Ένα ενδιαφέρον συνέδριο…

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 18:10

«Φυτά και βότανα στον λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη» είναι το θέμα του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που οργανώνουν από κοινού το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 20-21 Οκτωβρίου 2017.

«Φυτά και βότανα στον λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη» είναι το θέμα του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που οργανώνουν από κοινού το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 20-21 Οκτωβρίου 2017. Συνδιοργανωτές μας η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας.

Για το συνέδριο, η κ. Βάσω Κοζιού αναφέρει σχετικά

Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη νέων στοιχείων, που αφορούν στα αυτοφυή και καλλιεργήσιμα φυτά και βότανα και στην αξιοποίησή τους από την οικοτεχνία, τη γεωργία και τη βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων, ποτών και καλλυντικών. Επίσης, αναμένουμε να αναδειχτούν οι θεραπευτικές ιδιότητές τους, η χρήση τους στη λαϊκή και εναλλακτική ιατρική, στις θρησκευτικές και μαγικές τελετουργίες, ο ρόλος της επιστήμης στην έρευνα και ερμηνεία αυτών, η ιαματική εμπειρία, όπως αυτή μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά και πώς η λαϊκή μούσα τα ύμνησε.

Όλοι οι πολιτισμοί του κόσμου μέσα από τους μύθους και τις παραδόσεις τους αναφέρονται στις θεραπευτικές και ευεργετικές χρήσεις των φυτών. Στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων τα φυτά και τα βότανα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στις διάφορες τελετουργίες, που σκοπό είχαν να διώξουν τη λύπη, να θεραπεύσουν τις ασθένειες και να ξεγελάσουν τον θάνατο. Για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και βοτάνων αντλούμε πολλά στοιχεία από την πλούσια παρακαταθήκη που μας κληροδότησε ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, αλλά και ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός, ο Αέτιος, ο Ορειβάσιος, ο Παύλος Αιγινίτης κ. ά. . Σήμερα η επιστήμη πατώντας πάνω στην Ιπποκρατική αντίληψη της συνολικής αρμονίας του οργανισμού προσπαθεί να τεκμηριώσει επιστημονικά ό,τι ξεπροβάλλει μέσα από τη λαϊκή παράδοση. Και είναι πολλά και πολύτιμα αυτά που παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά.

Είμαι σίγουρη ότι η επιτυχία του είναι εξασφαλισμένη, αφού σημαντικοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μελετητές, λαογράφοι και ερευνητές της τοπικής ιστορίας θα είναι μαζί μας για τρεις μέρες και θα προσπαθήσουν με τις εισηγήσεις τους να φέρουν στο φως νέα στοιχεία, αλλά και να τονίσουν τη σπουδαιότητα των φυτών και των βοτάνων διαχρονικά.

Για να οργανωθεί αυτό το Συνέδριο βοήθησαν πολλοί και θα ήθελα εκ μέρους του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» να τους ευχαριστήσω. Καταρχήν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την επιστημονική στήριξή που μας προσφέρει τα τελευταία 17 χρόνια, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων για την υλική και ηθική στήριξή τους.

Ευχαριστούμε θερμά τους Πολιτιστικούς Συλλόγους: Θεσσαλικό Χοροστάσι, Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο «Καλλίχορος», το Κέντρο Χορού Τρικάλων «ΤΡΙΚΚΗ», τον Μορφωτικό Σύλλογο Κρανιάς και το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού «ΧΟΡΙΑΜΒΟΣ» για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα που ετοιμάσαμε με πολλή αγάπη για το καλωσόρισμα των εισηγητών και συνέδρων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στους χορηγούς μας, τα Βιβλιοπωλεία Παιδεία, το φωτογραφείο Φως και Γραφή, τον Ξυλόφουρνο Ζυμωτό, την Πιτσαρία Μιλανέζα και το ξενοδοχείο Άστρον, που παρόλη την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας και συνακόλουθα και αυτοί, μας στήριξαν και σ’ αυτό το Συνέδριο, όπως και στα προηγούμενα.

Ευχαριστώ τον Πέτρο Αποστόλου για την παραχώρηση του Δημοτικού Κινηματοθέατρου για την πανηγυρική έναρξη της εναρκτήριας Συνεδρίας, την ΕΡΤ3 , όλα τα Μ.Μ.Ε. και όλους όσοι βοήθησαν στην προετοιμασία αυτού του Συνεδρίου. Τέλος ευχαριστώ τη αγαπητή μας Βανέσσα Στυλοπούλου, που ανέλαβε την παρουσίαση του προγράμματος

Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ οφείλω στον πρόεδρο Ευάγγελο Αυδίκο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γιατί είναι πάντα δίπλα μας, έτοιμος να μας βοηθήσει με την επιστημονική του κατάρτιση σχεδόν σε όλα τα βήματά μας.

 

Ευάγγελος Αυδίκος - Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Πρόεδρος Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής

Η συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας/Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας ΑΠΟΛΛΩΝ συνεχίζεται αδιατάρακτα και δημιουργικά με τη διοργάνωση του 6ου συνεδρίου. Μας συνδέει η αγάπη για τον λαϊκό πολιτισμό και η διάθεση συναντίληψης στη σχέση πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας προάγοντας τόσο την επιστημονική έρευνα όσο και την ανάγκη να αναδειχθούν χρήσιμες διαστάσεις της παράδοσης για αξιοποίησή τους πολλαπλώς στο παρόν. Η 6η διοργάνωση έχει ως θέμα της τα αρωματικά φυτά και τα βότανα, ένα προνομιακό πεδίο της οικονομίας για την ανάταξη της περιφέρειας . Η στροφή σε μια άλλου τύπου διατροφή και η επανεκτίμηση του θεραπευτικού και διατροφικού πλούτου των βοτάνων και των φυτών φέρουν στην επικαιρότητα τον ορεινό όγκο και την περιφέρεια ως έναν ελκυστικό βιότοπο για πολιτισμικούς και οικονομικούς λόγους. Μια γνώση εμπειρική επανέρχεται στην επικαιρότητα και το συνέδριό μας επιχειρεί να αναδείξει την παρουσία της σε όλες τις μορφές της οικονομίας, της τέχνης, της λαϊκής ιατρικής, της χρήσης της από τις σύγχρονες επιστήμες.