Εικόνα εγκατάλειψης...

Παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις στο Νεοχώρι, του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Τρικάλων.

Τα τέσσερα κτίρια που έγιναν σε έκταση 10 στρεμμάτων που παραχώρησε ο τέως δήμος Νεβρόπολης Αγράφων επί δημαρχίας Σωκράτη Κρομμύδα, έχουν εγκαταλειφθεί και χωρίς καμία συντήρηση καταστρέφονται...

Τα υπόλοιπα κτίρια που ήταν να κατασκευαστούν και ανάμεσά τους, ναυταθλητικό κέντρο και αμφιθέατρο 300 θέσεων, έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες...

Άραγε, έχουν εκπληρωθεί οι όροι της Δωρεάς και τι κάνει ο δήμος για να πιέσει το πανεπιστήμιο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του;

Εδώ και 22 χρόνια στα γειτονικά μας Τρίκαλα λειτουργεί το (ΤΕΦΑΑ), τμήμα Αγωγής και Αθλητισμού.

Πριν από 17 χρόνια και συγκεκριμένα το 2000, το ΤΕΦΑΑ απέκτησε έκταση 10 στρεμμάτων στην παραλίμνια περιοχή του Νεοχωρίου στην λίμνη Πλαστήρα ύστερα ΔΩΡΕΑ του δήμου Νευρόπολης (Ν. Καρδίτσας) με σκοπό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις προκειμένου οι φοιτητές να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στις δραστηριότητες ανοικτού χώρου.

Η παραχώρηση έγινε μετά από συντονισμένες ενέργειες του τότε δημάρχου Νεβρόπολης αείμνηστου Σωκράτη Κρομμύδα. Εκείνη την εποχή, μιλούσαμε για πολύ σημαντικές εγκαταστάσεις που θα περιλάμβαναν κτίρια για την διαμονή των φοιτητών, γραφεία, εργαστήρια και αμφιθέατρο 300 θέσεων. Επίσης, η προοπτική ήταν να δημιουργηθεί και ένα πρότυπο ναυταθλητικό κέντρο.

Πριν μερικά χρόνια, το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατασκεύασε αρχικά τέσσερα κτίρια με σκοπό να εξοπλιστούν για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ξενώνες των φοιτητών. Φτιάχτηκε η περίφραξη και εκεί τελείωσαν όλα. Τα κτίρια ουδέποτε εξοπλίστηκαν και ουδέποτε διέμεινε κανένας. Ποτέ δεν είδαμε στην περιοχή φοιτητή να κάνει πρακτική άσκηση ή οποιαδήποτε άλλη εκπαίδευση.

Τι έλεγε το ΤΕΦΑΑ

Στις 21 Μαΐου 2015 γιορτάστηκαν στα Τρίκαλα τα 20 χρόνια από την ίδρυση του ΤΕΦΑΑ. Εκεί, ακούσαμε από το στόμα του καθηγητή Δημήτριου Ελ. Σούλα, τα παρακάτω:

Το 2000 το ΤΕΦΑΑ απέκτησε έκταση 10 στρεμμάτων στην παραλίμνια περιοχή του Μέγδοβα (λίμνη Πλαστήρα) ύστερα από δωρεά του δήμου Νευρόπολης (Ν. Καρδίτσας) όπου δημιούργησε κατάλληλες εγκαταστάσεις προκειμένου οι φοιτητές να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στις δραστηριότητες ανοικτού χώρου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε λίγο τελειώνουν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 1000 μ² οι οποίες κτίστηκαν στον χώρο του Τμήματος, στις οποίες περιλαμβάνονται γραφεία και εργαστήρια καθώς και αμφιθέατρο 300 θέσεων.

Είπαν την αλήθεια...

Στις 15 Ιουν 2015, λίγες μέρες από τον θάνατο του Σωκράτη Κρομμύδα το ΤΕΦΑΑ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του... Στην ανακοίνωση αυτή διαβάζουμε ορισμένες αλήθειες.

Ας δούμε την ανακοίνωση:

«Έφυγε» ο Σωκράτης Κρομμύδας ένας φίλος του ΤΕΦΑΑ

Έφυγε από κοντά μας πριν από μερικές μέρες ο Σωκράτης Κρομμύδας ένας ειλικρινής φίλος μας και του ΤΕΦΑΑ της πόλης μας.

Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Σωκράτη Κρομμύδα σκόρπισε θλίψη στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΦΑΑ. Διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους περισσότερους από εμάς αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του ένα πραγματικό φίλο ο οποίος κυρίως με τις πράξεις του στήριξε και στήριζε το ΤΕΦΑΑ.

Έφυγε ένας άνθρωπος ο οποίος στα δύσκολα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ, τότε που οι γνωστοί κίνδυνοι καραδοκούσαν ακόμη για την μεταφορά της έδρας του Τμήματός μας από την πόλη μας προβάλλοντας αίολα επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα ότι στα Τρίκαλα δεν υπάρχει το υγρό στοιχείο για την διδασκαλία των ναυταθλητικών αγωνισμάτων.

Τότε θέσαμε το ζήτημα στον αείμνηστο Σωκράτη Κρομμύδα, Δήμαρχο της Νευρόπολης, να γίνει δωρεά μιας ικανής έκτασης στην παραλίμνια ζώνη του Μέγδοβα.

Οι προσπάθειες ήταν συνεχείς, επίπονες και των δυο μας για να αρθούν οι πάσης φύσεως δυσκολίες που συναντήσαμε και να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις υπήρχαν σχετικά με την δωρεά και όχι παραχώρηση της έκτασης που ζητούσαμε.

Πράγματι μετά από τρία χρόνια προσπαθειών υπεγράφησαν τα συμβόλαια μεταξύ του Δήμου Νευρόπολης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο γνωστό κέντρο ‘Παυσίλιππο’, στις 5 Δεκεμβρίου 2001, παρουσία του εκλιπόντα Δημάρχου Σωκράτη Κρομμύδα και του τότε Προέδρου του ΤΕΦΑΑ Ιωάννη Θεοδωράκη.

Ο Δήμος Νευρόπολης έκανε δωρεά στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 10 στρέμματα στη θέση ΄φτέρη΄, στην παραλίμνια περιοχή της λίμνης του Μέγδοβα .

Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων των ανθρώπων του ΤΕΦΑΑ εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.

Τον Σωκράτη Κρομμύδα δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Καλό ταξίδι, φίλε Σωκράτη.

Δημήτριος Ελ. Σούλας –Καθηγητής ΤΕΦΑΑ – Π.Θ.

Έκαναν τη δουλειά τους και ξέχασαν τα υπόλοιπα

Από την ανακοίνωση αυτή συμπεραίνουμε ότι το ΤΕΦΑΑ χρησιμοποίησε την έκταση αυτή και τις λίγες στοιχειώδεις εγκαταστάσεις, απλά για να αποδεικνύει ότι διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να λειτουργεί το τμήμα. Υποθέτουμε ότι οι ανύπαρκτες εγκαταστάσεις μπορεί να δίνουν και μόρια για την θετική αξιολόγηση του τμήματος.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι “στα δύσκολα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ, τότε που οι γνωστοί κίνδυνοι καραδοκούσαν ακόμη για την μεταφορά της έδρας του Τμήματός μας από την πόλη μας προβάλλοντας αίολα επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα ότι στα Τρίκαλα δεν υπάρχει το υγρό στοιχείο για την διδασκαλία των ναυταθλητικών αγωνισμάτων”.

Άραγε, απλά οι γείτονες χρησιμοποίησαν τον χώρο δίπλα στη λίμνη μόνο για να βουλώσουν το στόμα όσων μιλούσαν για έλλειψη χώρου για την διδασκαλία των ναυταθλητικών αγωνισμάτων. Δείχνουν ότι έχουν εγκαταστάσεις που όμως δεν λειτούργησαν και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Ο ρόλος του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Άραγε, τι λέει για όλα αυτά ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα; Υπάρχει άραγε πρωτοκολλημένη έστω και μια επιστολή του δήμου προ το ΤΕΦΑΑ που να ζητάει από το τμήμα να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις και να εκπληρώσει τους όρους της δωρεάς;

Ο Δήμος οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα του δήμου Σοφάδων που πήρε πίσω το αγρόκτημα στο Καρποχώρι, διότι το πανεπιστήμιο δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του.

Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρει το κείμενο της δωρεάς και ας προσπαθήσουμε να πιέσουμε το ΤΕΦΑΑ να ολοκληρώσει και κυρίως να λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις.

Πλήρης εγκατάλειψη

Σήμερα οι εγκαταστάσεις παρουσιάζουν εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Τα ξύλινα κτίρια δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ και άρχισαν να σαπίζουν. Ο φράχτης σε διάφορα σημεία είναι πεσμένος και εκεί που ήταν να γίνει το αμφιθέατρο και τα υπόλοιπα κτίρια, συναντά κανείς φτέρες και αγκάθια.

Η σχετική απαγόρευση

Φυσικά, υπάρχει και η πινακίδα που αναφέρει ότι είναι ιδιωτικός χώρος και απαγορεύεται η είσοδος. Οι βάνδαλοι όμως άρχισαν το έργο τους μιας και ένα παράθυρο είναι εμφανών παραβιασμένο και μια πέτρα έσπασε το τζάμι. Μόνο που κλέφτες έφυγαν άπρακτοι μιας και δεν υπήρχε τίποτα να κλέψουν...