«Εκκλησιάζουσες» στον Ελληνόπυργο

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 16:03

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνοπύργου «Ο Άγιος Αθανάσιος» παρουσιάζουν τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνηαπό την «Πειραματική Σκηνή» του Θεάτρου Όψεις στον αρχαιολογικό χώρο του πύργου Ελληνοπύργου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνοπύργου «Ο Άγιος Αθανάσιος» σας προσκαλούν την Πέμπτη 3 Αυγούστου και ώρα 18.30 στην παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από την «Πειραματική Σκηνή» του Δημιουργικού Εργαστηρίου Θεάτρου Όψεις στον αρχαιολογικό χώρο του πύργου Ελληνοπύργου του Δήμου Μουζακίου. Ο αρχαίος πύργος βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, σε μία θέση ιδιαίτερα προνομιακή, καθώς μπορούσε να ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής θεσσαλικής πεδιάδας, από την περιοχή των Τρικάλων μέχρι τον Δομοκό, και χρησίμευε πιθανότατα ως «φρυκτώριον» για τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω φωτεινών σημάτων σε άλλες θέσεις με τις οποίες είχε άμεση οπτική επαφή.

Η πολιτική κωμωδία - σάτιρα, «Εκκλησιάζουσες», είναι  το προτελευταίο έργο του Αριστοφάνη, που μέσα από μια κωμική φόρμα και σπαρταριστά επεισόδια παρουσιάζει τα στραβά και τ’ ανάποδα του ανθρώπου και της κοινωνίας - κι αυτό είναι που φέρνει  τον Αριστοφάνη τόσο επίκαιρο στις μέρες μας. Ο  ίδιος ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου και δείχνει τη διαφθορά και τις ανισότητες που  έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Για το λόγο αυτό, οι  Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, τον ρόλο της οποίας ερμηνεύει η ηθοποιός Βασιλική Μακρή,  αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, πηγαίνουν κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.  

Συμμετέχουν τα μέλη του Δημιουργικού Εργαστηρίου Θεάτρου: Ασημακόπουλος Παναγιώτης - Γκαραγκούνη Ευανθία – Κυριαζή Ερμιόνη  - Κούτσικος Σωτήρης - Κουτελίδα Μαριάννα- Παπαγεωργίου Βάϊος – Παπουτσής Λευτέρης - Πατραμάνη Μάγδα – Σκάρλου Εύα - Σπανού Ρίτα - Σταμούλης Γιάννης - Τασούλης Σταύρος.  Σκηνοθεσία – Προσαρμογή – Σκηνικά – Κοστούμια: Παύλος Βησσαρίου - Βασιλική Μακρή. Μουσική σύνθεση: Γιάννης Μπάτρας. Χορικά: Γιάννα Πούλιου - Βασιλική Μακρή.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.