Ανήμερα του Βαλεντίνου...

  • Κατηγορία: ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017 21:09

Οι αγρότες κατεβαίνουν στην Αθήνα και δείχνουν τα δόντια τους στην κυβέρνηση, μετά και την άκαρπη συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας.

Το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την τρίτη στις 13:30 μετά το μεσημέρι στην Πλατεία Βάθη στην Αθήνα.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας διαχώρισαν τη θέση τους και αποφάσισαν το Σάββατο (11/02/2017) να μη συμμετάσχουν σε αυτό.

Δεν το βάζουν κάτω και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους οι αγρότες, μετά το «ναυάγιο» της Παρασκευής (10/02/2017) στις συζητήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την υφυπουργό Οικονομικών, τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος.

Εν αναμονή του συλλαλητηρίου της Τρίτης (14/02/2017) στην Αθήνα, οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα τους ενώ σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ωστόσο, τη στιγμή που η πλειονότητα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται επί ποδός εν όψει του παναγροτικού συλλαλητηρίου, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας διαχώρισαν τη θέση τους και αποφάσισαν το Σάββατο (11/02/2017) να μη συμμετάσχουν σε αυτό.

Είχε προηγηθεί συνάντηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Β’ Χαλάστρας. «Αποφασίσαμε ομόφωνα ότι δεν συμμετέχουμε σε κομματική συγκέντρωση», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β’ Χαλάστρας Αχιλλέας Καμπούρης.

Και πρόσθεσε: «Παρά τα πυρά που δεχτήκαμε, όσοι συντασσόμαστε με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας κινούμαστε με γνώμονα την βιωσιμότητα και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, πέραν των πολιτικών πεποιθήσεων που καθένας από εμάς έχει».

Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Νομού Σερρών, Στέργιου Λίτου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο του Προμαχώνα, που μέχρι πρότινος συντασσόταν στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας. «Δεν συμμετέχουμε σε κομματική φιέστα κανενός. Τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα είναι πέραν των κομμάτων και των συμφερόντων που καθένας θέλει να εξυπηρετήσει».

«Όχι» και από τους πωλητές των λαϊκών αγορών στο συλλαλητήριο

Την ίδια στιγμή, στο ίδιο μήκος κύματος με τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας κινήθηκε και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών λαϊκών Αγορών.

Η ομοσπονδία αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο συλλαλητήριο εν όψει της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου την επόμενη μέρα Τετάρτη 15 Φεβρουάριου 2017.

Τι έγινε την Παρασκευή (11/02) στο «ραντεβού» με τον Αποστόλου

Μετά τη χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσο Πετρόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου έκαναν λόγο για «κυβερνητική αδιαλλαξία», ενώ ταυτόχρονα κάλεσαν τους αγρότες σε ενίσχυση των μπλόκων, αλλά και σε συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη

«Απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο για να στηρίξουν, ενεργά, τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Παλεύουμε, με νύχια και με δόντια, να κρατήσουμε τα χωράφια και τα ζώα μας, να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις βιοτικές ανάγκες του λαού μας», ανέφερε – μεταξύ άλλων – η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Ο Βαγγέλης Μπούτας

Από την πλευρά του και ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας κάλεσε τους αγρότες να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ προανήγγειλε κλιμάκωση του αγώνα, με κλείσιμο των εθνικών οδών.

Άκαρπη συνάντηση

Το ραντεβού των εκπροσώπων των αγροτών με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έπεσε στο κενό, καθώς οι μεν πρώτοι έκαναν λόγο «εμπαιγμό και κοροϊδία», ενώ οι δεύτεροι για «ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση», με τους συναρμόδιους υπουργούς να επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε λόγο για γόνιμο διάλογο σε θέματα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, χαρακτηρίζοντας «ζωηρή έως ουσιαστική» τη συζήτηση που έγινε στο υπουργείο.

Είπε επίσης ότι θα δοθεί μάχη για την καθιέρωση ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι κατατέθηκε στους αγρότες ένας δεκάλογος παρεμβάσεων θεσμικού χαρακτήρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η κ. Παπανάτσιου είπε πως ό,τι ψηφίστηκε στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό δεν αλλάζει. Πρόσθεσε επίσης ότι το αφορολόγητο στους αγρότες ισχύει και θα μείνει ως έχει και για το 2017, σημειώνοντας ότι εξετάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωση στο κρασί και το εργόσημο στην οικογενειακή εργασία.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι δόθηκαν διευκρινήσεις για το αφορολόγητο και για το ασφαλιστικό και για όσα ζητήματα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος έγινε γόνιμος διάλογος.

Οι αγρότες του Αιγίου

Οι αγρότες του Αιγίου, οι οποίοι παραμένουν εδώ και 20 ημέρες στο μπλόκο των βενζινάδικων, ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου. Η αναχώρηση θα γίνει στις 9 το πρωί της Τρίτης από το μπλόκο στα βενζινάδικα.