Προχωράει το διοικητήριο...

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017 20:25

Το έργο είναι επιφανείας 10000 τ.μ. και θα στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών της περιφέρειας, περιλαμβάνει ακόμη μικρό θέατρο εντός του κτιρίου και μεγαλύτερο υπαίθριο θέατρο.

Το βαλτωμένο μέχρι πρότινος έργο που πλέον προχωράει για την ολοκλήρωσή του, επισκέφτηκε την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Ένα έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων εργασιών προς τους πολίτες και δεν είναι άλλο από το διοικητήριο της Καρδίτσας, πήρε πλέον τον δρόμο της τελικής ολοκλήρωσης. Το έργο δημοπρατήθηκε και υπογράφηκε σύμβαση με την εταιρεία «ΕΡΓΟΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΒΤΕΕ.», αλλά η εταιρεία δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρώσει το έργο και έγινε υποκατάσταση από την «ΑΡΧΙΚΟΝ Α.Ε.» που προχωράει απρόσκοπτα το έργο.

Το εργοτάξιο επισκέφτηκε την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός που επιθεώρησε το έργο και έκανε σχετικές δηλώσεις. Μαζί του ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Μάττας και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης έργων κ. Δημήτρης Κουτρομάνος.

Δηλώσεις Αγοραστού

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι το έργο είναι επιφανείας 10000 τ.μ. και θα στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών της περιφέρειας, περιλαμβάνει ακόμη μικρό θέατρο εντός του κτιρίου και μεγαλύτερο υπαίθριο θέατρο.

Τόνισε ότι το έργο ήταν βαλτωμένο μιας και η εταιρεία που το ξεκίνησε δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αποστολή της και μετά την υποκατάσταση το έργο προχωράει κανονικά.

Πληρώθηκαν μέχρι σήμερα 6 εκ. € και απαιτούνται ακόμη 8 εκ. € για την οριστική απράδοση του έργου.

Επίσης, ταυτόχρονα προχωράει και το έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου ψύψους 1,9 εκατ. Ευρώ. Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς το κτίριο είχε μελετηθεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία κατά την περίοδο δημοπράτησή του, ενώ ο νέες αλλαγές στον Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), έφεραν νέα δεδομένα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Στόχος μας ως αιρετή Περιφέρεια είναι να δημιουργήσουμε ένα διοικητήριο, το οποίο θα αναβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα και την περιοχή. Με την ολοκλήρωση του έργου και με βάση τα νέα δεδομένα Κλιματισμού- Θέρμανσης– Αερισμού, Θερμομόνωσης Κελύφους, Φωτισμού και Εγκατάστασης Συστήματος Κεντρικής Ενεργειακής Διαχείρισης, το κτίριο πρόκειται πλέον να καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων. Επιπρόσθετα κατατάσσεται πλέον στην Κατηγορία Β΄ και θα επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, της τάξης του 40%. Παράλληλα μέσω της κατασκευής του έργου αυτού δημιουργηθήκαν-στηριχθήκαν θέσεις εργασίας και έπεσε χρήμα στην πραγματική τοπική οικονομία».

Το ιστορικό του έργου

Η εκπόνηση της Μελέτης του έργου του θέματος ανατέθηκε με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας στη σύμπραξη γραφείων μελετών Α.Ν. Τομπάζη ΕΠΕ, Ι. Μυλωνάς – Σ. Τζιβανάκης & ΣΙΑ ΟΕ, ΛΔΚ Σύμβουλοι Τεχνικών & Αναπτυξιακών Έργων ΕΠΕ.

Η Δημοπρασία του έργου έγινε στις 17 Φεβρουαρίου 2009 με το σύστημα προσφοράς με ελεύθερη συμπλήρωση τιμολογίου του άρθρου 7 του Ν. 3669/2008.

Ανάδοχος ανεδείχθη η εργοληπτική επιχείρηση «ΕΡΓΟΝ ΔΙΕΘΝΗΣ Α.Β.Τ.Ε.Ε.» με μέση έκπτωση 29% σύμφωνα με την αρ. 6/75/8-4-2009 απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Έργων Υποδομής & Ποιότητας Ζωής της Ν.Α. Καρδίτσας

Το Συμφωνητικό υπεγράφη στις 25 Σεπτεμβρίου 2009 για το ποσό των 11.360.000,00€ (εργασίες 8.461.780,00€, απρόβλεπτα 761.560,20€, αναθεώρηση 322.878,29€ και Φ.Π.Α. 1.813.781,51€) και συμβατική προθεσμία περαίωσης του έργου περιελάμβανε 920 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Με την υπ’ αρ. 996/2013 (ΑΔΑ: ΒΛΕΖ7ΛΡ-ΤΑ4) Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Θεσσαλίας εγκρίθηκε η υποκατάσταση της εργοληπτικής επιχείρησης «ΕΡΓΟΝ ΔΙΕΘΝΗΣ Α.Β.Τ.Ε.Ε.» (αρχικός ανάδοχος) από την εργοληπτική επιχείρηση «ΑΡΧΙΚΟΝ Α.Ε.» (νέος ανάδοχος). Με την ίδια Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Θεσσαλίας εγκρίθηκε η 1η παράταση της συνολικής προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου έως 31/12/2015 με αναθεώρηση.

Με την αριθμ. 206905/6611/13-11-2014 επιστολή της Διευθύνουσας Υπηρεσίας ζητήθηκε από τον ανάδοχο να προχωρήσει στην Τροποποίηση της εγκεκριμένης Αρχιτεκτονικής Μελέτης και των εγκεκριμένων Η/Μ Μελετών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45 παρ. 2 του Ν. 3669/08 για λόγους που υπαγορεύτηκαν από απρόβλεπτες περιστάσεις που συνέβησαν μετά την ανάθεση του έργου.

Με την αριθμ. 208039/6376/29-10-2015 αίτηση του Αναδόχου υποβλήθηκε η τροποποιημένη Αρχιτεκτονική Μελέτη, με ενσωματωμένες τις αλλαγές που επεβλήθησαν από την τροποποίηση των Η/Μ Μελετών καθώς και οι τροποποιημένες Η/Μ Μελέτες. Επίσης, ο Ανάδοχος αιτήθηκε 2η Παράταση της Συνολικής Προθεσμίας Περαίωσης του έργου κατά 15 μήνες.