Προσκύνηση των μάγων...

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016 19:35

Ομιλία με θέμα την προσκύνηση των μάγων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας


Γιατί να συνυπάρχουν μια επική σκηνή μάχης, ένας ετοιμόρροπος μεσαιωνικός ναός και ένα βλαστάρι δέντρου σε έναν ημιτελή πίνακα, με κεντρικό θέμα το Θείο Βρέφος που δέχεται τα δώρα των τριών μάγων; Σε τι μπορεί να εξυπηρετούν οι τρεις γενναιόδωρες ανατολίτικες φιγούρες με τις συμβολικές προσφορές τους και πως παγανιστικές παραδόσεις «παντρεύονται» εκεί με τη Νέα Θρησκεία; Προφήτες, άγιοι, τραπεζίτες, ξακουστοί πάτρωνες των τεχνών, όπως οι Μέδικοι, αλλά και προσωπογραφίες των ίδιων των καλλιτεχνών συνθέτουν έναν κόσμο, που μας διαφωτίζει περισσότερο για την εποχή των ίδιων των έργων τέχνης παρά για τα γεγονότα που αναπαριστούν.
Αυτό θα είναι το θέμα της ομιλίας του εικαστικού Κωνσταντίνου Μπιλιούρη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Τίτλος της ομιλίας είναι «Η Ιερή Τριάδα ως αφετηρία: αποσυμβολισμός και ανάλυση ζωγραφικών έργων της Αναγέννησης με θέμα την προσκύνηση των μάγων». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Διάσημα έργα των Da Vinci, Filippo Lippi, Botticelli κά. με θέμα την προσκύνηση των μάγων θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν με έμφαση στα σύμβολά τους, ενώ θα επιχειρηθεί η αναγωγή τους στις τρέχουσες θεολογικές αντιλήψεις και ιστορικές συνθήκες.
Ζητούμενο της παρουσίασης είναι, με αφορμή ένα οικείο και επίκαιρο, λόγω των ημερών, εικονογραφικό θέμα, κοινό και ομιλητής να προβληματιστούν γύρω από ζητήματα εγγενή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της εικαστικής έκφρασης, μέσα στο συνυφασμένο με τις έννοιες του πολιτισμού και της τέχνης χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.