9η ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 21:27

ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ «Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΚΟΥΦΙΤΣΑ» ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ ΣΤΗΝ 9η ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Ένα πολύ σημαντικό παιδαγωγικό γεγονός για μικρούς και μεγάλους, τους φίλους των παραμυθιών θα παρουσιαστεί στην Καρδίτσα στα πλαίσια της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας που θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 19 Μαρτίου 2017. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί το παραμύθι «Η Πράσινη Σκουφίτσα» της διακεκριμένης συγγραφέως και ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου σε μουσική του διάσημου συνθέτη Γιώργου Κουρουπού την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 στην πόλη της Καρδίτσας.

Πρόκειται για μια σημαντική εκπαιδευτική και παιδαγωγική πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας να παρουσιάσει για πρωτη φορά ζωντανά στην Καρδίτσα ένα ολοκληρωμένο μουσικό παραμύθι διακεκριμένων δημιουργών με τη συμμετοχή σολίστ, σχολικών χορωδιών, ορχήστρας κρουστών και πιάνου. Την αφήγηση θα κάνει η ίδια η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου πλαισιούμενη από ένα μεγάλο επιτελείο συντελεστών και με την παρουσία του ίδιου του Γιώργου Κουρουπού. Πρόκειται για τη συνέχεια της Κοκκινοσκουφίτσας που με πολύ ευρηματικό και έξυπνο τρόπο η ποιήτρια δημιουργεί ένα καινούργιο οικολογικό παραμύθι με αμεσότητα και επικαιρότητα στη σύγχρονη ζωή. Η πανέμορφη μουσική του Γιώργου Κουρουπού δένει απόλυτα με το κείμενο δημιουργώντας μαγευτικές παραμυθένιες εικόνες.

Παράλληλα κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, διάσημος Συνθέτης και Μαέστρος, Καθηγητής Σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (ΗΠΑ), Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ο Συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, τέως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μεγάρου Μουσικής, τέως Πρέδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Ομότιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου ο Συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, ο Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini, η Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Nis (Σερβία) Suzana Kostic θα παρευρεθούν ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 9η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, οι οποίοι με τις χρήσιμες συμβουλευτικές – επιμορφωτικές παρεμβάσεις τους προς τις μαθητές - Χορωδούς και τους καθηγητές μουσικής, δίνουν το στίγμα της παιδευτικής αξίας της όλης συμμετοχής και διαδικασίας.

Η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, η οποία διοργανώνεται από το 2008 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποτελεί σπουδαίο Εκπαιδευτικό και Καλλιτεχνικό γεγονός με πρωταγωνιστές μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων όλης της Χώρας και του Εξωτερικού, όπως την Ιταλία, τη Σερβία και τη Ρωσία.

Η φετινή διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών επιφυλάσσει Χορωδιακά Εργαστήρια σε έργα των Γ. Κουρουπού, Θ. Αντωνίου, Γ. Δροσίτη, Κ. Ευαγγελάτου, τα οποία θα ερμηνευτούν στο τέλος της κάθε βραδιάς, μετά από εργαστηριακή-κοινή δουλειά των Χορωδιών, υπό τη διεύθυνση διακεκριμένων Μαέστρων από το Εξωτερικό(Kostic, Kuyumdziev, Quadrini) και την Ελλάδα.

Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών αποτελεί μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα του Νομού Καρδίτσας.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ένας μεγάλος θεσμός, με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας, έχει καθιερωθεί πια στην Καρδίτσα.

Εκατοντάδες μαθητές δουλεύουν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να προσφέρουν ένα σπουδαίο μουσικό αποτέλεσμα. Η άριστη συνεργασία διευθυντή, Συλλόγου Διδασκόντων και εξειδικευμένου και δυναμικού Καθηγητή Μουσικής δείχνει ότι μπορεί να γίνουν θαύματα στη σχολική πραγματικότητα.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιουργία του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ και διαγωνισμούς. Βασική επιδίωξη είναι μέσω της εκδήλωσης η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την Αρχαία Ελληνική μουσική, το εκκλησιαστικό μονοφωνικό μέλος, την πολυφωνική μουσική του 15ου-16ου αιώνα αλλά και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Παράλληλα αναδεικνύεται το τεράστιο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο των εμπνευσμένων Καθηγητών μουσικής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω του χορωδιακού Εργαλείου.

5.500 Εκτελεστές – Μουσικοί - Χορωδοί, από πολλά μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού, θα λάβουν μέρος στο μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών που γίνεται στην Ευρώπη στα πλαίσια του 35ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

Oι καλύτερες Χορωδίες της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών –όπως έχει καθιερωθεί- θα εκπροσωπήσουν το Φεστιβάλ και την Ελλάδα σε μεγάλους διαγωνισμούς και Φεστιβάλ του εξωτερικού (Ιταλία, Σερβία).

Φέτος η 9η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Umberto Giordano (1867-1948) για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, Georg Philipp Telemann (1681-1767) για τα 250 χρόνια από τη γέννησή του, Antonio Lotti (1667-1740) για τα 350 χρόνια από τη γέννησή του, Giovanni Francesco Anerio (1567-1630) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Claudio Monteverdi (1567-1643) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Gioseffo Zarlino (1517-1590) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή του και Heinrich Isaac (1450-1517) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του.

Ο γνωστός παρουσιαστής της τηλεόρασης και του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, Αλέξης Κωστάλας, θα είναι ο παρουσιαστής του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Μουσικής, της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών, που θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 19 Μαρτίου 2017 στο Νομό Καρδίτσας.