Άκαρπη η συνάντηση...

  • Κατηγορία: ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 22:40

Της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και άλλους τρεις υπουργούς...

Οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις απόψεις τους, αλλά λύση για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις δεν βρέθηκε με τον υπουργός να λέει ότι αν αυτά τα αιτήματα ικανοποιηθούν θα πέσει η κυβέρνηση.

Αρκετές ώρες κράτησε η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων. Η συνάντηση έγινε προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα των αγροτών αλλά και οι προοπτικές του αγροτικού τομέα γενικότερα.

Στη συνάντηση συνεντείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αποστόλου έχει ήδη επικοινωνήσει και με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας τους σε συνάντηση, σε ημερομηνία που οι ίδιοι θα καθορίσουν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από Θεσσαλούς αγρότες, εκπρόσωποι και από άλλες περιοχές της χώρας.

Φορολογικό, ασφαλιστικό, συντάξεις, κόστος παραγωγής, οφειλές στον ΟΓΑ, αγροτικά χρέη, τιμές των προϊόντων, αγροτικές ενισχύσεις, τα οφειλόμενα δάνεια και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ήταν τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στο πλαίσιο των αγροτών. Στην κορυφή της λίστας προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες το εργόσημο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Ανέβηκαν οι τόνοι...

Για αιτήματα που «αν ικανοποιηθούν θα πέσει η κυβέρνηση» έκανε λόγο σε υψηλούς τόνους ο Β. Αποστόλου ενώ στο ίδιο ύφος απάντησαν και εκπρόσωποι των αγροτών, αρνούμενοι να συμφωνήσουν με τα λεγόμενα του υπουργού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αν και οι πόρτες της σύσκεψης είναι κλειστές, οι φωνές ακούγονταν σε όλο τον διάδρομο του υπουργείου και είναι χαρακτηριστικό ότι δόθηκε η εντύπωση ότι η διαδικασία θα διακοπεί. Τελικά έγινε προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα εκατέρωθεν και η διαδικασία συνεχίστηκε...

Τελικά, κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα δεν προέκυψε αναφορικά με τα αιτήματα των αγροτών, από την σχεδόν 3ωρη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου με το επιτελείο του ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των αγροτών. Δυσαρεστημένοι δήλωσαν οι αγρότες, δια στόματος Μπούτα, από τα όσα συζητήθηκαν, γι’ αυτό και δηλώνουν έτοιμοι να παραμείνουν στα μπλόκα και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Κάλεσαν, λοιπόν, όλο τον αγροτικό και όχι μόνο κόσμο να δώσει το «παρών» και να στηρίξει το μεγάλο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα, ενώ ιδιαίτερη πρόσκληση έγινε στους Αθηναίους πολίτες να συμμετάσχουν κι εκείνοι δυναμικά.

«Αν ικανοποιούσε η κυβέρνηση μέρος αυτού θα μπορούσαμε να πάρουμε ανάσες επιβίωσης. Αυτό που βιώνουμε είναι ένας αγώνας επιβίωσης. Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει τα πάντα δεν έχει προοπτική ο μέσος αγρότης», υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μπούτας μετά τη συνάντηση. «Από τη συζήτηση δεν προέκυψε απολύτως τίποτα θετικό για τα αιτήματα που υποβάλαμε. Η κυβέρνηση και τα στελέχη της κάνουν λογοπλασίες. Το μισό ψέμα που λένε είναι χειρότερο και από ένα ολόκληρο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι φέτος δεν υπήρξε καμία δέσμευση με την άρνηση της κυβέρνησης να εδράζεται στις δεσμεύσεις που έχουν από την ΕΚΤ, την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΚΑΠ.

Αναφορά έγινε και από πλευράς Μπούτα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι παρουσία του πρωθυπουργού. Ο ίδιος επεσήμανε ότι κατάφεραν να κατακτήσουν το αφορολόγητο, τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών στον ΟΓΑ και να σταματήσουν τα δικαστήρια σε βάρος τους. Κατακτήσεις σημαντικές αλλά όχι ικανές για την επιβίωση των αγροτών. Μια ακόμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και φέτος δε θα είχε νόημα κατά το Βαγγέλη Μπούτα γιατί δε θα μπορούσε να τους πει περισσότερα από όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον υπουργό. «Όσοι μας κατηγορούν ότι πουλήσαμε πέρυσι τον αγώνα, ας μην κάνουν χρήση των όσων κατακτήσαμε από τον πρωθυπουργό. Πέρυσι κερδίσαμε πράγματα αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Η προπαγάνδα κάποιων γίνεται για να μην υπάρξουν αγώνες», υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μπούτας.

Αποστόλου: Από δω και πέρα θέμα των αγροτών το πώς θα κινητοποιηθούν

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου χαρακτήρισε ως σημείο αναφοράς για τους αγρότες την κατάκτηση του αφορολόγητου και εθνικής σύνταξης. «Πιστεύω ότι υπήρξαν θέματα στα οποία δεν υπήρχαν αντιδράσεις. Άρα κινούμαστε σε θετική κατεύθυνση ως προς αυτά. Από κει και πέρα είναι δικό τους θέμα το πώς θα κινητοποιηθούν αλλά και η μορφή του αγώνα που θα επιλέξουν», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Αποστόλου κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν ρυθμίσεις για δημοσιονομικά ζητήματα τις οποίες η κυβέρνηση έχει υπογράψει και δεν μπορούν να ανατραπούν., γι’ αυτό και τέτοιου είδους θέματα δε συζητήθηκαν στη συνάντηση. «Υπάρχει μια δεδομένη ΚΑΠ. Την εφαρμόζουμε και προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη. Ξεκίνησε η χρονιά δύσκολα. Προσπαθούμε να μαζέψουμε τις εκτιμήσεις για να αρχίσουμε τις αποζημιώσεις σε χώρους ευαίσθητους όπως η κτηνοτροφία», υπογράμμισε ο υπουργός.

Αναφορικά με το εργόσημο, που ήταν ένα μεγάλο ζήτημα τον αγροτών ο υπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με αυτό. «Είναι ανοιχτό το ζήτημα. Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων δεν είναι εύκολο πράγμα. Πρέπει να ληφθούν πολλά πράγματα υπ’ όψιν». Ενώ για το ασφάλιστρο ανέφερε ότι ήταν μια ρύθμιση που χρειαζόταν οι αγρότες, λέγοντας ότι «το κομμάτι που αφορά στο ασφάλιστρο του 2016 να μεταφερθεί να πληρωθεί σε βάθος χρόνου το 2017».

Αναφορικά με το ακατάσχετο ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι για το ποσό των 5000 ευρώ θα δοθεί μάχη ώστε να καθιερωθεί. «Από κει και πέρα το ακατάσχετο είναι πολύ πιο πάνω. Δεν κινούνται οι αναγκαστικές διαδικασίες, ειδικά για τον αγροτικό χώρο, ακόμη και για πολύ μεγαλύτερα ποσά από τις 5000. Εκ των πραγμάτων το ακατάσχετο είναι πολύ ψηλά».

Το υπουργείο οικονομικών εξετάζει τεχνικά το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ

Από φορολογικής πλευράς η υφυπουργός οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου κατέστησε στους αγρότες σαφή αυτά που ήδη έχουν βγει στη δημοσιότητα. Η βασική ενίσχυση των αγροτών θα φορολογείται κανονικά ως εισόδημα. Οι συνδεδεμένες, η εξισωτική αποζημίωση και το πρασίνισμα της ΚΑΠ δε θα φορολογούνται μέχρι τις 12.000,

ενώ αφορολόγητες θα είναι οι υπόλοιπες ενισχύσεις και αποζημιώσεις.

Το αφορολόγητο και για το 2017 θα ισχύει για τους αγρότες όπως είχε ψηφιστεί, δηλαδή από 8660 μέχρι 9550 ευρώ, ανάλογα με τα παιδιά της οικογένειας, ενώ τα ίδια ποσά ισχύουν και για το τεκμήριο. Ισχύει και για τα τεκμήρια το ίδιο. «Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε κανένα από τα αιτήματά των αγροτών, για 12000 ευρώ αφορολόγητο, τουλάχιστον με την έννοια που το θέτουνε οι αγρότες», επεσήμανε η υφυπουργός.

Αναφορικά με το ακατάσχετο η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι «το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ που ζητούν οι αγρότες (δηλαδή 1.250 ευρώ για 12 μήνες) είναι το ίδιο ακατάσχετο με αυτό των μισθωτών. Αυτό το εξετάζουμε αν μπορεί να γίνει τεχνικά».

Η ίδια τέλος επεσήμανε ότι θα δοθεί από τη Βουλή παράταση στο χρόνο που χρειάζεται για να μεταβούν κάποιοι αγρότες από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς.

Ολόκληρη η δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, μετά τη συνάντηση με τους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων έχει ως εξής:

«Έγινε μια συζήτηση ζωηρή αλλά και ουσιαστική στα θέματα που αφορούσαν κυρίως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και τις πληρωμές.

Για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, θα επαναλάβω και εδώ αυτό που είπα και στη συνάντηση με τους αγρότες ότι η χρονιά του 2016 έχει ως σημείο αναφοράς την κατάκτηση του αφορολογήτου και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης.

Ειλικρινά εκπλήσσομαι πως ακούστηκαν φωνές για απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης, ουσιαστικά όταν λες ότι αποσύρεις μια ρύθμιση σημαίνει ότι επιστρέφεις στην παλιά. Κα αν συνέβαινε αυτό θα είχαμε 13% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για το σύνολο των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων, του καθαρού εισοδήματος. Σε σχέση με τη ρύθμιση για το φορολογικό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις εκκαθαρίσεις του 2017, μόνο ένα θα σας πω: 66 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους αγρότες από τις προκαταβολές των φόρων των προηγούμενων ετών.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, εμείς επιμένουμε ότι είναι μια ρύθμιση που τη χρειαζόταν ο αγρότης γιατί βγήκε από τη γωνία όπου βρισκόταν και ήρθε στο προσκήνιο.

Στα ζητήματα των πληρωμών είπαμε στους αγρότες ότι υπάρχει μια δεδομένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτήν εφαρμόζουμε και προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη. Και η τάξη που βάλαμε έφερε το αποτέλεσμα των 3,7 δις σε πληρωμές το 2016 που αποτελεί ρεκόρ.

Συζητήσαμε τα ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής. Από την πλευρά των αγροτών τα ζητήματα αυτά μπήκαν προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσέγγισης λέγοντας μας «καταργήστε το τάδε, καταργήστε το άλλο. Με τα δεδομένα που βιώνει η χώρα μας και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει υπάρχουν ρυθμίσεις που δεν μπορούν να ανατραπούν.

Από τη δική μας πλευρά καταθέσαμε 10 σημεία (έναν δεκάλογο) παρεμβάσεων που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί για το κόστος παραγωγής, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το ενεργειακό στη γεωργία, το κομμάτι των ζωοτροφών στην κτηνοτροφία, το εργόσημο, την κάρτα του αγρότη, και βέβαια ένα σωρό άλλα ζητήματα, όπως τις πληρωμές, την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά, το μεγάλο ζήτημα με τις ελληνοποιήσεις κλπ. Τα λέω αυτά γιατί είναι κωδικοποιημένα μέτρα και παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής.

Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, το ξέρετε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά το 2016. Παρ΄όλα αυτά καταφέραμε οι πληρωμές από 12 και 13 μήνες να ολοκληρώνονται σε ένα διάστημα 6 και 7 μηνών. Και η φετινή χρονιά ξεκίνησε πάρα πολύ δύσκολα προσπαθούμε αυτήν την ώρα να ολοκληρώσουμε τις εκτιμήσεις για να προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις, σε τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους όπως είναι η αιγοπροβατοτροφία και γενικότερα η κτηνοτροφία».

Σχετικά με τα μέτρα δημοσιονομικού κόστους και το εργόσημο ο Υπουργός ανάφερε: «Δημοσιονομικού κόστους μέτρα δεν συζητήσαμε. Σας ανέφερα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα που αφορούν το κόστος παραγωγής. Όπως για παράδειγμα το εργόσημο που αποτελεί μέτρο θεσμικού χαρακτήρα που επηρεάζει όμως άμεσα το κόστος παραγωγής του Έλληνα αγρότη».

Για το ασφαλιστικό ο Β. Αποστόλου σημείωσε: «Υπάρχει πράγματι μια επιβάρυνση που αφορά το ασφάλιστρο του 2016. Είπαμε και με τον υφυπουργό Εργασίας ότι το κομμάτι αυτό που αφορά το ασφάλιστρο του 2016 να εξεταστεί πως θα μεταφερθεί για να πληρωθεί σε βάθος χρόνου το 2017. Για το 2017 τουλάχιστον με τις επιστροφές φόρου που θα έχει ο αγρότης θα μπορεί και να υπερκαλύψει και το συγκεκριμένο ποσό για το 2016».

Θα γίνει το συλλαλητήριο

Ειλημμένη είναι η απόφαση για τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου την ερχόμενη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, κ. Βαγγέλης Μπούτας.