Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας…

  • Κατηγορία: ΛΑΡΙΣΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 22:02

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την επίσκεωη Τσίπρα στη Λάρισα για το Αναπτυξιακό Συνέδριο.

 

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας…

Δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες από πολλούς Λαρισαίους αυτή την ώρα λίγα μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται το 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Αγρότες με τα τρακτέρ τους, εργαζόμενοι που μετέχουν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, διατρανώνουν την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο συνέδριο. Ενδεικτικά τα όσα ειπώθηκαν από τον πρόεδρο του ΕΚΛ κ. Τάσο Τσιαπλέ στην κεντρική ομιλία στην πλατεία του Αβέρωφ, πριν οι διαδηλωτές πάρουν τον δρόμο για το ξενοδοχείο:

«Λίγα μέτρα πιο κάτω από τη διαδήλωσή μας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δημάρχους της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και τις εργοδοτικές οργανώσεις, υπο την προστασία των ΜΑΤ, έχουν στήσει ένα ακόμα συνέδριο-φιέστα για να εξωραΐσουν την βάρβαρη πολιτική τους, που εξαθλίωσε μαζικά τους εργάτες και τα φτωχά λαικά και να μοιράσουν ψεύτικες ελπίδες ότι τελειώνουν τα βάσανα μας και η ανάπτυξη που επαγγέλλονται θα είναι δίκαιη, για να υποτάξουν το λαό στα συμφέροντά τους ξανά.

ΛΑΡΙΣΑ-ΤΣΙΠΡΑΣ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ-12

Όσες «ταυτότητες φύλου» κι αν αλλάξει η κυβέρνηση, πάντα θα είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου και μάλιστα η καλύτερη για την βρώμικη δουλειά.

Μπροστά μας είναι η 3η αξιολόγηση που θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και η συνέχιση της επιτροπείας τουλάχιστον ως το 2060, με βάση τις συμφωνίες με την Ε.Ε.

Έρχονται νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, Ν/Σ ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων, αύξηση της βαριάς φορολογίας για τους εργαζόμενους και τα λαικά στρώματα, παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας.

Εκεί λοιπόν δεν συζητούν πως θα λύσουν τα εργατικά-λαικά προβλήματα που μας φορτώνουν καθημερινά, το εκμεταλλευτικό σύστημα και αυτοί που το υπηρετούν. Αν ήθελε η κυβέρνηση, να στηρίξει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν θα ψήφιζε τα νέα βάρβαρα μέτρα τον περασμένο Μάη, αλλά θα καταργούσε τα μνημόνια και τους αντιλαϊκούς νόμους.

ΛΑΡΙΣΑ-ΤΣΙΠΡΑΣ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ-11

Θα ψήφιζε για παράδειγμα, την πρόταση νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή, πριν ένα χρόνο το ΕΚΝΛ, μαζί με άλλες 539 Ομοσπονδίες, Ε.Κ και σωματεία απ’ όλη τη χώρα, που πρόβλεπε την κατάργηση των ατομικών συμβάσεων, των αντεργατικών νόμων, την επιστροφή των κλεμμένων στους μισθούς, την επαναφορά των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητας τους για όλους, την άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Όμως αυτή την πρόταση, εκτός απ’ το ΚΚΕ, δεν την στήριξε ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Ν.Δ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, όχι γιατί δεν υπάρχουν οι υλικές δυνατότητες αλλά γιατί έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Εκεί στο συνέδριό τους, συζητούν πως θα στηρίξουν τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου για αύξηση των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς του, στη Θεσσαλία και γενικότερα. Συζητούν πως θα υλοποιήσουν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, για οριστική κατάργηση των ΚΣΣΕ, για ακόμα μεγαλύτερη μείωση φορολογίας για το κεφάλαιο, για την μείωση και κατάργηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, για την συνέχιση της πλουσιοπάροχης χρηματοδότησης της μεγαλοεργοδοσίας μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά πακέτα, επιδοτούμενα προγράμματα δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας που απλά την ανακυκλώνουν και εξασφαλίζουν τζάμπα εργάτες στην εργοδοσία

ΛΑΡΙΣΑ-ΤΣΙΠΡΑΣ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ-10

Για το πώς θα ξεκληρίσουν χιλιάδες ακόμα μικρομεσαίους αγρότες για να περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια καπιταλιστών. Ακόμα και στη δική τους ανάπτυξη κυβέρνηση και καπιταλιστές, έχουν διαγράψει την Κλωστουφαντουργία, τον Ιματισμό, το Δέρμα, την ΕΒΖ και άλλους σημαντικούς κλάδους για την περιοχή και το λαό. Συζητούν πως θα παραδώσουν στο κεφάλαιο πλήρως την ενέργεια (υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, λιγνίτη), τις μεταφορές συνολικά και όχι μόνο τον ΟΣΕ ή τα αεροδρόμια, το λιμάνι του Βόλου, τις ακτές και τους ορεινούς όγκους της Θεσσαλίας στο μεγάλο κεφάλαιο, την υγεία και την εκπαίδευση ακόμα περισσότερο στα επιχειρηματικά συμφέροντα, την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, την ύδρευση και αποχέτευση, κοινωνικές υπηρεσίες και τομείς που ανήκουν στο κράτος, στους Δήμους και την περιφέρεια, στους επιχειρηματίες, φορτώνοντας περισσότερα βάρη στις πλάτες του λαού και τσακίζοντας την πλήρη και σταθερή εργασία, μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, μέσω και της δημιουργίας των λεγόμενων ΚΟΙΝΣΕΠ και της Κοινωνικής Οικονομίας, που αποτελούν πολιτικές εγκλωβισμού των ανέργων και προθάλαμο νέων ιδιωτικοποιήσεων.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που επαγγέλλονται η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα υποστηρικτές του εκμεταλλευτικού συστήματος, η μεγαλοεργοδοσία, μαζί με την περιφέρεια και τους δήμους, στην οποία μας καλούν να βάλουμε πλάτη, δεν είναι προς όφελος μας.

Και στην ανάπτυξή τους οι απλήρωτοι των πρώην Σ-Μ Λάρισα, της πρώην ΕΑΣ, του Χατζηδήμα και χιλιάδες ακόμα συνάδελφοί μας, θα παραμένουν απλήρωτοι ή θα τους δίνουν κουπόνια για Σ-Μ αντί για μισθό. Αυτοί που τους κόβουν το ρεύμα, την θέρμανση, το νερό, που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, να πάνε στο γιατρό, να πάρουν τα φάρμακα, να σπουδάσουν τα παιδιά τους, θα αυξάνονται.

Οι περισσότεροι από τους 65.000 ανέργους της Θεσσαλίας, θα παραμείνουν άνεργοι και χωρίς επίδομα ανεργίας κι ας λένε ότι μειώθηκε η ανεργία σε %, αφού όσοι προσλήφθηκαν, σχεδόν το ίδιο απολύθηκαν, αλλά και αυτοί που προσλήφθηκαν είναι με μερική απασχόληση που σημαίνει 1 θέση εργασίας σε 2 άτομα, ενώ οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου (1 μηνός, 1 βδομάδας και 1 μέρας, αυξήθηκαν την τελευταία 4ετία 130%) και 500 χιλ. έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.

ΛΑΡΙΣΑ-ΤΣΙΠΡΑΣ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ-9

Αλλά και όσοι πιάσουν δουλειά θα είναι συνήθως προσωρινή, με μερική απασχόληση όπως στους Δήμους, στα Σ-Μ, σε πολλά εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις, θα μειωθούν περισσότερο.

Ο ΕΝΦΙΑ, οι δυσβάσταχτοι φόροι, τα διόδια, θα παραμείνουν για τους εργαζόμενους και τα λαικά στρώματα. Η δημόσια υγεία και παιδεία θα γίνονται όλο και ακριβότερο εμπόρευμα, θα λείπουν εκπαιδευτικοί, σχολεία, θα κλείνουν τμήματα όπως στα ΕΠΑΛ και σε χωριά, θα λείπουν γιατροί, νοσηλεύτριες, μονάδες υγείας.

Οι περικοπές από τον κρατικό προυπολγισμό για την Περιφέρεια και τους Δήμους θα μεγαλώσουν περισσότερο και περισσότερα τέλη και φόρους, ιδιωτικοποιήσεις ετοιμάζουν να επιβάλουν Δήμοι και Περιφέρεια.

Τα έργα για τις λαικές ανάγκες (όπως δομές υγείας, παιδείας, παιδικοί σταθμοί, σπουδαστικές εστίες, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για άρδευση & ύδρευση, όπως η εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου), πάνε στην άκρη, γιατί δεν συμφέρουν το κεφάλαιο.

Η ανάπτυξη λοιπόν στον καπιταλισμό δεν μπορεί να είναι για όλους, ούτε δίκαιη. Αφορά βασικά την άνοδο των κερδών του κεφαλαίου και θα στηριχτεί στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών και στο σάρωμα των μικρών αγροτών & ΕΒΕ.

ΛΑΡΙΣΑ-ΤΣΙΠΡΑΣ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ-8

Επίσης στην καταλήστευση άλλων λαών, με το αιματηρό ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των αγορών, το ξαναχάραγμα των συνόρων και νέα κύματα προσφύγων, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, παράλληλα με άλλα μέτρα για τη στήριξη της «ανταγωνιστικότητας» τους.

Τα ψίχουλα που θα δώσουν σε μια μερίδα απ’ αυτούς που εξαθλίωσαν, δεν είναι από τα κέρδη του κεφαλαίου, αλλά τα ματωμένα πλεονάσματα από το κόψιμο των συντάξεων 1,8 δισ, από την καθυστέρηση έκδοσης νέων συντάξεων, τις περικοπές στην παιδεία, στη δημόσια υγεία κατά 125 εκ. το 2017 και 188 εκ. ευρώ το 2018, απο την μείωση των ποσών που αποζημιώνονται για φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30% το 2017, απ’ την φοροληστεία εργατών και λαικών στρωμάτων.

Η ίδια η πραγματικότητα που υπάρχει σε μια σειρά κλάδους που είναι σε ανάπτυξη εδώ και χρόνια, αλλά και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες που είναι σε ανάπτυξη, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι είναι χαμένοι και στην ανάπτυξη και στην κρίση του καπιταλισμού.

Την περίοδο 2009-15, η ανταγωνιστικότητα του κόστους της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομίας, βελτιώθηκε 24%. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της εργατικής δύναμης μειώθηκε 24%, όμως οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκ. και τα μέτρα που συνεχίζει να ψηφίζει η κυβέρνηση μειώνουν περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμη. Το 2013 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν 53,85% του συνόλου, ενώ το 2017 το 47,85%, με παραπέρα πτωτική τάση.

Και οι του Ερυθρού Σταυρού ήταν εκεί

Και οι του Ερυθρού Σταυρού ήταν εκεί

Στον κλάδο των Τροφίμων-Ποτών που αναπτύσσεται στην περιοχή μας, όπου οι εργοδότες, αποκομίζουν πολλά εκατομμύρια κέρδη, όμως οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους δουλεύουν με μισθούς 586 και 511 μικτά, σε καθεστώς εντατικοποίησης και τρομοκρατίας, με απλήρωτες υπερωρίες.

Στον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού, που εδώ και χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη, οι μεγάλοι ξενοδόχοι, εφοπλιστές και άλλοι επιχειρηματίες, αποκομίζουν τεράστια κέρδη, όμως οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους, αμείβονται με μισθούς 400-500 ευρώ, όταν τους πληρώνονται κι αυτούς, πολλοί είναι με μερική απασχόληση και άθλιες συνθήκες εργασίας. Ενώ η πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μέρα διακοπές.

Επίσης στην Ιδιωτική Υγεία που έχει μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή μας και οι εργοδότες αποκομίζουν τεράστια κέρδη απομυζώντας τα ασφαλιστικά ταμεία, τον κρατικό προυπολγισμό και τους ασθενείς, οι περισσότεροι εργαζόμενοι αμείβονται με 586 & 511 ευρώ μεικτά, υποχρεώνονται να υπογράφουν ότι δεν ανήκουν σε σωματείο και σε πολλές κλινικές-κέντρα αποκατάστασης είναι απλήρωτοι επί μήνες και δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης.

ΛΑΡΙΣΑ-ΤΣΙΠΡΑΣ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ-5

Η πορεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η πορεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στην Γερμανία της ανάπτυξης, το 1997 οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν το 82,5% του συνόλου των θέσεων εργασίας και σήμερα μόλις 57%. Δηλαδή η ανεργία φαίνεται ότι μειώθηκε, στην πράξη όμως 1 θέση εργασίας μοιράστηκε σε 2 άτομα.

Στις ΗΠΑ η ανεργία φαίνεται ότι μειώθηκε στο 5%, αλλά την ίδια στιγμή το 28% των αμερικανών 16-67 ετών (48.500.000), δεν καταγράφονται στο εργατικό δυναμικό και δεν λογίζονται άνεργοι, είτε για λόγους υγείας, είτε γιατί αναζητούν πάνω από 2 χρόνια δουλειά ή σταμάτησαν από απόγνωση να ψάχνουν. Οι πραγματικοί μισθοί είναι σχεδόν στα επίπεδα του 1973, αφού η παραγωγικότητα την περίοδο 1973-2014, αυξήθηκε 72,2% και μόλις 15% οι μισθοί.

Επόμενα, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και η πολιτική της για την ανάπτυξη, είναι μια απάτη για τους εργαζόμενους και παράδεισος για το μεγάλο κεφάλαιο. Άλλωστε η καπιταλιστική ανάπτυξη, έφερε την κρίση και γι’ αυτό πρέπει να απορριφτεί αυτή και γενικά ο καπιταλιστικός τρόπος οργάνωσης της οικονομίας.

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στην προσπάθεια εργοδοσίας, κυβέρνησης, αστικών κομμάτων και των αιρετών τους σε Περιφέρεια & Δήμους, να τους υποτάξουν στον δήθεν «εθνικό στόχο» της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία υπηρετούν και όσοι εμφανίζουν ως λύση την καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα.

ΛΑΡΙΣΑ-ΤΣΙΠΡΑΣ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ-3

Γι’ αυτό οι εργάτες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι με τα ταξικά τους συνδικάτα, από κοινού με τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες και τις αγωνιστικούς τους συλλόγους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαικών οικογενειών, είμαστε εδώ στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην αντιλαική πολιτική τους, ενάντια στο εκμεταλλευτικό του σύστημα που υπηρετούν πιστά τόσο οι κυβερνήσεις τους, όσο και οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές, με την στήριξη και των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών, διαδηλώνοντας τα συνθήματα μας: Αρκετά πληρώσαμε την κρίση του κεφαλαίου, δεν θα πληρώσουμε και την ανάπτυξή του.

Εμείς δεν δεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα στην ειρήνη τους, ούτε να θυσιαστούμε στον πόλεμό τους, για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Διεκδικούμε οργανωμένα μέσα από τα ταξικά συνδικάτα και στους χώρους δουλειάς, την κατάργηση όλων των αντεργατικών-αντιασφαλιστικών νόμων. Να μην περάσει ο αντιαπεργιακός νόμος και το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργατών. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο.

Επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους. Άμεση επαναφορά των ΣΣΕ που θα είναι υποχρεωτικές για όλους, άμεση επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και της κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ. Επιστροφή όλων των κλεμμένων σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, κατάργηση της άγριας φοροληστείας, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, κοινωνική ασφάλιση και παιδεία για όλους. Σύνταξη στα 60 οι άνδρες και στα 55 οι γυναίκες, και 5 χρόνια νωρίτερα στα ΒΑΕ. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να γίνουν δημόσια έργα για τις λαικές ανάγκες, να προχωρήσει η εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου. Να πληρώσει την κρίση και το χρέος η πλουτοκρατία που τα δημιουργεί.

Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτούς, καμία αλλαγή συνόρων, να κλείσουν οι ξένες βάσεις στη χώρα μας, έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε άλλες χώρες. Να πάψει η χώρα μας να πληρώνει 4 δις. ετησίως για ανάγκες του ΝΑΤΟ και να δίνονται αυτά για τις λαικές ανάγκες.

Και από το Ελάφι της Καλαμπάκας για να διαμαρτυρηθούν για το δάσος

Και από το Ελάφι της Καλαμπάκας για να διαμαρτυρηθούν για το δάσος

Το ΕΚΝΛ, λέει καθαρά πως υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που συμφέρει τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ και γι’ αυτόν παλεύουμε.

Είναι ο δρόμος που περνά μέσα από την οργάνωση σε γερά, ταξικά προσανατολισμένα σωματεία και στους χώρους δουλειάς και του ταξικού αγώνα της εργατικής τάξης με τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, ενάντια στα μνημόνια και κάθε αντιλαϊκή πολιτική και κυβέρνηση και συνολικά ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας προς όφελος του λαού, να αποδεσμεύσει τη χώρα από Ε.Ε και ΝΑΤΟ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να αποσύρει τη χώρα από ιμπεριαλιστικές στρατιωτικο-πολιτικές επεμβάσεις και πολέμους.  Μόνο έτσι θα μπορέσει η εργατική τάξη, οι μικροί αγρότες και επαγγελματίες να απολαύσουν τους καρπούς της δουλειάς τους και να ζήσουν μια ζωή χωρίς ανεργία, φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.

Δυναμώνουμε τα ταξικά συνδικάτα, την συμμαχία εργατών-μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, τον αγώνα μας γι’ αυτή την προοπτική».

ΠΗΓΗ: http://www.larissanet.gr/2017/10/11/sygkentroseis-diamartyrias/