Ο Θωμάς Μπακαλάκος στις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές 2017.

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 29 Μαϊος 2017 17:28

Την Τρίτη 30 Μαΐου στην Αθήνα στην αίθουσα «¨Αρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών, στις 8 το βράδυ, θα παιχτεί η μουσική του νουβέλα ’’Γιούργια στα παλιούρια’’, για κουαρτέτο εγχόρδων του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου.

Το έργο ερμηνεύει το κουαρτέτο εγχόρδων Lanima και είναι μία από τις πέντε νουβέλες της συλλογής «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

Η διάρκειας 17 λεπτών μουσική νουβέλα διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη. Το κάθε μέρος περιλαμβάνει δύο παραγράφους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Θωμάς Μπακαλάκος για τη σύνθεση των έργων του χρησιμοποιεί, ως μέσον έκφρασης την Ελληνική Μουσική Γλώσσα. Θεωρεί υποχρέωσή του ως συνθέτης να απευθύνεται πρώτα στον Ελληνικό λαό, φυσικά στη μητρική μουσική του γλώσσα. Εξάλλου όπως ο ίδιος έχει τονίσει: «όλοι οι μεγάλοι συνθέτες των προοδευμένων μουσικά λαών και κρατών, έγραψαν τα έργα τους στη μητρική μουσική τους γλώσσα».

Το έργο που θα ακουστεί είναι εφαρμογή της Μουσικής Πρότασης του συνθέτη, για τη σύνθεση έργων σύγχρονης ελληνικής λόγιας μουσικής, κατά το τμήμα που αφορά στην αξιοποίηση του δημοτικού τραγουδιού με σύγχρονη μουσική σκέψη.

Οι Ελληνικές Μουσικές Γιορτές 2017 είναι η σοβαρότερη μουσική διοργάνωση της χρονιάς, είναι ο κορυφαίος μουσικός θεσμός, ο οποίος επί δεκαπέντε χρόνια, με δεκάδες συναυλίες κάθε χρόνο, παρουσιάζει μόνο έργα Ελλήνων συνθετών, παλαιών και νέων, με αυστηρά κριτήρια επιλογής. Κορυφαία εφέτος συναυλία, από τις 14 της διοργάνωσης, ήταν η παρουσίαση της όπερας ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΝΤΕΜΠΙΛΙΛ του μεγάλου επτανήσιου συνθέτη Σπύρου Σαμάρα, 113 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου.

Η ψυχή της διοργάνωσης των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών είναι ο εθνικός μας μαέστρος Βύρων Φιδετζής, ο οποίος εκτός των άλλων, με πολύχρονη και επίμονη έρευνα φέρνει στο φως μουσικά αριστουργήματα του παρελθόντος, τα οποία από μικροψυχία ή αδιαφορία πολλών, από όσους διαχειρίστηκαν τα μουσικά πράγματα της πατρίδας μας, άφησαν στην αφάνεια, ενώ αναδεικνύει και έργα νέων Ελλήνων συνθετών.