Επίσκεψη στην ΑΛΗΘΕΙΑ του προέδρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Λάππα

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 19:08

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για εμάς η επίσκεψη που πραγματοποίησε στα γραφεία μας ο πρόεδρος και εκτελεστικό μέλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Αναστάσιος Λάππας, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του τοπικούς καταστήματος κ. Κώστα Ζυγογιάννη.

Ο κ. Λάππας μας ενημέρωσε ότι η Τράπεζά το 2016 έδωσε τη μάχη για τη συνεχή βελτίωση της θέσης της σε αυτό το δυσμενές και ανταγωνιστικό περιβάλλον, έχοντας ως προτεραιότητες την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την επανάκτηση της ρευστότητας της μέσω της επιστροφής των καταθέσεων.

Η Τράπεζα κατόρθωσε να επανέλθει σε κερδοφορία, η οποία ανήλθε προ φόρων στα 630 χιλιάδες ευρώ περίπου και μετά τους φόρους στα 510 χιλιάδες ευρώ. Με βάση την κερδοφορία αυτή η συνεταιριστική μας μερίδα αυξάνει κατά 1,55 ευρώ στα 39,68 ευρώ. Επίσης η κερδοφορία ενισχύει ακόμη περισσότερο τα εποπτικά κεφάλαια και με την προσθήκη των κερδών αυτών ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται στο τέλος του 2016 στο 11,35%. (Δείκτης SREP για το 2017 10,25%, το καλύτερο μεταξύ των Συνεταιριστικών Τραπεζών).

Ένα σημαντικό μέρος των κερδών προ προβλέψεων, τα οποία ανέρχονται στα 3,6 εκατομμύρια, κατευθύνθηκε πάλι σε προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου, γιατί πέραν των δυσκολιών που προκύπτουν από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, υπάρχει ανάγκη σχετικής προετοιμασίας λόγω διαφοροποίησης προς το αυστηρότερο των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς από το επόμενο έτος. Σε όλη τη διάρκεια του 2016, η Διοίκηση και οι υπηρεσίες της Τράπεζας εργάστηκαν συστηματικά για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του οικονομικού και τραπεζικού περιβάλλοντος. Το υπόλοιπο των χορηγήσεων αυξήθηκε σε σχέση με το 2015. Όπως ήδη αναφέρθηκε οι καταθέσεις αυξήθηκαν ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Παρά τη στασιμότητα της οικονομίας οι προμήθειες αυξήθηκαν ελαφρά και τα λειτουργικά έξοδα έστω και οριακά μειώθηκαν.

Μας ανέφερε επίσης ότι είναι ευτυχείς συγκυρία για την Καρδίτσα που διαθέτει δύο συνεταιριστικές τράπεζες που σήμερα έχουν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της τραπεζικής αγοράς και εξυπηρετούν τους ντόπιους επιχειρηματίες που καθημερινά στρέφονται προς τις συνεταιριστικές τράπεζες...