Βασίλης Μαυρομάτης: Μια ζωή σαν παραμύθι...

  • Κατηγορία: ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 17:00

Ο γνωστός ηθοποιός, έζησε για δύο δεκαετίες στην Καρδίτσα όπου και διατηρούσε ξενώνα στην Νεράιδα, ήταν παντρεμένος με την συμπατριώτισσα μας ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη, έπαιξε θέατρο στην πόλη μας και πολιτογραφήθηκε Καρδιτσιώτης...

Ο Βασίλης Μαυρομάτης «έφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων σε ηλικία 78 χρόνων, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στο πλευρό του είχε την τέταρτη και τελευταία σύζυγό του, τη Μιμόζα, αλλά και την κόρη τους Λουίζα, η οποία λίγους μήνες πριν είχε αναρτήσει στο facebook ένα συγκινητικό μήνυμα για το πρόβλημα υγείας του πατέρα της.

«Μοναδικέ μου μπαμπακούλη, είσαι τόσο δυνατός... Βγες και από αυτή τη μάχη νικητής... Σ’ αγαπάω και σε περιμένω να ανοίξεις τα γαλάζια σου ματάκια... Δεν μου τα έχεις μάθει όλα ακόμα... Έχεις πολλά ακόμα να μου πεις» ήταν κάποια από τα σπαρακτικά λόγια της.

Ο γνωστός ηθοποιός, έζησε για δύο δεκαετίες στην Καρδίτσα όπου και διατηρούσε ξενώνα στην Νεράιδα. Ήταν παντρεμένος με την συμπατριώτισσα μας ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη.

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο Δημήτρης Κωνσταντάρας μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook. «Σήμερα χάσαμε το Βασίλη Μαυρομμάτη, έναν θαυμάσιο ηθοποιό και έναν από τους καλύτερους εκφωνητές τόσο στα παλαιότερα ραδιοφωνικά, διαφημιστικά σποτάκια όσο και αργότερα στα τηλεοπτικά. Ήταν η ψυχή του “Νέου Κύματος” και των μπουάτ στην Πλάκα επί δυο δεκαετίας ( Παράγκα –Αυλαία). Φίλο της μάνας και του πατέρα μου (είχαν παίξει μαζί και στο θέατρο και στο σινεμά) και δικό μου κουμπάρο. Με τη μητέρα μου βαφτίσαμε την κόρη του Ιουλία που είχε αποκτήσει με την πολυαγαπημένη μας Καίτη Χωματά. Τέσσερις γάμοι, πέντε παιδιά. Ένας υπέροχος άνθρωπος. Στο καλό κουμπάρε. Θα σε σκέφτομαι και θα σ’ αγαπάω πάντοτε».

Ο Βασίλης Μαυρομάτης είχε παντρευτεί τέσσερις φορές και απέκτησε πέντε παιδιά. Ένας από τους γάμους του ήταν με την Καίτη Χωματά και ένας άλλος με τη Λίλα Καφαντάρη και είχαν αποκτήσει μια κόρη την Ηλιάνα που είναι ηθοποιός και εμφανιζόταν στην τηλεοπτική σειρά «Λίτσα.com».

Ο Βασίλης Μαυρομάτης υπήρξε μεγάλος γόης και bon viveur της χρυσής εποχής του κινηματογράφου, ενώ είχε ασχοληθεί και με τις εκφωνήσεις διαφημιστικών σποτ, αλλά και το τραγούδι. Η καριέρα του ήταν μεγάλη σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση ενώ υπήρξε ιδρυτής του Σωματείου Εκφωνητών.

Μια ζωή σαν παραμύθι...

Ο Βασίλης Μαυρομάτης γεννήθηκε το 1935 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Ελληνικού Ωδείου» με καθηγητή τον Μιχάλη Κουνελάκη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του (1954-1957), εμφανίστηκε με τους θιάσους «Όμιλος Αρχαίας Τραγωδίας» του Κωστή Λειβαδέα στις τραγωδίες «Φιλοκτήτης» και «Ορέστης», στο έργο «Ο Πειρασμός»¨του Γ. Ξενόπουλου, στα έργα του Σαίξπηρ «Άμλετ» και «Βασιλιάς Ληρ» με το Εθνικό Θέατρο και στο «Συναπάντημα στην Πεντέλη» του Γ. Θεοτοκά. Η πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση έγινε το 1957 με τον «Όμιλο Αρχαίας Τραγωδίας» στην «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, όπου ενσάρκωσε τον Πυλάδη.

Από το 1957 ως το 1959 ήταν μέλος του θιάσου του Δημήτρη Μυράτ και είχε εμφανιστεί -μεταξύ άλλων- στα έργα: «Λυσσασμένη Γάτα», «Ρέκβιεμ για Μια Μοναχή», «Ένας Βλάκας και Μισός» και «Οιδίπους Τύραννος».

Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τη «Νέα Σκηνή», του Κωστή Λειβαδέα και ξανά με τον Δημήτρη Μυράτ. Το 1960-61, μετείχε στον θίασο του Κ. Χατζηχρήστου. Εμφανίστηκε στα έργα «Δέκα Μέρες στο Παρίσι», «Ο Ηλίας του 16ου» κ.ά. Από το 1961 ως το 1963, ήταν μέλος του θιάσου της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Πρωταγωνίστησε στα έργα: «Ωραία μου Κυρία», «Τόπο στα Νιάτα», «Πειρασμός», «Χτυποκάρδια στο Θρανίο», «Η Σοφερίνα» κ.ά. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους μεγάλους Δημήτρη Χορν και Κώστα Μουσούρη.

Το 1965-66, ως συνθιασάρχης με την Κλεό Σκουλούδη, πρωταγωνίστησε στο έργο των Γιαλαμά – Πρετεντέρη «Μιας Πεντάρας Νιάτα». Το 1966-67 συνεργάστηκε με την αξέχαστη Τζένη Καρέζη. Πρωταγωνίστησε στα έργα «Βίβα Ασπασία» και το «Κορίτσι της Καμπίνας 15». Το 1967, ως συνθιασάρχης με την Κλεό Σκουλούδη και σε συνεργασία με την «Ελληνική Αυλαία» του Τ. Εμμανουηλίδη, πρωταγωνίστησε στο έργο «Μαρία Πενταγιώτισσα». Ακολούθησαν συνεργασίες με τους θιάσους Ελεάνας Απέργη – Διονύση Παγουλάτου («Δια Παρασχεθείσας Υπηρεσίας»), Αντιγόνης Βαλάκου («Τάνια) και Ν. Χατζίσκου – Τ.Νικηφοράκη («Λεωφορείον ο Πόθος», 1971). Η επόμενη εμφάνισή του στο θέατρο έγινε το 1981 στο «Πειραματικό Θέατρο» της Μαριέτας Ριάλδη («Μια Κυρία Χωρίς Καμέλιες»). Το 1983, ως συνθιασάρχης με τη Λίλα Καφαντάρη, πρωταγωνίστησε στα έργα «Χορός, Έρωτας και Δόξα» και «Η Αδελφή της Αδελφής». Μία από τις τελευταίες θεατρικές του εμφανίσεις έγινε στην «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά το 1992 που «ανέβασε» ο θίασος Μ. Αλιφέρη – Γ. Σίσκου.

Με τον Βασίλη Αυλωνίτη

Σημαντική ήταν όμως και η κινηματογραφική καριέρα του Βασίλη Μαυρομάτη. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε το 1956 στην ταινία της Μαρίας Πλυτά «Η Δούκισσα της Πλακεντίας», ένα εξαιρετικό ιστορικό φιλμ, όπου πρωτοεμφανίστηκε και η Μίρκα Καλατζοπούλου. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε στην ταινία «Κυνηγώντας τον Έρωτα». Ακολούθησαν οι ταινίες: «Είμαι Αθώος» (1960), «Η Λίζα και η Άλλη» (1961) και «Aliki my Love», μια ταινία με πρωταγωνίστρια την αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη σε σκηνοθεσία του χολιγουντιανού Rudolph Mate. Η συγκεκριμένη ταινία, στην οποία ο Φιλοποίμην Φίνος επένδυσε 9.000.000 δραχμές, ποσό υπέρογκο για την εποχή, παίχτηκε στη χώρα μας με τον τίτλο «Αλίκη» και στις ισπανόφωνες χώρες με τον τίτλο «Aliki Mi Amor». Αν και στη χώρα μας έκοψε 235.890 εισιτήρια, στο εξωτερικό δεν έκανε την επιτυχία που αναμενόταν.

Άλλες ταινίες με τον Βασίλη Μαυρομάτη ήταν: «Οι Δυο Αλεπούδες» (1963), «Άλλος…για το Εκατομμύριο» (1964), «Ο Αριστείδης και τα Κορίτσια του» (1964), «Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης» (1964), «Χωρίς Γονείς κι Αδέλφια» (1964), «Η Μοίρα Μιας Ορφανής» (1965), «Παντρεύουν την Αγάπη μου» (1965), «Ιστορία Μιας Ζωής» (1965), «Καημοί στη Φτωχογειτονιά» (1965), «Το Ρομάντζο Μιας Καμαριέρας» (1965), «Το Φτωχόπαιδο» (1965), «Του χωρισμού ο Πόνος» (1965), «Η Παραστρατημένη» (1966), «Ο Μπαμπάς μου ο Τεντιμπόης» (1966), «Ούτε Μιλάει, Ούτε Λαλάει» (1966), «Σ' Έχω Πάντα στην Καρδιά μου» (1967), «Αγάπησα Έναν Προδότη» (1969), «Ελληνική Υπόθεση» (1976), «Καβάφης» (1996) και «The Flight of the Swan» («Το Πέταγμα του Κύκνου», 2010), σε σκηνοθεσία του Νίκου Τζίμα του θρυλικού «Αστραπόγιαννου».

Εξώφυλο με την Λίλα Καφαντάρη...

Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε -μεταξύ άλλων- στα σίριαλ: «Καινούργιος Κόσμος», «Εν Τούτω Νίκα», «Στησιχόρου '73», «Ένας Ιππότης Μεταξύ μας», «Ο Φωτογράφος του Χωριού», «Ναυτικές Ιστορίες», «Μεθυσμένη Πολιτεία», «Λωξάντρα», «Η Απερίγραπτη», «Φόβος και Πάθος», «Το Χρώμα του Φεγγαριού», «Βραδινές Καμπάνες», «Γιούγκερμαν» (2007).

Αξιόλογη ήταν και η ραδιοφωνική του παρουσία. Πήρε μέρος σε πολλές διασκευές θεατρικών έργων για το ραδιόφωνο ενώ συμμετείχε και στις σειρές συνεχείας «Η Λίμνη», «Το Σπίτι των Ανέμων» και «Αστυνομικές Ιστορίες» του Νίκου Φώσκολου. Ο Βασίλης Μαυρομάτης, σταδιοδρόμησε και ως εκφωνητής σε διαφημίσεις. Υπήρξε μάλιστα ιδρυτής και πρόεδρος του «Σωματείου Εκφωνητών» ενώ δημιούργησε και δικό του στούντιο ηχογραφήσεων («Studio Sting»).

Από τον γάμο του με τη Λίλα Καφαντάρη, απέκτησε μια κόρη, την ταλαντούχα ηθοποιό Ηλιάνα Μαυρομάτη. Τη δεκαετία του '60, εποχή της άνθησης του «Νέου Κύματος» στο τραγούδι, ίδρυσε και διηύθυνε τις μπουάτ «Αυλαία» και «Παράγκα». Το 1970 σκηνοθέτησε την ταινία «Σκιές στην Άμμο» σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη. Στην ταινία, εκτός από τον Μαυρομάτη πρωταγωνιστούν -και τραγουδούν- άλλοι τρεις νεοκυματικοί τραγουδιστές: η Καίτη Χωματά, ο Μιχάλης Βιολάρης και ο Αλέξης Γεωργίου. Η ταινία σημείωσε αξιόλογη εμπορική επιτυχία, καθώς έκοψε 77.699 εισιτήρια. Ένα από τα τραγούδια που ακουγόταν στο «Σκιές στην Άμμο» ήταν το έξοχο «Βάρκα Χωρίς Πανιά», σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Κώστα Κωτούλα.

Η κόρη του Ηλιάνα Μαυρομάτη, επίσης ηθοποιός...

Η ζωή του στην Νεράιδα

Ο Βασίλης Μαυρομάτης και η Λίλα Καφαντάρη, έφτιαξαν τον καταπληκτικό ξενώνα «Λήθης Δώμα» στην Νεράιδα. Μετά τον χωρισμό τους, ενώ θα περίμενε κανείς ότι ο Βασίλης θα έφευγε από την περιοχή, αυτός κράτησε τον ξενώνα, έμεινε μόνιμα εκεί και έκανε νέα οικογένεια και ένα ακόμη παιδί σε μεγάλη ηλικία.

Ο ίδιος μίλησε για την παρουσία του στην Νεράιδα σε εφημερίδα της Αθήνας και ιδού τι είχε πει.

Ο ξενώνας στη Νεράιδα...

Το δημοσίευμα

Ο γνωστός ηθοποιός το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει τον ξενώνα «Λήθης Δώμα», ο οποίος βρίσκεται κρυμμένος μέσα στα έλατα, σε μια αετοφωλιά (σε υψόμετρο 1.150 μέτρων) με θέα τη λίμνη Πλαστήρα, τα Μετέωρα, τον Ολυμπο και τον Κίσσαβο.

Επιλέξατε να απέχετε από τη δραστηριότητά σας ως ηθοποιός. Γιατί;

Δεν επέλεξα την αποχή μου από τη δραστηριότητα του ηθοποιού. Θα ήταν παράδοξο άλλωστε έπειτα από πενήντα χρόνια. Απλώς, διάλεξα αυτόν εδώ τον τόπο για να μπορώ να συνδυάσω το μεράκι μου με ποιότητα ζωής. Θέλω να πιστεύω πως τα κατάφερα. Και με το θέατρο έχω επαφή (ανεβάζω παραστάσεις σε ένα θεατρικό κομψοτέχνημα που το λένε ΘΕΑΤΡΟ ΟΨΕΙΣ και που το έχουν φτιάξει δύο ντόπιοι ηθοποιοί, η Βάσω Μακρή και ο Παύλος Βυσσαρίου, με πάρα πολύ μεράκι. Ανεβάσαμε το «Ημερολόγιο ενός τρελού» και το «Φιλουμένα Μαρτουράνο». Παράλληλα όμως, μπορώ να μπαίνω στο δάσος παρέα με τη γυναίκα μου και την κορούλα μας για να μαζέψουμε μανιτάρια, βατόμουρα, κάστανα, κορόμηλα και αγριολούλουδα.

Με την τελευταία σύζυγό του, Μιμόζα...

 

Μιλήστε μας για τον ξενώνα στη λίμνη Πλαστήρα. Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με κάτι τόσο διαφορετικό;

Η δημιουργία του ξενώνα μάς βοήθησε να πραγματοποιήσουμε τον τέλειο συνδυασμό: επιβίωση, μεράκι και ποιότητα ζωής που είπαμε προηγουμένως. Δηλαδή, καταφέραμε να ζούμε αξιοπρεπώς και αυτή η αξιοπρέπεια έγινε ένδυμα του πάθους μου που λέγεται θέατρο.

Ποιες γυναίκες σημάδεψαν τη ζωή σας;

Μόνον αυτές με τις οποίες έχουμε από κοινού παιδιά και εγγόνια. Η πρώτη μου γυναίκα, η Αννα, η Καίτη Χωματά, η Λίλα Καφαντάρη και τώρα η σύντροφός μου, η Μιμόζα, που έχω μαζί της τα περισσότερα χρόνια και που με αυτήν θα τελειώσω τη ζωή μου.

Βασίλης Μαυρομάτης Καίτη Χωματά...

Βασίλης Μαυρομάτης Καίτη Χωματά...

Βασίλης Μαυρομάτης Καίτη Χωματά...

Από τη μακρόχρονη πορεία σας στον χώρο, ποιο περιστατικό σάς έχει μείνει;

Απειρα. Θα σας αφηγηθώ μόνον ένα που περικλείει πολλές μνήμες. Ο Αλέκος Σακελλάριος ήταν ένας από τους καλύτερους φίλους μου. Όταν έπαθε η υγεία του και νοσηλευόταν στον Ερυθρό, ήμουν συνέχεια κοντά του. Τον επισκέφτηκε όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος. Ανάμεσά τους και ο Μίμης ο Πλέσσας. Μπαίνοντας στον θάλαμο, ο Μίμης με πρόθεση να ενθαρρύνει τον άρρωστο Αλέκο του λέει: «Αλεκάρα, μια χαρά σε βλέπω». Και ο Αλέκος: «Πεινάω»! Τότε ο Πλέσσας τον επιπλήττει λέγοντάς του: «Αχάριστε. Σε ταΐζουν από τόσες μεριές. Άλλος ορός στο αριστερό σου χέρι, άλλος στο δεξί, άλλος από τη μύτη». Και ο Αλέκος: «Α, ναι; Το βράδυ να ’ρθεις να σου κάνω το τραπέζι»… Πρώτα η ψυχή και μετά το πνεύμα!

Ένας από τους πελάτες και φίλους σας είναι και ο Γιώργος Φούντας. Πότε γνωριστήκατε με τον γνωστό ηθοποιό;

Ο Γιώργος δεν είναι πελάτης μου. Τον παρακαλώ να μου δώσει το δικαίωμα να τον αποκαλώ φίλο μου. Γνωρίστηκα μαζί του πριν από περίπου πενήντα χρόνια. Μαθητής του γυμνασίου τότε εγώ, βρέθηκα κομπάρσος σε μια ταινία όπου πρωταγωνιστούσαν ο Φούντας με τον Βανδή. Ήταν η πρώτη μου επαφή με τον χώρο του θεάματος. Ο σκηνοθέτης με επέλεξε για να σερβίρω τα καφεδάκια στους δύο πρωταγωνιστές. Κάναμε πρόβα. Εγώ με κομμένα πόδια από το τρακ πήγα στο τραπέζι τους. Είπα: «Τα καφεδάκια σας». Γυρνάει τότε ο Γιώργος, με κοιτάει ερευνητικά και μου λέει: «Εσύ, αγόρι μου, με τη φωνούλα αυτή και με τα μάτια που κουβαλάς θα πας μπροστά». Και ο Βανδής: «Συμφωνώ»...

 

Στα γενέθλια της μικρότερης κόρης του Λουίζας...