Το πρώτο στην Ελλάδα!

  • Κατηγορία: ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 18:54

Ρομποτικά συστήματα άλμεξης στις φάρμες του ΘΕΣγάλα.

Όσοι πίστεψαν εξ' αρχής ότι η καινοτομία είναι το πεπρωμένο του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, σήμερα έχουν ακόμα ένα λόγο να νοιώθουν δικαιωμένοι: Σε μια από τις φάρμες των μελών του Συνεταιρισμού, των Αδελφών Κουφάκη στο Κιλκίς, λειτουργεί ήδη πιλοτικά το πρώτο ρομποτικό αρμεκτήριο στην Ελλάδα, που αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο άλμεξης, αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τόσο του γάλακτος, όσο και του ίδιου του ζωικού κεφαλαίου.

Το ρομποτικό άρμεγμα επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση του κοπαδιού και της φάρμας, καθιστώντας την παραγωγή πιο αποδοτική και ανταγωνιστική. Λειτουργεί με ειδικό λογισμικό, με αποτέλεσμα να δίνει τη δυνατότητα στον χειριστή να παρακολουθεί μετρήσεις για την αγελάδα, τις ζωτικές της λειτουργίες καθώς και για την ποσότητα και ποιότητα του γάλακτος στο μόνιτορ του ρομπότ, αλλά και εξ αποστάσεως στην οθόνη του υπολογιστή του.

Με δέλεαρ λίγη τροφή, σύντομα η αγελάδα μαθαίνει να πηγαίνει μόνη της στον κλωβό, ενώ ο ρομποτικός βραχίονας παίρνει θέση καθοδηγούμενος από λέιζερ, μικροκάμερα και λογισμικό, φροντίζοντας μετά το άρμεγμα και την υγιεινή του μαστού.

Ένα τέτοιο αρμεκτήριο μπορεί να εξυπηρετήσει 60 με 80 αγελάδες ημερησίως και συμβάλει στην αύξηση της γαλακτοπαραγωγής, του επιπέδου υγείας του κοπαδιού και της ανταγωνιστικότητας της εκμετάλλευσης.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη το 60% των νέων αρμεκτικών συγκροτημάτων είναι ρομπότ. Η φάρμα των Μακεδόνων παραγωγών αδελφών Κουφάκη, μελών του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, συγκαταλέγεται στις πιο σύγχρονες και καινοτόμες μονάδες γαλακτοπαραγωγής της χώρας.