Ωράριο – λάστιχο και μεγάλα πρόστιμα σε τράπεζες

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 13:41

Μεγάλα πρόστιμα επιβλήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους.

Στην Τράπεζα Πειραιώς επιβλήθηκε πρόστιμο 1.635.000 ευρώ, στην Alpha Bank 365.050 ευρώ πρόστιμο και τριήμερο «λουκέτο» στο τελευταίο από τα 3 υποκαταστήματα της που ελέγχθηκαν και στην Εθνική Τράπεζα, πρόστιμο ύψους 35.000 ευρώ.

Επιβάλλεται πλέον να γίνονται συχνότεροι έλεγχοι μιας και οι εργαζόμενοι καθίστανται όμηροι με κίνδυνο να χάσουν την εργασία τους...

Ωράριο – λάστιχο εφαρμόζουν οι τράπεζες της χώρας μας, μιας και εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται πολλές ώρες υπερωρία χωρίς να δηλώνονται στην Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και χωρίς να καταβάλλονται επιπλέον χρήματα σε αυτούς.

Ήδη, από στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, προκύπτει ότι μεγάλα πρόστιμα επιβλήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους.

Η Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο είχε φωτογραφήσει μάλιστα σε συνέντευξή της υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και της επιβλήθηκε πρόστιμο 1.635.000 ευρώ για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ) πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην οδό Συγγρού 87 και έβγαλε «λαβράκι».

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί επιθεωρητές μπήκαν στο κτίριο στις 5 το απόγευμα, κατάφεραν να εντοπίσουν 146 εργαζόμενους που συνέχιζαν να δουλεύουν, χωρίς να έχουν καταγραφεί για υπερωριακή απασχόληση και άλλους 97 που αποχωρούσαν. Ζητήθηκαν έγγραφες εξηγήσεις από τη διοίκηση της Τράπεζας, οι οποίες δόθηκαν, αλλά δεν έπεισαν την ηγεσία του ΣΕΠΕ και έτσι επιβλήθηκε το ανωτέρω πρόστιμο.

Στην ουσία, η διοίκηση της τράπεζας προσπάθησε να δικαιολογήσει την απουσία βιβλίου καταγραφής υπερωριών για όσους δούλευαν την ημέρα του ελέγχου στα κεντρικά γραφεία της, ισχυριζόμενη ότι αρκετοί εξ αυτών είναι στελέχη της επιχείρησης, άρα δουλεύουν χωρίς ωράριο… Επίσης, κάποιοι άλλοι αποτελούν δανειζόμενους εργαζόμενους, οι οποίοι επίσης μπορούν να έχουν διαφορετικό ωράριο από τους υπόλοιπους. Από την διασταύρωση των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το ΣΕΠΕ προέκυψε ότι μόλις 37 από τους εργαζόμενους που βρέθηκαν να δουλεύουν κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ανήκαν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγοριοποιήσεις. Για τους υπόλοιπους η επιχείρηση δεν είχε κάποια δικαιολογία και έτσι για κάθε υπάλληλο από τους 109 που απέμειναν επιβλήθηκε πρόστιμο στην επιχείρηση, ύψους 15.000 ευρώ, που συνολικά φτάνει το 1.635.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το ΣΕΠΕ είχε συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό καταγγελιών κατά της Τράπεζας Πειραιώς, πριν αποφασίσει την αιφνιδιαστική «επίσκεψη» στα κεντρικά γραφεία της. Οι περισσότερες αφορούσαν περιπτώσεις παραπόνων για υπέρβαση ωραρίου, γεγονός που οδήγησε στο να πραγματοποιηθεί ο συγκεκριμένος έλεγχος.

Έλεγχοι έγιναν και στην Θεσσαλία, όπου επίσης βρέθηκαν υπάλληλοι να εργάζονται υπερωριακά χωρίς να είναι δηλωμένη η εργασία τους.

Η Εθνική Τράπεζα

Με πρόστιμο ύψους 35.000 ευρώ… φιλοδώρησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Αιτία η διαπίστωση ότι η Τράπεζα προέβη σε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας και της Επιχειρησιακής Σύμβασης που βρίσκεται σε ισχύ, μη χορηγώντας το επίδομα προγραμματιστών - αναλυτών στους εργαζόμενους που προέρχονται από την ETHNODATA.

15 εξ αυτών κατέθεσαν προσφυγή στο ΣΕΠΕ, καταγγέλλοντας ότι η τράπεζα δεν τους είχε εντάξει στις διατάξεις της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με συνέπεια να χάνουν τα παραπάνω επιδόματα. Η προσφυγή έγινε στις 16 Ιανουαρίου 2017 στο οικείο υποκατάστημα του ΣΕΠΕ.

Έπειτα από την εκδίκαση της Εργατικής Διαφοράς στις 6 Φεβρουαρίου 2017, το ΣΕΠΕ επέβαλλε πρόστιμο στην ΕτΕ για την παράβαση και καλεί την εταιρεία να καταβάλλει το αναφερόμενο επίδομα στους προσφεύγοντες, από την 1η Απριλίου 2015 και εφεξής.

Η επιβολή της νομιμότητας και η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας αποτελούν βασικές προτεραιότητες για το Υπουργείο Εργασίας. Το ΣΕΠΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην διστάζουν να προβαίνουν σε καταγγελίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Καλεί επίσης και τους εργοδότες, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, να αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση δεν θα δείξει καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.

Η Alpha Bank

«Ζήσε τη χαρά» είναι το διαφημιστικό σλόγκαν της εν λόγω τράπεζας αλλά κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι οι εργασιακές συνθήκες (και) στην Alpha Bank, όπως φάνηκε από τους πρόσφατους ελέγχους και τις κυρώσεις που επέβαλε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)

Μετά το πρόστιμο ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και τη βαριά «καμπάνα» στην Εθνική Τράπεζα για παραβάσεις που αφορούσαν επίσης τα χρονικά όρια εργασίας, ήρθε η σειρά της Alpha Bank να υποστεί τις συνέπειες για την συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Ύστερα από πρόσφατους διαδοχικούς ελέγχους του Σ.ΕΠ.Ε., κατά τους οποίους εντοπίστηκαν περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας (ουσιαστικά αδήλωτες υπερωρίες εργαζομένων), με βάση το νόμο που ισχύει από το καλοκαίρι, επιβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες τριήμερο «λουκέτο» στο τελευταίο από τα 3 υποκαταστήματα της Alpha Bank που ελέγχθηκαν.

Παράλληλα, έγιναν συνολικά 57 έλεγχοι έλεγχοι σε υποκαταστήματα τραπεζών και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 365.050 ευρώ για περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας που αφορούσαν 29 εργαζόμενους στις εν λόγω τράπεζες.

Το άρθρο 33 του νέου νόμου (4488/17) προβλέπει την επιβολή του τριήμερης αναστολής λειτουργίας αν διαπιστωθούν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε 3 ελέγχους στην ίδια επιχείρηση κάτι που θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο για τις τράπεζες οι οποίες αναδεικνύονται πρωταθλήτριες στην υποδηλωμένη εργασία, όπως απέδειξε το πρόστιμο - μαμούθ στην Πειραιώς αλλά και οι προαναφερθείσες, νέες κυρώσεις στις τράπεζες.

Οι τράπεζες, αν και δεν έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία μέσα από την υποδηλωμένη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες αλλά και την κατάχρηση του θεσμού των εργολαβιών, όπως δείχνουν και οι περιπτώσεις των καθαριστριών της Eurolife που κινδυνεύουν με μεγάλη περικοπή του μισθού τους.

Ως εκ τούτου, οι ακόμα «βαρύτερες» καμπάνες που επιβάλλονται, μετά και την ψήφιση του νέου νόμου, μπορεί να συμβάλουν στη χαλιναγώγηση της ασυδοσίας των τραπεζών οι οποίες, μην ξεχνάμε, «επιβίωσαν» με δημόσιο χρήμα κατά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τελευταίων ετών.