Πανηγυρική η έναρξη...

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 23:14

Tης 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια...

Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν, το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, οι εκδηλώσεις της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού.

Η φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου και έχει επετειακό χαρακτήρα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Την έναρξη κήρυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κάνοντας λόγο για μια ξεχωριστή μέρα και τονίζοντας πως η καρδιά του πολιτισμού χτυπά στην Καρδίτσα. «Μέσα από τον πολιτισμό μπορούμε να κάνουμε μία αντίσταση παραγωγής. Με τα Καραϊσκάκεια βγάζουμε την Καρδίτσα μπροστά σε όλο τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου και του δημάρχου Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Τιμόθεος έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και σε όλους τους εθελοντές και ευχήθηκε στους φιλοξενούμενους καλή διαμονή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος χαρακτήρισε τα Καραϊσκάκεια ως μία από τις κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θέτουν την Καρδίτσα στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη όχι μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά διεθνώς.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αλεξάκος καλωσόρισε τα χορευτικά συγκροτήματα στην Καρδίτσα, συνεχάρη όλους τους διοργανωτές και τους εθελοντές και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις.

Τη σκυτάλη έλαβε η Χορευτική Ομάδα Μανώλη Καπετανάκη από τη Σαλαμίνα και στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή χορευτικά συγκροτήματα της Καρδίτσας.

Στην έναρξη συμμετείχε και η Δημοτική Φιλαρμονική Καρδίτσας δίνοντας το δικό της ΄΄χρώμα΄΄.

Κείμενα διάβασαν ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Παύλος Βησσαρίου, που είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια της έναρξης, και η ηθοποιός Βασιλική Μακρή. Επιμέλεια κειμένων: Γιάννης Μετζικώφ, σκηνογράφος-ενδυματολόγος. Συμμετείχαν επίσης τα μέλη του Δημιουργικού Εργαστηρίου του Θεάτρου ΟΨΕΙΣ.

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλου

23 Απριλίου 1967: Στην επέτειο για τα 140 χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Καραίσκάκη, και ενώ η χώρα έχει μόλις μπει στη σκοτεινή επταετία της δικτατορίας, ξεκινά στην Καρδίτσα μια παράδοση, αμέσως μετά το Μαυρομμάτι, να τιμά τη μνήμη του ήρωα σε ανοιχτούς χώρους της πόλης μας. Πενήντα χρόνια αργότερα, βρισκόμαστε ξανά σε δύσκολες οικονομικές εποχές, στην ίδια πόλη, να μετέχουμε κάθε χρόνο χωρίς διακοπή στη γιορτή αυτή.

Μισός αιώνας υπαρκτού πλούτου πάνω στη σκηνή των Καραϊσκακείων με τα δρώμενα, τις μουσικές και τους χορούς να συνθέτουν το μωσαϊκό: οι ντόπιοι σύλλογοι έχουν παρουσιάσει εδώ τόσα ήθη και έθιμα της ελληνικής παράδοσης, καλλιεργώντας κάθε χρόνο και περισσότερο τις ικανότητες και την αγάπη τους για τη λαογραφία. Ωστόσο η πιο σημαντική επίδραση υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια η συμμετοχή του κόσμου και η παίδευση του κοινού τους.

Είναι η αναγνωρισμένη πορεία ενός χρυσού Ιωβηλαίου για το θεσμό των Καραϊσκακείων φέτος που βάρυνε στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να βγάλει πρώτη φορά τα κειμήλια από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης της ώστε να εκτεθούν στη μικρή μας επαρχιακή πόλη. Έτσι οι Καρδιτσιώτες και οι Θεσσαλοί ευρύτερα, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας στην έκθεση που εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας και προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2017.

Με αφορμή το θέμα της έκθεσης αυτής, τα φετινά Καραϊσκάκεια είναι αφιερωμένα στην ιδέα του Φιλελληνισμού, ένα ιστορικό φαινόμενο με παγκόσμια απήχηση από τη Γαλλία μέχρι την Αμερική, όπου ο ανώτερος σκοπός της ελληνικής επανάστασης έγινε γνωστός και σεβαστός, ένα φαινόμενο τόσο συμβατό με το διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης και το τιμώμενο ιστορικό πρόσωπο του Καραϊσκάκη.

Για τον ευφυή πολέμαρχο με την αποστομωτική ειλικρίνεια που δεν υπέκυψε στις μικρότητες της πολιτικής εξουσίας. Για τον φιλότιμο αρχηγό του ελληνικού ξεσηκωμού, που γεννήθηκε, βαπτίστηκε Γεώργιος και ξεψύχησε ανήμερα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, διαγράφοντας ένα κύκλο ζωής που παρέσυρε στην ανεξαρτησία ένα ολόκληρο έθνος. Για τον άνθρωπο που κέρδισε την ελευθερία τη δική του και της φυλής του, είμαστε εδώ, στην πατρίδα του, σε καιρό πια ειρηνικό 190 χρόνια μετά το θάνατό του, να τιμούμε τον ήρωα Καραϊσκάκη σκορπίζοντας πανανθρώπινο μήνυμα συναδέλφωσης: με το λαϊκό πολιτισμό και την προφορική μας παράδοση, τριγυρισμένοι από την ελληνική και τις διεθνείς κουλτούρες.

Για τα φετινά επετειακά Καραϊσκάκεια, ευχές στην πόλη μας να τα εκατοστίσει!