Σύγχρονο Θέρισμα και Αλώνισμα

  • Κατηγορία: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 03 Ιουνίου 2017 20:58

Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της τεχνολογίας και την χρήση μηχανών το θέρισμα και το αλώνισμα έχουν γίνει πολύ ευκολότερα.

Δείτε τις φωτογραφίες του Βασίλη Αργύρη από τα αλώνια στη Συκεώνα και το συγκρότημα των αδελφών Χριστόδουλου Μακρή με θεριζοαλωνιστική μηχανή, που εκτελεί ταυτόχρονα τον θερισμό και το αλώνισμα.

Από τη στιγμή που άνθρωπος αποφάσισε να ζήσει οργανωμένα σε οικισμούς ασχολήθηκε και με τη γη. Ο μύθος θέλει τη θεά Δήμητρα ή Δημάτερ (Γαία μάτερ, δηλαδή Γη μητέρα) να διδάσκει τη γεωργία στους θνητούς. Η σπορά κι θερισμός λοιπόν μαζί με την κτηνοτροφία αποτέλεσαν την πρώτη ενασχόληση του ανθρώπου από την εποχή που πέρασε από το στάδιο του κυνηγού και του τροφοσυλλέκτη στο στάδιο του παραγωγού.

Ο Ιούνιος ήταν ο κατεξοχήν μήνας του θερισμού γι αυτό ο λαός τον ονομάζει και θεριστή ενώ ο Ιούλιος ονομάζεται και αλωνάρης γιατί ήταν ο μήνας του αλωνίσματος.

Στο διάβα των χρόνων πολλά άλλαξαν, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο οι γεωργικές εργασίες διεκπεραιώνονται.

Σήμερα που ο βιομηχανικός τομέας έχει εξελιχθεί ιδιαιτέρως είναι φυσικό να έχει επηρεάσει και τον αγροτογεωργικό τομέα. Έτσι το θέρισμα και το αλώνισμα γίνονται με τη βοήθεια θεριζοαλωνιστικών μηχανών που διαθέτουν ακόμα και κλιματισμό για τις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού. Η θεριζοαλωνιστική μηχανή είναι αγροτικό όχημα που εκτελεί ταυτόχρονα τον θερισμό και το αλώνισμα. Χρησιμοποιείται για την συγκομιδή σιτηρών, σιναπιού, καλαμποκιού, ηλίανθου, φασολιών και άλλων αγροτικών καρπών.

Στις φωτογραφίες, του Βασίλη Αργύρη από τα αλώνια στη Συκεώνα και το συγκρότημα των αδελφών Χριστόδουλου Μακρή, βλέπουμε εντυπωσιακές εικόνες με θεριζοαλωνιστική μηχανή, που εκτελεί ταυτόχρονα τον θερισμό και το αλώνισμα.