες» επισημαίνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και υπογραμμίζουν τις απογοητευτικές επιδόσεις για το 2017.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης, σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις διψούν για ρευστότητα και πόρους προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, ενώ ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν 23 δράσεις από την αρχή του χρόνου, έχουν ξεκινήσει μόλις οι 2 και αυτές βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα για να φτάσουν χρήματα στην αγορά. Όλες αυτές οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης των προτάσεων και της εκταμίευσης των ποσών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, έχουν τελικά ως αποτέλεσμα «να μην υλοποιούνται τελικά πολλές επενδύσεις» και να χάνονται θέσεις εργασίας.