Αρκουδάκι στη Λίμνη Πλαστήρα

  • Κατηγορία: Επικαιρότητα
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 12:24

 

Μια βόλτα στο οικοσύστημα της Λίμνης Πλαστήρα, μας προσφέρει πολλές συγκινήσεις.

Ο Γιάννης Μαλέτσικας φωτογράφησε ένα μικρό αρκουδάκι που του έδωσε και το όνομα Μαρικάκι...

Μια βόλτα στο οικοσύστημα της Λίμνης Πλαστήρα, μας προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Κάνοντας μια βόλτα μέσα στα δάση, μπορεί κανείς να συναντήσει ένα σωρό ζώα. Από χελώνες και σκίουρους, μέχρι και αρκούδες.

Ο Γιάννης Μαλέτσικας ανέβασε στο προφίλ του στο facebook ένα μικρό αρκουδάκι που όπως αναφέρει, το έχει συναντήσει και άλλες φορές.

Άλλος φίλος σχολιάζει: αρκετά φοβητσιάρικο ζώο πάντως, Γιάννη! μιλάω από προσωπική εμπειρία που απέκτησα με μια συνάντηση που είχα με μητέρα που συνοδεύονταν από τρία ανήλικα παιδιά της...

Η φωτογραφία τραβήχτηκε κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο στου Καραμανώλη, αλλά το αρκουδάκι βολτάρει σε όλη την περιοχή.

Σκίουρος ή βερβερίτσα

Στα δάση, συναντάει κανείς σκιουράκι, χελώνες, λαγούς και πολύ όμορφα πτηνά με ομορφότερο όλων να είναι ο Τσαλαπετεινός.

Το ζώο σκίουρος ονομάζεται αλλιώς και βερβερίτσα. Η λέξη σκίουρος είναι σύνθετη από τις λέξεις σκιά+ουρά. Είναι ένα μικρό θηλαστικό και τρωκτικό. Ο σκίουρος κατάγεται από την οικογένεια των Σκιουρίδων. Σκίουροι υπάρχουν παντού στον κόσμο εκτός από την Αυστραλία, τη Νέα Γουινέα, τη Μαδαγασκάρη και την Ανταρκτική.

Μερικοί σκίουροι έχουν ουρά που έχει μήκος όσο και το σώμα τους. Τα πισινά πόδια του σκίουρου είναι μεγάλα ενώ με τα μπροστινά μπορεί να κρατάει την τροφή του. Οι σκίουροι έχουν διάφορα χρώματα ανάλογα με το είδος τους: μαύρο, κόκκινο, γκρίζο, καφέ και λευκό. Το τρίχωμά τους είναι διπλό. Από μέσα είναι πυκνό και απαλό ενώ απέξω έχει μακριές, σκληρές τρίχες. Τα αυτιά του είναι στητά (όρθια και ακίνητα) και τριγωνικά. Τροφή τους είναι: καρύδια, καρποί, φρούτα, έντομα, αυγά μικρών θηλαστικών, πουλιών. Κάποιοι σκίουροι του εδάφους πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Υπάρχουν σκίουροι που γεννούν 1 φορά το χρόνο και σκίουροι που γεννούν 2 φορές το χρόνο. Αυτοί που ζουν στο έδαφος γεννούν 6 έως 9 μικρά, ενώ αυτοί που ζουν στα δέντρα γεννούν 2 έως 4 μικρά. Τα σκιουράκια γεννιούνται με κλειστά μάτια και χωρίς τρίχωμα. Μετά από έναν μήνα ανοίγουν τα μάτια τους και μετά λίγο καιρό μπορούν να βγουν από τη φωλιά τους.

Σε κάποιες χώρες τρώνε το κρέας τους (Η.Π.Α.). Σε άλλες θεωρούν πολύτιμη τη γούνα τους (Ρωσία, Καναδάς).