Έκαναν το Αγνάντι, σταύλο

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017 09:03

Ο δημοτικός ξενώνας Αγνάντι, στο Νεοχώρι που για 20 χρόνια αποτέλεσε πόλο έλξης και διαφήμιση για την Λίμνη Πλαστήρα σε όλο τον κόσμο, έχει πλέον μεταβληθεί σε στάβλο για κατσίκια!

Ο Δήμος απέβαλε τον μισθωτή λόγω αδυναμίας καταβολής των υπέρογκων ενοικίων, αλλά απέτυχε να μισθώσει ξανά το κτίριο που σήμερα καταρρέει καθημερινά.

Οι φήμες που θέλουν το στολίδι της περιοχής να μισθώνεται με συμβολικό τίμημα για να μείνει κλειστό και όχι να λειτουργήσει, θα βρει αντιμέτωπους τους κατοίκους όλης της περιοχής και καλούμε την Δημοτική αρχή να διαψεύσει εμπράκτως της φήμες...

Από το 1993, λειτουργούσε στο Νεοχώρι ο περίφημος κοινοτικός ξενώνας. Η κατασκευή του έργου πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να ολοκληρωθεί μιας και για πολλά χρόνια ήταν ημιτελής. Την περίοδο αυτή με μια γενναία απόφαση του τότε Νομάρχη Καρδίτσας Στέργιου Κατσανίδη, εγκρίθηκαν τα χρήματα και το έργο δόθηκε σε λειτουργία. Για να γίνει το έργο αυτό, αφιέρωσαν ατέλειωτες ώρες δουλειάς ο αείμνηστος Στέφανος Θεολόγης, ο Γιώργος Καλογεράς και σύσσωμα τα κοινοτικά συμβούλια εκείνης της εποχής.

Τελικά, οι προσπάθειες ευοδώθηκαν και ο Ξενώνας Νεοχωρίου έγινε το σήμα κατατεθέν της περιοχής μας. Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα τους οποίους συναντούσαμε, μας έλεγαν ότι είχαν πιει καφέ ή απόλαυσαν το φαγητό τους στο Αγνάντι με την υπέροχη θέα.

Αυτά όμως που κατάφεραν κάποιοι με πολύ κόπο και σπαταλώντας πολλές ώρες που στερήθηκαν από τα παιδιά τους, ήρθαν να καταστρέψουν κάποιοι σήμερα ελαφρά τη καρδία.

Ο ξενώνας έκλεισε, αλλά οι πόρτες δεν ασφαλίστηκαν. Οι πόρτες κλείνουν με σύρμα και η περιουσία μας απαξιώνεται καθημερινά...

Άγονες οι δημοπρασίες

Σήμερα το Αγνάντι είναι κλειστό μιας και ο προηγούμενος μισθωτής που για πολλά χρόνια κατέβαλε ένα υπέρογκο ενοίκιο που έφτανε τις 2700€ το μήνα, από κάποιο σημείο και έπειτα αδυνατούσε να πληρώσει το ενοίκιο και έφτασε να χρωστάει το ποσό των 81.912,62 ευρώ.

Στο διάστημα αυτό οι μισθωτές ζητούσαν επίμονα από τον δήμο την μείωση του ενοικίου, αλλά του έγινε μείωση μόνο 20% και το ενοίκιο τον Αύγουστο του 2012 μειώθηκε από τις 2.733,10 € στις 2.186,48 €.

Αυτό όμως έγινε μόνο για ένα χρόνο και στη συνέχεια το ενοίκιο επανήλθε στο αρχικό ποσό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβασης μίσθωσης για το χρονικό διάστημα από 01-03-2007 μέχρι 28-02-2023 όριζε ως ετήσιο μίσθωμα τις 23.334,00€, δηλαδή ένα ποσό γύρω στα 1900€. Αυτό όμως με τις αναπροσαρμογές ανά έτος που είχε ορισθεί για κάθε έτος κατά το προβλεπόμενο από το νόμο ποσοστό του πληθωρισμού, εκτόξευσε το ενοίκιο στα 2.733,10€.

Στις 18-10-2016 με απόφαση του Δ.Σ. Η διοίκηση του δήμου αποφασίζει να καταθέσει αγωγή για τα οφειλόμενα μισθώματα και ακολούθως προχώρησε και σε έξωση της επιχείρησης.

Ακολούθησε η δημοπράτηση του ξενώνα, αλλά και οι τρεις δημοπρασίες βγήκαν άγονες.

Στις δύο πρώτες η κατώτερη τιμή ήταν τα 1500€ το μήνα ενοίκιο και η τρίτη έγινε με ποσό εκκίνησης τα 1050€. Όλες όμως οι δημοπρασίες κρίθηκαν άγονες και σήμερα οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο δήμος αναμένεται να αποφασίσει να ρίξει και άλλο την τιμή εκκίνησης... Εν τω μεταξύ όμως το ακίνητο καθημερινά απαξιώνεται και πλέον θα απαιτούνται όλο και περισσότερα χρήματα για την επισκευή του με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η εξεύρεση μισθωτή.

Το κατάντησαν στάβλο

Κάτοικοι του Νεοχωρίου μας έστειλαν τις φωτογραφίες που βλέπεται και που δείχνει ξεκάθαρα το μέγεθος της εγκατάλειψης ενός εκ των σημαντικότερων περιουσιακών στοιχείων του Δήμου που για πολλά χρόνια απέφερε έως και 25 χιλιάδες ευρώ εισοδήματα στον δήμο που όμως ποτέ δεν δαπανήθηκαν στο Νεοχώρι.

Σήμερα η εικόνα του ξενώνα είναι αποκαρδιωτική. Κατσίκια σταβλίζουν καθημερινά στο μπαλκόνι που από αυτό πέρασε η μισή Ελλάδα. Για κάποιο διάστημα ήταν ανοικτές και οι πόρτες του ξενώνα με αποτέλεσμα τα ζώα να το έχουν μετατρέψει σε στάβλο. Υπό αυτές τις συνθήκες, πόσο ποιο δύσκολο είναι να βρεθεί μισθωτής; Πως θα πεισθεί ένας επενδυτής να μισθώσει έναν ξενώνα που θα θέλει ίσως και 200.000€ για ανακαίνιση;

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ίδιος ο δήμος να απαξιώνει το Αγνάντι και γεννάται το ερώτημα μήπως αυτό θέλει πραγματικά!

Τα κατσίκια αφήνουν τις ακαθαρσίες τους πάνω στους πάγκους που κάποτε παρασκευάζονταν φαγητά...

 

Οι φήμες οργιάζουν...

Οι φήμες αναφέρουν ότι κάποιοι στην περιοχή βολεύονται από το κλείσιμο του νούμερο ένα τουριστικού προορισμού στην περιοχή. Έτσι, λέγεται πως κάποιοι σχεδιάζουν να το ενοικιάσουν αντί συμβολικού τιμήματος και να το κρατήσουν κλειστό για ευνόητους λόγους.

Μιλάμε για ένα κτίριο εμβαδού 734,56 τμ, ήτοι, υπόγειο 73,80 τ. μ., ισόγειο 482,51 τ. μ. και 1ος όροφος 252,05 τ. μ. Εμβαδόν οικοπέδου:2.480,00 τ. μ.

Φυσικά, ανεκτίμητη είναι η θέα του και η βεράντα του που είναι όλα τα λεφτά.

Διαβάσαμε προσεκτικά τους όρους της όρους της φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας όπως αυτοί αποφασίστηκαν στις Νοεμβρίου 2015 και πουθενά δεν διαβάσαμε τον όρο ότι ο μισθωτής είναι υποχρεωμένος εντός κάποιου εύλογου να λειτουργήσει την επιχείρηση. Να δεχθούμε ότι το μίσθωμα μπορεί να είναι μικρότερο, αλλά δεν μπορεί να είναι εξευτελιστικό. Επίσης, αν αυτοί που θα το μισθώσουν, κρίνουν ότι τους συμφέρει περισσότερο να το κρατούν κλειστό, αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του δήμου. Αν ο νέος μισθωτής το επισκευάσει και το λειτουργήσει, τότε το περιουσιακό στοιχείο θα συνεχίσει να υφίσταται, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα καταρρεύσει. Επίσης, εντύπωση προκαλεί και ο χρόνος της μίσθωσης που ορίζεται στα 5 έτη. Άραγε, ποιος θα δαπανήσει ένα σωρό χρήματα για την ανακαίνιση του κτιρίου, όταν θα έχει τον φόβο να έρθει κάποιος σε 5 χρόνια και να το χτυπήσει σε νέα δημοπρασία και να το πάρει έτοιμο;

Κάποιο λάκκο έχει η φάβα...

Όπως λέει και ο λαός μας, εδώ κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Οι όροι της δημοπράτησης, αλλά και η εγκατάλειψη του κτιρίου από την δημοτική αρχή, οδηγεί σε εγκατάλειψη του ξενώνα. Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι σε πρόσφατο συμβούλιο τέθηκε θέμα ακόμη και εκποίησης του ξενώνα. Υπήρξε όμως η αντίδραση τοπικών συμβούλων που ζήτησαν να υπάρχει όρος ότι τοπ ακίνητου θα λειτουργεί ως επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεν θα το αγοράσει κάποιος για να το κάνει π.χ. Εξοχική κατοικία!

Η καλύτερη λύση

Το καλύτερο που θα έπρεπε να κάνει ο δήμος, είναι να εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα την ανακαίνιση του ξενώνα μιας και η επιδότηση π.χ. μέσω leader θα ήταν 100% και στην συνέχεια να ενοικιάζονταν, αλλά με ένα πολύ υψηλότερο ενοίκιο. Αν πάλι αυτό δεν ήταν αμέσως εφικτό, θα μπορούσε να λειτουργεί για μερικά χρόνια ως δημοτική επιχείρηση.

Λύσεις υπάρχουν πολλές αρκεί να θέλει κανείς να τις βρει. Αν όμως δεν θέλει, το καλύτερο είναι η απραξία.

Θα μας βρουν μπροστά τους

Όποιοι όμως απεργάζονται σενάρια απαξίωσης και οριστικού κλεισίματος ή και ξεπουλήματος του ξενώνα, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα μας βρουν μπροστά τους. Να ξέρουν ότι η οποιαδήποτε κίνηση τους δεν θα περάσει απαρατήρητη και ότι θα φτάσουμε όπου χρειαστεί για να μην απαξιωθεί ή ξεπουληθεί το στολίδι της λίμνης Πλαστήρα.

Η θέα από το ΑΓΝΑΝΤΙ είναι εκπληκτική. Το άνοιγμά του πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα...