“Εγκαίνια ...με ξένα κόλλυβα.”

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017 08:54

Εγκαινιάστηκε το έργο ύδρευσης παραλίμνιων οικισμών στο Δήμο Πλαστήρα, μόνο που ο δήμαρχος προσπάθησε ανεπιτυχώς να εμφανιστεί ως εμπνευστής και κατασκευαστής ενός έργου για το οποίο ως δήμος επί θητείας του δεν διέθεσε πάνω από 40 χιλιάδες €!

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο χαιρετισμό του, έκανε αναφορά σε όσους εργάστηκαν για το έργο και συγκεκριμένα αναφέρθηκε ονομαστικά, πέρα από την Δημοτική Αρχή, στον πρώην δήμαρχο Νεβρόπολης κ. Φώτη Παπαντώνη, τον πρώην Βουλευτή κ. Βασίλη Τσιλίκα και το προϊστάμενο τεχνικών έργων της περιφέρειας κ. Δημήτρη Κουτρομάνο.

Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη το έργο του αγωγού ύδρευσης των παραλίμνιων οικισμών της λίμνης Πλαστήρα. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων που βρίσκονται παραλίμνια στον οικισμό Καλύβια Πεζούλας. Η υδροδότηση των παραλίμνιων οικισμών της Λίμνης Πλαστήρα, αποτελούσε ένα χρόνιο πρόβλημα για τους κατοίκους της περιοχής, η οποία αποτελεί τον ισχυρότερο τουριστικό πόλο του νομού Καρδίτσας.

Με την ολοκλήρωση του έργου έχει λυθεί το πρόβλημα των οικισμών Νεοχωρίου, Νεράιδας, Καλυβίων Πεζούλας και Πεζούλας για τα επόμενα 40 χρόνια και θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών στους παραθεριστές που επισκέπτονται την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα.

Κυρίως όμως θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα που είχε για 20 χρόνια το Νεοχώρι τους καλοκαιρινούς μήνες μιας και τα υπόλοιπα χωριά ακόμη και σήμερα αντιμετώπιζαν το θέμα της ύδρευσης από πηγές.

Απομένει η σύνδεση με τον Μπελοκομύτη για το οποίο απαιτούνται κοντα στα 250 χιλιάδες € και όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, θα χρηματοδοτηθεί άμεσα από πόρους της περιφέρειας.

Το ζήτημα του Μπελοκομύτη έπρεπε να έχει λυθεί ήδη, αν ο δημοτική αρχή είχε φροντίσει να δρομολογήσει τις διαδικασίες. Έτσι, αυτά τα 250 χιλιάδες € θα μπορούσαν να είχαν δοθεί ήδη από την περιφέρεια και το πρόβλημα να ήταν ήδη λυμένο.

Το έργο εγκαινιάστηκε από το Σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεο παρουσία τοπικών αρχών και ελάχιστων πολιτών.

Οι ομιλίες

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα προσπάθησε να εμφανισθεί ως ο εμπνευστής του έργου από το 1996 που ήταν πρόεδρος στο Συμβούλιο Περιοχής, κάτι που όμως δεν ευσταθεί μιας και οι όποιες ενέργειες έγιναν τότε, δεν έχουν καμία σχέση με το υπάρχον έργο που μελετήθηκε από την αρχή από την τότε ΤΥΔΚ, δημοπρατήθηκε δύο φορές από τον τότε δήμο Νεβρόπολης και τον δήμαρχο κ. Φώτη Παπαντώνη, ενώ στη συνέχεια υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με την τότε Νομαρχία και το έργο πέρασε στην Περιφέρεια.

Άλλωστε, ακόμη και το χωριό του το Μορφοβούνι, υδροδοτήθηκε από την Λίμνη με άλλες διαδικασίες και όχι από όσα προέβλεπε η μελέτη ύδρευσης των οικισμών της λίμνης Πλαστήρα, που αν και πληρώθηκε με 70 εκ. δραχμές τότε, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Ομιλία περιφερειάρχη

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο χαιρετισμό του, έκανε αναφορά σε όσους εργάστηκαν για το έργο και συγκεκριμένα αναφέρθηκε ονομαστικά, πέρα από την παρούσα Δημοτική Αρχή, στον πρώην δήμαρχο Νεβρόπολης κ. Φώτη Παπαντώνη, τον πρώην Βουλευτή κ. Βασίλη Τσιλίκα που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έτρεξε για το έργο, αλλά και το προϊστάμενο τεχνικών έργων της περιφέρειας κ. Δημήτρη Κουτρομάνο που ως Νεοχωρίτης έτρεξε γρήγορα τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου.

Ακόμη, ο περιφερειάρχης ανέφερε πως όταν οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης συνεργαζόμαστε αρμονικά, πετυχαίνουμε να εγκαινιάζουμε έργα όπως αυτό στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Εγκαινιάζουμε ένα έργο ουσίας γιατί το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο της ζωής μας απαραίτητο στοιχείο της ανάπτυξης. Εμείς λοιπόν σε μια δύσκολη εποχή πετύχαμε με τη συνεργασία ένα μικρό θαύμα. Να ολοκληρώσουμε ένα απολύτως απαραίτητο έργο για την περιοχή. Όπως θα ολοκληρώσουμε και την ύδρευση του Μπελοκομύτη έργο για το οποίο δεσμευόμαστε ότι θα το χρηματοδοτήσουμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.

Θέλω επίσης να αναφερθώ σε ένα ακόμη μεγάλο έργο που αφορά ευρύτερα όλη τη Δυτ Θεσσαλία. Πρόκειται για το δρόμο Μουζάκι – Λίμνη Πλαστήρα. Ως αιρετή Περιφέρεια ολοκληρώσαμε τη μελέτη και πλέον αναζητούμε πηγή χρηματοδότησης. Δυστυχώς επειδή δεν εφάπτεται με κάποιο διευρωπαϊκό δίκτυο δεν μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε από το ΕΣΠΑ.

Ωστόσο αναζητούμε λύση να το χρηματοδοτήσουμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος τόνισε : «Βρισκόμαστε σε μια περιοχή η οποία είναι η ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή μας. Για το λόγο αυτό θα έπρεπε οι οικισμοί της να λύσουν το υδρευτικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν. Εμείς αυτό το θεωρήσαμε αυτονόητο και από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να ολοκληρωθεί αυτό το σπουδαίο έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό γιατί εξ αρχής στάθηκε δίπλα μας και ενίσχυσε την προσπάθεια μας. Μάλιστα δεν θα κρύψω πως μας πίεζε να προχωρήσουμε γρήγορα γιατί όπως συνηθίζει να λέει ο χρόνος είναι χρήμα. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την δημοτική αρχή για την αρίστη συνεργασία που είχαμε ώστε να ξεπεράσουμε την γραφειοκρατία. Ακόμη θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω και προσωπικά τον Δ/ντη Τεχνικών Έργων τον κ. Δ. Κουτρομάνο για το γεγονός ότι κατέβαλε συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες για την ολοκλήρωση του έργου. Τέλος θέλω να κλείσω λέγοντας πως επειδή η ανάπτυξη μιας περιοχής δεν εξαρτάται μόνο από την ύδρευση αλλά εμείς την αντιμετωπίζουμε ολιστικά επισημαίνω πως ολοκληρώνεται πολύ σύντομα η παράκαμψη του Νεοχωρίου ενώ προχωράει και η μελέτη για τον δρόμο Φυλακτή – Πετρίλο που θα συνδέσει την περιοχή της Δυτ. Αργιθέας με την λίμνη Πλαστήρα. Ακόμη θα θυμίσω πως κάθε χρόνο δαπανούμε μεγάλα ποσά με στόχο να κρατήσουμε τους δύσκολους μήνες του χειμώνα με τις μεγάλες χιονοπτώσεις, το οδικό δίκτυο ανοικτό, γιατί τουρισμός με κλειστούς δρόμους δεν γίνεται».

Η αλήθεια για το έργο

Όπως προαναφέραμε, ο δήμαρχος προσπάθησε να κάνει στα εγκαίνια μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα και να μας πείσει ότι το έργο έχει την δική του σφραγίδα. Από όσα όμως ο ίδιος ανέφερε, αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή του ήταν ελάχιστη και ο Ενιαίος Δήμος Λίμνης Πλαστήρα δεν δαπάνησε πάνω από 40 χιλιάδες € για το έργο και αυτό για επιμέρους εργασίες. Όλα τα υπόλοιπα σχεδιάστηκαν, μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν από τον πρώην δήμο Νεβρόπολης και ακολούθως από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ας δούμε όμως ποιός και πότε δημοπράτησε το έργο.

Μετά από μια μακρά περίοδο μελετών, το έργο με τίτλο, «ΕΡΓΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΒΡΟΠΟΛΗΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ Ν.ΠΛΑΣΤΗΡΑ του πρώην Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων προϋπολογισμού 1.430.000,00 και πιστώσεις από το πρόγραμμα ‘’Θησέας’’ κατασκευάστηκε διυλιστήριο νερού δυναμικότητας 100m3/hr. σε παραλίμνια περιοχή των Καλυβίων Πεζούλας, Πλωτή υδροληψία στη λίμνη, και αγωγός σύνδεσης μεταξύ αυτών.

Ακολούθησε νέα εργολαβία προϋπολογισμού 1.870.000 ευρώ κατασκευάστηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο καταθλιπτικός αγωγός μεταφοράς του νερού, η δεξαμενή στη θέση Άγιος Παντελεήμονας, οι αγωγοί με τους οποίους τροφοδοτούνται οι υφιστάμενες δεξαμενές ύδρευσης των οικισμών Πεζούλας και των Καλυβίων Πεζούλας και η νέα δεξαμενή στην θέση Προφήτης Ηλίας πλησίον της Νεράιδας, από την οποία τροφοδοτούνται οι υφιστάμενες δεξαμενές ύδρευσης των οικισμών Νεράιδας και Νεοχωρίου. το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013.

Ακολούθησε νέος διαγωνισμός και η ανάδειξη αναδόχου έγινε στις 25-1-2011. Κατατέθηκαν 20 προσφορές και μειοδότης αναδείχθηκε η εργοληπτική επιχείρηση «Κατσιάβας Χρ – Νάτσης Κων. Ο.Ε.» με μέση έκπτωση 53,33%. Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται στα 876.656,42 €.

Η υπόθεση όμως δεν σταματάει εδώ. Το 2015 έγινε νέα εργολαβία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το επιπρόσθετο έργο της σύνδεσης του διυλιστηρίου των Καλυβίων Πεζούλας με τον καταθλιπτικό αγωγό μεταφοράς νερού στο αντλιοστάσιο του Αγίου Παντελεήμονα, προϋπολογισμού 550.000 €.

Ο Γιώργος Καλογεράς

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος, προσπάθησε ανεπιτυχώς να καπηλευτεί τις προσπάθειες του τέως προέδρου του Νεοχωρίου κ. Γεώργιου Καλογερά, που για οκτώ χρόνια με τιτάνιες προσπάθειες μέσα στο δάσος, μάζεψε όλες τις πηγές και κατάφερε να έχει το Νεοχώρι νερό μέχρι και φέτος, για όλο το χρόνο και με εξαίρεση έναν μήνα το καλοκαίρι.

Η προσπάθεια αυτή όμως έπεσε επίσης στο κενό, μιας και όλος ο κόσμος, όπως και ο κ. Καλογεράς γνωρίζει ότι το να λέμε μεγάλα λόγια για κάτι που δήθεν κάναμε πριν από 20 χρόνια, είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να πούμε τι επι της ουσίας έχουμε κάνει για να λύσουμε ένα πρόβλημα.

Άλλωστε, αν είχε επικρατήσει τότε η άποψη του κ. Καλογερά που ήταν να γίνει ένα μικρό διυλιστήριο στην βάση του χωριού, δίπλα στη λίμνη και με έναν αγωγό μερικών εκατοντάδες μέτρων να έρχεται το νερό στην κορυφή του χωριού και να λυθεί το ζήτημα. Με πολύ λίγα λεφτά, θα είχε λυθεί το πρόβλημα από το 1996 ακόμη.

Ξοδεύτηκαν όμως τα 70 εκ. της περιφέρειας σε μελέτες που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν και στη συνέχεια το Μορφοβούνι έκανε ξεχωριστό σύστημα υδροδότησης, το Μοσχάτο το ίδιο, η Καστανιά επίσης και άφησαν το Νεοχώρι 20 χρόνια χωρίς νερό τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στη συνέχεια όμως που έγινε ο ενιαίος δήμος, ήταν μονόδρομος να προχωρήσει αυτό το έργο που φέρει την σφραγίδα του Φώτη Παπαντώνη.

Αυτός ήταν τότε ο ρόλος του Συμβουλίου Περιοχής που ως πρόεδρος ο νυν δήμαρχος δεν επιτέλεσε.

Αντί λοιπόν κάποιοι να απολογηθούν, κάνουν σήμερα και τους τιμητές.