Αποκλειστική συνέντευξη του Γιώργου Καμίνη

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 05:46

Ο υποψήφιος για την κεντροαριστερά, ανοίγει τα χαρτιά του στον Γιώργο Αμβροσίου...

Ενιαίο και πολυτασικό θα είναι το νέο κόμμα, λέει στην ΑΛΗΘΕΙΑ ο Γιώργος Καμίνης, τονίζοντας πως τα κόμματα πρέπει να μοιάζουν με τη ζωή των ανθρώπων.

Την Κυριακή ένας τεράστιος πολιτικός χώρος, αυτός της κεντροαριστεράς θα ζήσει μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Είναι πρώτη φορά που εννέα υποψήφιοι θα ζητήσουν την ψήφο τους από τον μεγάλο αυτό δημοκρατικό χώρο για να γίνουν επικεφαλής του και να καταφέρουν να τον ενώσουν.

Μια ένωση που θα έχει ως στόχο να τον καταστήσει και πάλι κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ένας από τους υποψήφιος είναι ο δήμαρχος Αθήνας κ. Γιώργος Καμίνης που ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του στην ΑΛΗΘΕΙΑ και τον Γιώργο Αμβροσίου.

Η συνέντευξη

  • Ποιο είναι το σχέδιό σας για το νέο κόμμα;

Ενιαίο και πολυτασικό. Τα κόμματα πρέπει να μοιάζουν με τη ζωή των ανθρώπων. Σήμερα μοιάζουν πιο πολύ με στρατούς. Πιστεύω σε συλλογικό όχι αρχηγικό, σε συνεργατικό όχι συγκεντρωτικό, ανοιχτό όχι καθοδηγητικό κόμμα, που στηρίζεται στην συμμετοχή, επιζητά την άποψη κι έτσι κατακτά την εμπιστοσύνη. Κι εκεί θα φτάσουμε. Δεν θα αλλάξουμε την Ελλάδα χωρίς τους πολίτες. Δεν θα μας εμπιστευτούν οι πολίτες αν δεν αλλάξουμε το κόμμα. Άλλοι βιάζονται κι άλλοι φοβούνται. Για πολλούς η ζωή τους έχει τον πράσινο ήλιο στην καρδιά, για άλλους ένα όνομα στα χείλη. Θα αλλάξουμε. Ο τρόπος αλλαγής μας, με διαβούλευση, συμμετοχή, κατανόηση, συναινέσεις και συνθέσεις, θα είναι η απόδειξη πως μπορούμε να πετύχουμε.

  • Ποιο θα είναι το στίγμα του νέου φορέα; Τι διαφορετικό προτείνετε σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ;

«Ο νέος πολιτικός φορέας δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, γιατί φιλοδοξεί να είναι το αύριο και όχι το χθες. Εμείς είμαστε με τους πολλούς και τους ικανούς μέσα από την ελεύθερη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέχεται την ανοιχτή κοινωνία, έχει αλλεργία στην αξιοκρατία, ενώ η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται να μειώσει τις ανισότητες.»

  • Αλήθεια θα μείνετε και στον Δήμο; Δέχεστε πυρά για αυτή την επιλογή…

«Δουλειές στη μέση δεν αφήνω κι εμπιστοσύνη δεν προδίδω. Στον δήμο, μετά τις υποδομές, την αλληλεγγύη, το νοικοκύρεμα των οικονομικών που πετύχαμε και την διαχείριση του προσφυγικού, τώρα δίνουμε τη μάχη στη βελτίωση της καθημερινότητας. Να τα παρατήσω στη μέση; Διοικώ με συλλογικότητα το δήμο. Το ίδιο θα κάνω και στο κόμμα εξαντλώντας κάθε δυνατότητα αποτελεσματικής άσκησης όλων των καθηκόντων μου.»

  • Γιατί αποφασίσατε να κατέβετε υποψήφιος για το χρίσμα του αρχηγού της κεντροαριστεράς και γιατί ο κόσμος να ψηφίσει Καμίνη και όχι κάτι άλλο;

«Βλέπω ένα τεράστιο πολιτικό κενό και όσο δεν καλυφθεί αυτό το κενό η χώρα δεν θα βρει τον δρόμο και τη λύτρωση της. Η μεγάλη δημοκρατική συμπαράταξη με σοβαρό πρόγραμμα μπορεί να βρει τη λύση και να βοηθήσει τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο. Εχω αποδείξει πολλές φορές ότι μπορώ να ενώνσω και όχι να διαιρώ. Για τον Δήμο της Αθήνας νικήσαμε μια φορά τη ΝΔ και μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ερχομαι απ' έξω, έξω από το σύστημα, έξω από τις έριδες με φρέσκο μυαλό, ιδέες και βλέπω καθαρά, με όρεξη και με όραμα.»

  • Εάν δεν εκλεγείτε, ποιο θα είναι το πρώτο βήμα σας εντός της παράταξης;

«Όλοι οι υποψήφιοι δεσμευόμαστε για τα επόμενα βήματα από την ίδια την υποψηφιότητά μας, διότι είμαστε συνιδρυτές αυτού του νέου πολιτικού φορέα. Εγώ πάντως ήρθα, για να μείνω.»

  • Ποιος θα εκπροσωπεί τον νέο φορέα στη Βουλή από τη στιγμή που δεν είστε βουλευτής;

«Οι πολίτες είναι η πυξίδα. Η εκλογή με μαζική συμμετοχή θα δώσει εντολή στον επικεφαλής για τις επόμενες κινήσεις του.»

  • Μια κριτική που σας γίνεται αναφέρεται στα προβλήματα της Αθήνας, στην καθαριότητα για παράδειγμα. Άδικο είναι;

«Καθόλου άδικο, οι πολίτες δικαίως βλέπουν μια Αθήνα που δεν γίνεται πιο καθαρή, πιο φωτεινή το βράδυ, με πολλά, υπερβολικά πολλά τραπεζάκια έξω. Δεν έχουμε πετύχει σε αυτά όσο θα θέλαμε. Δεν τα παρατάμε, προσπαθούμε, είναι δουλειά μας. Δεν θα υποσχεθώ τίποτα. Έχω πεισμώσει και θυμώσει. Σε λίγους μήνες να με ξαναρωτήσετε παρακαλώ και για τα τρία. Αλλά ξέρετε, είμαι υπερήφανος ότι μπορώ να κοιτάω κατάματα τον δημότη και να του εξηγώ και για ό,τι δεν έχει γίνει και για ποιο λόγο δεν το έχουμε ακόμη καταφέρει. Οι πολίτες μας αναγνωρίζουν εντιμότητα και προσπάθεια και γι αυτό μας ακούν. Εξάλλου δεν έρχονται από άλλο πλανήτη. Βλέπουν και μια Αθήνα στην οποία έχει επιστρέψει η ζωντάνια, δειλά - δειλά η επιχειρηματική δραστηριότητα, ο τουρισμός, η αισιοδοξία και η παγκόσμια αναγνώριση.»

  • Απλή ή ενισχυμένη αναλογική;

Η απλή αναλογική δεν είναι σήμερα το δικαιότερο ή το καταλληλότερο σύστημα για τη ζωή των πολιτών. Όσο πιο πολυκομματικές είναι οι κυβερνήσεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να κάνουν αλλαγές, γιατί δεν συμφωνούν οι πολλοί εταίροι. Η συναίνεση, οι συμφωνίες και η κουλτούρα συνεργασιών πρέπει να είναι σε συγκεκριμένες πολιτικές για να δημιουργήσουμε σταθερότητα και εμπιστοσύνη σε πολίτες και επενδυτές.

  • Δώστε μας κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σταθερό φορολογικό σύστημα με μείωση των συντελεστών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, Εξωδικαστικός συμβιβασμός για ασφάλεια δικαίου και αίσθημα δικαίου, Σταθεροί γενικοί γραμματείς στα Υπουργεία, αξιολόγηση και μητρώα παντού στη διοίκηση. Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, περιφερειακή αποκέντρωση με μεταφορά πόρων. Προτεραιότητα επενδύσεων σε τεχνολογία, τουρισμό, δίκτυα, αγροτικό τομέα. Παιδεία με κατοχύρωση εθνικού απολυτηρίου και ελευθερία στα πανεπιστήμια, που θα συμμετέχουν δραστήρια στην περιφερειακή και εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη. Αυτά θα προτείνουμε, σε αυτά από τώρα θα ζητήσουμε συγκλίσεις και συναινέσεις. Αυτό εννοώ εγώ, όταν λέω πως δεν θα αφήσουμε την χώρα ακυβέρνητη. Θα χτίσουμε συμμαχίες πάνω σε πολιτικές, όχι πάνω σε συμφέροντα. Δεν θα κρυφτούμε σε λόγια και καταγγελίες, δεν θα περιμένουμε την επομένη των εκλογών για να δούμε με ποιον θα κυβερνήσουμε.

  • Τι σημαίνει για εσάς η στήριξη από τον Γιάννη Μπουτάρη;

Είναι τιμή και συνάμα μεγάλη ευθύνη για εμένα, η απερίφραστη πολιτική στήριξη του Γιάννη Μπουτάρη στο πρόσωπό μου. Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως, γνωρίζοντας πόσο θάρρος χρειάζεται ώστε να πάρει κανείς μια τόσο ξεκάθαρη δημόσια θέση, λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες. Με τον Γιάννη είμαστε συνοδοιπόροι, μαχητές στα πολύ δύσκολα για τις πόλεις μας. Δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη, κινηθήκαμε μαζί σε δύσβατους δρόμους και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Όταν μας άφηναν μόνους με τα προβλήματα -και αυτό ήταν σύνηθες-είχαμε στήριγμα ο ένας τον άλλο. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να μην τον διαψεύσω.