Παράταση στο κτηματολόγιο

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 19:28

Ενώ ξεκίνησε από τις 12 Ιουνίου 2017 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στους Δήμους Αργιθέας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όλα δείχνουν ότι ο χρόνος των τριών μηνών δεν επαρκεί.

Συμπολίτες από πολλά μέρη της Καρδίτσας και της Ελλάδος μας τηλεφώνησαν για να διαμαρτυρηθούν διότι οι καλοκαιρινοί μήνες δεν επαρκούν για να διεκπεραιώσουν τις δηλώσεις για ακίνητα που έχουν κυρίως σε χωριά.

Χιλιάδες συμπολίτες μας θα πρέπει να ετοιμάσουν έγγραφα για μικρές και διάσπαρτες ιδιοκτησίες με μηδαμινή αξία και το ο χρόνος δεν επαρκεί.

Από τις 12 Ιουνίου 2017 που ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, με την οποία καλούνται όσοι έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων των Καλλικρατικών Δήμων Αργιθέας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους χιλιάδες Καρδιτσιώτες επιδίδονται καθημερινά σε έναν αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να είναι έτοιμοι μέχρι τις 12-09-2017 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 12-12-2017 για τους κατοίκους εξωτερικού που είναι οι καταληκτικές προθεσμίες.

Είναιν γνωστό ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Αυτό έχει θορυβήσει πολλούς συμπολίτες μας που έσπευσαν αρχικά να διαμαρτυρηθούν στα κτηματολογικά γραφεία, αλλά η απάντηση που πήραν ήταν ότι ισχύει ότι λέει η ανακοίνωσης της εταιρείας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.

Ακολούθως απευθύνθηκαν στην ΑΛΗΘΕΙΑ όπου μας γνωστοποίησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεν είναι και λίγα.

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε όλο το νομό Καρδίτσας άνοιξαν γραφεία που κάνουν δηλώσεις κτηματολογίου μιας και επικρατεί η άποψη ότι για να γίνει σωστά η δήλωση πρέπει να στην φτιάξει κάποιος ειδικός. Έτσι, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κλ.π. γνωστοποιούν με κάθε μέσο και τρόπο ότι κάνουν δηλώσεις κτηματολογίου. Μιλάμε δηλαδή για ένα θερμό καλοκαίρι και επιστήμονες που είχαν χρόνια με την κρίση να δουν το χρώμα του χρήματος, πλέον βλέπουν το κτηματολόγιο ως ευκαιρία και ως δώρο που ήρθε για να πάρουν μια οικονομική ανάσα.

Οι πολίτες λοιπόν που απευθύνθηκαν στην ΑΛΗΘΕΙΑ, μας είπαν ότι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα μιας και μένουν στο περίμενε μεγάλο διάστημα για να μπορέσει κάποιος να τους εξυπηρετήσει. Ειδικά ότι μένουν εκτός Καρδίτσας και πρέπει να έρθουν εδώ για να υποδείξουν στους μηχανικούς τα ακίνητα που έχουν έπιασαν καλοκαιριάτικα κακό μπελά...

Άνθρωποι που διαθέτουν από κληρονομιές ακίνητα σε ορεινά χωριά που μπορεί να είναι 150 τ.μ. σε ένα σημείο, άλλα 300 τ.μ. σε άλλο και τέτοια μπορεί να είναι ακόμη και δεκάδες, βρέθηκαν σε διέξοδο μιας και για να γίνουν όλα αυτά τόσο σύντομα, απαιτείται κόστος που υπερβαίνει την αξία του ακινήτου που πρέπει να δηλώσουν.

Θέλω να το χαρίσω...

Συμπατριώτης μας που ζει στην Αθήνα και έχει αρκετά τέτοια μικρά χωράφια στο χωριό του μας είπε σχετικά, “Σκέφτηκα να τα χαρίσω στο δημόσιο, αλλά μου είπαν ότι έχει μεγαλύτερο κόστος από όσο κοστίζει να τα δηλώσω. Αν δεν δοθεί παράταση, πρέπει να ματαιώσω διακοπές και ότι άλλο είχαν να κάνω το καλοκαίρι και να τρέχω στα κατσάβραχα”.

Ζητούν παράταση

Όλοι αυτοί, ζητούν να δοθεί παράταση, τουλάχιστον μέχρι τέλους του έτους που λήγει η προθεσμία και για τους κατοίκους του εξωτερικού, αλλά και το δημόσιο. Ζητούν μάλιστα να γίνει άμεσα μια ανακοίνωση για να ηρεμήσουν.

Τι έγινε παλιότερα

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η εταιρεία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. δεν πρόκειται να δώσει καμία παράταση πριν την λήξη της προθεσμία που έθεσε αρχικά, μιας και σε τέτοια περίπτωση όλα θα βάλτωναν.

Παλιότερα όμως είχε δοθεί αρχικά παράταση ενός μηνός και στην συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν δηλώσεις μέχρι και την ημερομηνία π[ου είχε τεθεί για κατοίκους του εξωτερικού αλλά και το δημόσιο.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να προδιαγράψει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και τώρα και δεν θέλουμε να προτρέψουμε κανέναν να αγνοήσει τις προθεσμίες και να περιμένει μέχρις τις 12 Δεκεμβρίου.

Τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν

Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας (12-09-2017) για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Που λειτουργούν τα γραφεία κτηματογράφησης

Α. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: ΑΝΘΗΡΟΥ, ΑΡΓΙΘΕΑΣ, ΑΡΓΥΡΙΟΥ, ΒΛΑΣΙΟΥ, ΒΡΑΓΚΙΑΝΩΝ, ΔΡΟΣΑΤΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ, ΘΕΡΙΝΟΥ, ΚΑΛΗΣ ΚΩΜΗΣ, ΚΑΡΥΑΣ, ΚΑΤΑΦΥΛΛΙΟΥ, ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑΝΩΝ, ΛΕΟΝΤΙΤΟΥ, ΜΑΡΑΘΟΥ, ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΟΥ, ΠΕΤΡΙΛΟΥ, ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΕΤΡΩΤΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΙΑΔΟΣ, ΦΟΥΝΤΩΤΟΥ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Μαυρομμάτι του Καλλικρατικού Δήμου Μουζακίου: Παλαιό Κοινοτικό Γραφείο, ΤΚ 43060 Τηλ: 2445097230

Β. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: ΑΓΙΟΠΗΓΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΑΜΑΡΑΝΤΟΥ, ΑΜΠΕΛΙΚΟΥ, ΑΠΙΔΕΑΣ, ΑΡΤΕΣΙΑΝΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ, ΔΑΦΝΟΣΠΗΛΙΑΣ, ΖΑΪΜΙΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΗΡΟΥ, ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟΥ, ΚΑΡΔΙΤΣΟΜΑΓΟΥΛΑΣ, ΚΑΡΟΠΛΕΣΙΟΥ, ΚΑΣΤΑΝΕΑΣ, ΚΑΤΑΓΥΦΙΟΥ, ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ, ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ, ΜΕΛΙΣΣΗΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ, ΜΟΛΟΧΑΣ, ΜΥΡΙΝΗΣ, ΝΕΡΑΪΔΑΣ, ΞΙΝΟΝΕΡΙΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΚΚΛΗΣΙΟΥ, ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ, ΠΟΡΤΙΤΣΗΣ, ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΠΤΕΛΟΠΟΥΛΑΣ, ΡΑΧΟΥΛΑΣ, ΡΟΥΣΣΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΥ, ΦΡΑΓΚΟΥ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Καρδίτσα: Αθ. Διάκου & Βάλβης, ΤΚ 43100 – Τηλ: 2441023731

Γ. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: ΚΑΡΒΑΣΑΡΑ, ΚΑΡΙΤΣΗΣ ΔΟΛΟΠΩΝ, ΚΕΡΑΣΕΑΣ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ, ΛΑΜΠΕΡΟΥ, ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ, ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ, ΜΟΣΧΑΤΟΥ, ΜΠΕΛΟΚΟΜΙΤΗΣ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΕΖΟΥΛΑΣ (ΑΓΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ)*, ΦΥΛΑΚΤΗΣ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Πεζούλα του Καλλικρατικού Δήμου Λίμνης Πλαστήρα: Κτίριο Δημαρχείου πρώην Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων (ισόγειο), ΤΚ 43150 – Τηλ: 2441092130

Δ. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: ΑΓΙΟΥ ΑΚΑΚΙΟΥ, ΑΜΥΓΔΑΛΗΣ, ΑΝΘΟΧΩΡΙΟΥ, ΒΑΤΣΟΥΝΙΑΣ, ΓΕΛΑΝΘΗΣ, ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑΣ, ΕΛΛΗΝΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΕΛΛΗΝΟΠΥΡΓΟΥ, ΚΑΝΑΛΙΩΝ, ΚΑΠΠΑ, ΚΡΑΝΕΑΣ, ΚΡΥΟΠΗΓΗΣ, ΛΑΖΑΡΙΝΑΣ, ΛΟΞΑΔΑΣ, ΜΑΓΟΥΛΑΣ (ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΜΑΓΟΥΛΑΣ)*, ΜΑΓΟΥΛΙΤΣΗΣ, ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ, ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, ΟΞΥΑΣ, ΠΕΥΚΟΦΥΤΟΥ, ΠΟΡΤΗΣ, ΠΥΡΓΟΥ ΙΘΩΜΗΣ, ΡΙΖΟΒΟΥΝΙΟΥ, ΦΑΝΑΡΙΟΥ, ΧΑΡΜΑΤΟΣ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Μαυρομμάτι του Καλλικρατικού Δήμου Μουζακίου: Παλαιό Κοινοτικό Γραφείο, ΤΚ 43060 – Τηλ: 2445097230

Ε. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΣΤΡΙΤΣΗΣ, ΒΛΟΧΟΥ, ΓΟΡΓΟΒΙΤΩΝ, ΙΤΕΑΣ, ΚΟΣΚΙΝΑ, ΛΕΥΚΗΣ (ΛΑΣΠΟΧΩΡΙΟΥ)*, ΜΑΡΑΘΕΑΣ, ΜΑΡΚΟΥ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ, ΟΡΦΑΝΩΝ, ΠΑΛΑΜΑ, ΠΕΔΙΝΟΥ, ΠΕΤΡΙΝΟΥ, ΣΥΚΕΩΝ, ΦΥΛΛΟΥ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Παλαμάς: Κτίριο Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης της Δ.Ε. Παλαμά (Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου), ΤΚ 43200 – Τηλ: 2444024990

ΣΤ. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΒΗΣΣΑΡΙΟΥ, ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙΟΥ, ΑΜΠΕΛΟΥ, ΑΝΑΒΡΑΣ, ΑΝΩΓΕΙΟΥ, ΑΣΗΜΟΧΩΡΙΟΥ, ΑΧΛΑΔΕΑΣ, ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΥ, ΓΕΦΥΡΙΩΝ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ, ΔΑΣΟΧΩΡΙΟΥ (ΖΑΡΧΑΝΑΔΩΝ)*, ΕΡΜΗΤΣΙΟΥ, ΘΡΑΨΙΜΙΟΥ, ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΟΥ, ΚΑΡΠΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΕΔΡΟΥ, ΚΤΙΜΕΝΗΣ, ΚΥΨΕΛΗΣ, ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ, ΛΟΥΤΡΟΠΗΓΗΣ, ΛΟΥΤΡΟΥ, ΜΑΣΧΟΛΟΥΡΙΟΥ, ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ, ΜΑΥΡΑΧΑΔΩΝ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΗΣ, ΠΥΡΓΟΥ ΚΙΕΡΙΟΥ, ΡΕΝΤΙΝΗΣ, ΣΟΦΑΔΩΝ, ΦΙΛΙΑΣ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Άρνη του Καλλικρατικού Δήμου Σοφάδων: Δημοτικό Κτίριο Πρώην Δημαρχείου Άρνης, ΤΚ 43300 – Τηλ: 2443041779

Ωράριο λειτουργίας όλων των γραφείων

Καθημερινά 08:00-16:00 και κάθε Τετάρτη 08:00-20:00