Ε. Λέκκας: Καμία ανησυχία από τους σεισμούς

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 17:42

Τέσσερις ήταν τελικά οι διαδοχικές σεισμικές δονήσεις που κούνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης τον νομό Καρδίτσας.

Καμία ανησυχία δεν πρέπει να έχουν οι κάτοικοι του νομού Καρδίτσας από τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις που κούνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης τον νομό Καρδίτσας, λέει στην ΑΛΗΘΕΙΑ ο Καρδιτσιώτης Ευθύμιος Λέκκας*.

Παρακολουθούμε το φαινόμενο, αλλά δεν ανησυχούμε. Κάτι παρόμοι έχει συμβεί πολλές φορές στην Καρδίτσα και μάλιστα και πριν λίγους μήνες.

Η τελική αποτίμηση έδειξε ότι ο εγκέλαδος κούνησε την Καρδίτσα τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα μιάμιση ώρας.

Η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:41 και είχε μέγεθος 2,5 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, με επίκεντρο το χωριό Μέλισσα και με εστιακό βάθος τα 5 χλμ.

Η δεύτερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:49 νέος σεισμός, αυτή τη φορά περισσότερο ισχυρός και συγκεκριμένα 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο μεταξύ των χωριών Ρούσσου και Κρύας Βρύσηςκαι με εστιακό βάθος τα 5 χλμ.

Ο τρίτος σεισμός σημειώθηκε στις 16:14, μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο μεταξύ των χωριών Ρούσσου και Αγιοπηγής και με εστιακό βάθος τα 5 χλμ.

Τέλος, ο τέταρτος σεισμός σημειώθηκε την ίδια ακριβώς ώρα, είχε μέγεθος 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο μεταξύ των χωριών Καλλιφωνίου και Φίλιας.

* Ο Ευθύμιος Λέκκας είναι Καθηγητής, Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας

Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος.

Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ερευνών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας.